Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Chelsea: Το περίεργο σύστημα των δανεικών


Δημήτρης Βαρσάνης

Οι 32 δανεικοί της Chelsea έχουν κερδίσει πολλή προσοχή κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά ο Patrick Bamford έχει γίνει ο πιο γνωστός καθώς εξετάζεται η επόμενη κίνηση του για δανεισμό της ολοένα και πιο νομαδικής καριέρας του, αφού ο 22χρονος αποφάσισε να διακόψει τη τρομακτική περίοδο του στη Crystal Palace ύστερα από μόλις πέντε μήνες.



Έχοντας δημιουργήσει μια φήμη ως ένα από τα φωτεινότερα νεαρά ταλέντα του Αγγλικού ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια των περασμάτων του στη Crystal Palace, στη Middlesbrough και στη Derby County, ο Bamford ήλπιζε ότι το Selhurst Park θα είναι το μέρος για να αποδείξει την αξία του στη Premier League.
Αντιθέτως ξεκίνησε μόλις σε δύο αγώνες - και οι δύο στο Capital One Cup - και συνολικά έκανε εννέα εμφανίσεις, φτάνοντας στα 300 ασήμαντα λεπτά στον αγωνιστικό χώρο. "Κανείς δεν θέλει να κάθεται στον πάγκο και να μην παίζει" είπε ο νεαρός επιθετικός στους δημοσιογράφους στην αποχώρηση του από τη Palace και συνέχισε λέγοντας:" Θα ήμουν περισσότερο ικανοποιημένος αν μου είχε δοθεί η ευκαιρία και δεν την έπαιρνα, αλλά δεν ξεκίνησα σε κανένα παιχνίδι της Premier League και για ένα νεαρό παίκτη σαν και μένα δεν είναι αυτό που χρειάζεται."
Είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να αφορούν και πολλούς άλλους παίκτες από το στρατώνα δανεικών της Chelsea. Οι 19 από τους 32 δανεικούς του συλλόγου έχουν παίξει λιγότερα από τα μισά από τα διαθέσιμα λεπτά στις ομάδες που πήγαν με τη μορφή του δανεισμού. Αντί να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία από το τακτικό ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο, περνάνε το χρόνο τους περισσότερο εκτός γηπέδων παρά εντός.
Για κάποιους, η έλλειψη χρόνου μπορεί να εξηγηθεί από τους τραυματισμούς. Ο Κροάτης τερματοφύλακας Matej Delac ήταν η πρώτη επιλογή για τους Βόσνιους πρωταθλητές της FK Sarajevo, πριν υποστεί πρόσθιους χιαστούς σε ένα φιλικό κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για τις Εθνικές τον Οκτώβριο που του τελείωσε πρόωρα τη χρονιά.



Ο Βραζιλιάνος πλέιμεικερ Nathan - ένας από τους πέντε παίκτες της Chelsea με τη μορφή του δανεισμού στη Vitesse - έχασε ένα μήνα λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο, ενώ αρκετά χτυπήματα εμπόδισαν τον συμπαίκτη του Izzy Brown. Ο Christian Atsu αναρρώνει στο Cobham από ένα κάταγμα κόπωσης στην πλάτη του, που τον εμπόδισε να κάνει οποιαδήποτε ουσιαστική συμβολή στον αγώνα επιβίωσης της Bournemouth στη Premier League.



Κάποιοι έχουν πέσει θύματα μεταβαλλόμενων συνθηκών. Ο Σκωτσέζος αμυντικός Alex Davey ήταν μια τακτική λύση για την ομάδα της Peterborough στη Peterborough μέχρι που ο τεχνικός Dave Robertson αντικαταστάθηκε από τον Graham Westley. Ο 21χρονος είναι τώρα πίσω στο Cobham και ετοιμάζεται να βρει ένα νέο προσωρινό σπίτι τον Ιανουάριο, αφού έπεσε σε δυσμένεια.
Οι δυσκολίες πολλών άλλων, δεν μπορεί να μετριαστεί, τόσο εύκολα όμως, και να τονιστούν οι παγίδες της εξωτερικής ανάθεσης της ανάπτυξης τόσων πολλών νεαρών ποδοσφαιριστών σε σωματεία που δεν έχουν μακροπρόθεσμη συμμετοχή στην εκπλήρωση των δυνατοτήτων τους.



Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός Jeremie Boga, ένα από τα λαμπρότερα αστέρια του UEFA Youth League που κέρδισε το θεσμό με την Chelsea τη περασμένη σεζόν, έκανε εννέα από τις 13 εμφανίσεις του φέτος για τη Rennes από το πάγκο παίζοντας μόλις 512 από τα 1890 πιθανά λεπτά.



Ο Nathaniel Chalobah εξακολουθεί να περιμένει για να κάνει το ντεμπούτο του στη Serie A με τη Napoli έχοντας πραγματοποιήσει μόλις τέσσερις εμφανίσεις με τη πρώτη ομάδα. Ο Κροάτης επιθετικός Stipe Perica, ο οποίος είναι με τη μορφή του δανεισμού στην Udinese έχει σκοράρει δύο φορές παρότι ξεκίνησε μόνο τέσσερις φορές, ενώ ο Βραζιλιάνος μπακ Wallace ανακοινώθηκε ότι θα ολοκληρώσει τη χρονιά στη Gremio αφού πέρασε το πρώτο μισό της σεζόν στη νεοφώτιστη Carpi.



Υπάρχουν, βέβαια, και ιστορίες επιτυχίας. Οι πολύτιμοι λίθοι της ακαδημίας Dominic Solanke και  Lewis Baker και οι δύο με έδρα το Vitesse, ενώ οι αμυντικοί Nathan Ake και Andreas Christensen ευδοκιμούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού με τις Watford και Gladbach αντίστοιχα.
Στη Chelsea επιμένουν ότι η ευρεία επιχείρηση δανείου τους επιβλέπεται με προσοχή. Οι πρώην παίκτες Eddie Newton και Paolo Ferreira διατηρούν τακτική επαφή με όλους τους δανεικούς του συλλόγου, που τους επισκέπτονται τρεις ή τέσσερις φορές ανά χρονιά, και ένα γκρουπ του WhatsApp που δημιουργήθηκε το περασμένο καλοκαίρι επιτρέπει σε κάθε παίκτη να παρακολουθεί την πρόοδο των άλλων από μακριά και να τους δίνει κουράγιο.
Ωστόσο, το πολύ διαφορετικό επίπεδο έκθεσης της πρώτης ομάδας μεταξύ των 32 δανεικών υποδηλώνει ότι το σύστημα παραμένει μακριά από το τέλειο. Ο Bamford και η Chelsea θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πριν επιλέξουν τον επόμενο προορισμό του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: