Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Κύπρος: Σύσταση Στρατιωτικό- διπλωματικού Γραφείου και Ακαδημίας Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων


Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης παρευρέθηκε σήμερα και απηύθυνε χαιρετισμό σε μονοήμερο σεμινάριο με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή: Επιπτώσεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα και την Κύπρο».

Το σεμινάριο, το οποίο απευθυνόταν σε αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας και στο οποίο μίλησαν καθηγητές διεθνών σχέσεων, στρατηγικών σπουδών και διεθνούς δικαίου από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος «Διεθνείς Σπουδές», μεταξύ των Πανεπιστημίων Παντείου και Frederick, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου "Τάσσος Παπαδόπουλος".

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Υπουργός αφού συγχάρηκε τους διοργανωτές, υπογράμμισε πόσο επίκαιρο είναι το θέμα του σεμιναρίου υπό το φως του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και των νέων ασύμμετρων απειλών καθώς επίσης και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν Κύπρος και Ελλάδα με γειτονικές χώρες για την προαγωγή της σταθερότητας, της ασφάλειας και της περιφερειακής συνεργασίας.

Περαιτέρω ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η «επένδυση στη γνώση αποτελεί το κύριο στοιχείο που καθορίζει το κατά πόσο οι κοινωνίες του σήμερα θα είναι σε θέση να κερδίσουν το μέλλον. Επένδυση στη γνώση σημαίνει πρωτίστως επένδυση στα πανεπιστήμια». Για το λόγο αυτό, ανέφερε, το Υπουργείο Άμυνας, έχει θεσμοθετήσει τη συνεργασία του με αριθμό πανεπιστημίων.


Για την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, στο πλαίσιο της συνεχούς κατάρτισης των στελεχών της Εθνικής Φρουράς, το Υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ο κ. Φωκαΐδης προχώρησε στη σύσταση της Ακαδημίας Άμυνας, Ασφάλειας και Διαχείρισης Κρίσεων, για την οποία έχει εγκριθεί με τον Προϋπολογισμό 2016 σχετική δαπάνη και η οποία θα αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό φορέα εντός της Εθνικής Φρουράς που θα έχει την ευθύνη και το συντονισμό των προγραμμάτων κατάρτισης, εκπαίδευσης και διοργάνωσης εξειδικευμένων σεμιναρίων, όπως για παράδειγμα σε θέματα γεωπολιτικής, διεθνών σχέσεων και στρατηγικής.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σύσταση Στρατιωτικό- διπλωματικού Γραφείου στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης του Υπουργείου Άμυνας, που θα επιτρέπει, όπως ανέφερε, τη συστηματική και αποτελεσματική αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στην διαμόρφωση αμυντικής πολιτικής και διπλωματίας.

Το σεμινάριο χαιρέτησαν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου καθηγητής Γρηγόριος Τσάλτας, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Αντρέας Κυριάκου και ο Επιτελάρχης του ΓΕΕΦ Υποστράτηγος Ζερβάκης Δημόκριτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: