Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Οι πολύ μικρές του FA Cup


Του Δημήτρη Βαρσάνη

Ο τρίτος γύρος του FA Cup ξεκινά σήμερα το βράδυ με την Exeter να υποδέχεται τη Liverpool και εμείς θα κάνουμε ένα μίνι αφιέρωμα για όλες τις ομάδες κάτω της Premier League και της Championship.


League One
Bradford (εκτός με Bury, αύριο): Η Bradford κατέκτησε το FA Cup το 1911 όμως το πιο πρόσφατο γεγονός είναι η πορεία της έως το τελικό του League Cup τη σεζόν 2012 - 2013. Η τότε ομάδα της League Two απέκλεισε τις Arsenal και Aston Villa για να φτάσει έως το τελικό και έγινε η πρώτη ομάδα από τη τελευταία επαγγελματική κατηγορία που έκανε ένα τέτοιο κατόρθωμα. Η ήττα με 5-0 από τη Swansea στο Wembley δεν θα μπορούσε να υποβαθμίσει αυτό το επίτευγμα.
Bury (εντός με Bradford, αύριο): Ευρισκόμενο στις παρυφές του Manchester, το Bury είναι στενά συνδεδεμένο με την οικογένεια του Gary και του Phil Neville. Ο πατέρας τους ήταν διευθυντής των "shakers" και τους βοήθησε να διασφαλίσουν το μέλλον τους όταν τέθηκαν υπό ειδική διαχείριση το 2001. Η μητέρα τους εξακολουθεί να είναι γενικός διευθυντής και γραμματέας του συλλόγου.
Colchester (εντός με Charlton, αύριο): Η Colchester είναι η πρώτη Αγγλική ομάδα που πήρε ένα τρόπαιο μέσω της διαδικασίας των πέναλτι. Κέρδισε τη West Brom στο βραχύβιο Watney Cup - συμμετείχαν οι ομάδες με το υψηλότερο ποσοστό σκοραρίσματος στις τέσσερις κορυφαίες κατηγορίες - το 1971 μετά από μια απολαυστική ισοπαλία στη κανονική διάρκεια με 4-4.
Doncaster (εντός με Stoke, αύριο): Οι "Donny" μπορούν να εμπνευστούν από το υποκατάστημα των γυναικών του συλλόγου τους Doncaster Rovers Belles. Οι Belles έχουν κερδίσει έξι φορές το FA Cup γυναικών. Οι άνδρες δεν έχουν προχωρήσει πέρα από το πέμπτο γύρο.
Scunthorpe (εκτός με Chelsea, Κυριακή): Το ψευδώνυμο της Scunhorpe είναι "the iron", αναφερόμενο στην βιομηχανία παραγωγής χάλυβα για το οποίο η μικρή πόλη του Βορρά είναι περισσότερο γνωστή. Όταν ο γήπεδο της, το Glanford Park ολοκληρώθηκε το 1988 ήταν το πρώτο καινούργιο χτισμένο γήπεδο στην Αγγλία ύστερα από 43 χρόνια.
Sheffield United (εκτός με Manchester United, αύριο): Τι κοινό έχει ο ηθοποιός Sean Bean και ο μπασίστας των Red Hot Chili Peppers Flea; και οι δύο είναι διάσημοι υποστηρικτές των "λεπίδων", όπου πήραν το ψευδώνυμο τους από τη φήμη του Sheffield ως "ατσάλινη πόλη". Το FA Cup το έχουν κατακτήσει τέσσερις φορές.
Shrewsbury (εκτός με Cardiff, Κυριακή):Shrewsbury είχε μια γλυκόπικρη σεζόν το 2002-03. Από τη μια προκάλεσαν έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους αποκλεισμούς στο FA Cup κερδίζοντας με 2-1 την Everton στο ατμοσφαιρικό παλιό γήπεδο Gay Meadow με ένα γκολ στις καθυστερήσεις από τον Nigel Jemson, ενώ από την άλλη είχε υποβιβαστεί στις ερασιτεχνικές κατηγορίες.
Walsall (εκτός με Brentford, αύριο): Η ντεμοντέ Walsall ιππεύει ψηλά στη League One και ένα μεγάλο μέρος της πίστωσης πρέπει στον προπονητή της αντίπαλης ομάδας. Ο Dean Smith άφησε τους "Saddlers" για να ενταχθεί στην Brentford στο τέλος του Νοεμβρίου και η παλιά λέσχη του θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να τον ξεπεράσει σε μια απρόσμενα γρήγορη επανένωση.



League Two

Carlisle (εντός με Yeovil, Κυριακή): Η Carlisle που προέρχεται από τη Βορειοδυτική Αγγλία έχει αναγκαστεί να μετακινείτε στα πρόσφατα παιχνίδια της στην έδρα της μετά από μεγάλες πλημμύρες στη περιοχή του Brunton Park με το γήπεδο του συλλόγου να είναι κάτω από βαθιά νερά. Ήδη έχει χρησιμοποιήσει το Deepdale της Preston και το Ewood Park της Blackburn για να παίξει σε αγώνες πρωταθλήματος. Η αναμέτρηση της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί στο Bloomfield Road της Blackpool, ένα ταξίδι 100 μιλίων από την έδρα του συλλόγου.
Dagenham & Redbridge (εκτός με Everton, αύριο): Ένα από τα μικρότερα σωματεία στο θεσμό, οι "Daggers" - με βάση ακριβώς έξω από το Λονδίνο - έχουν κάποια διασκέδαση όταν πρόκειται για αγώνες κυπέλλου. Την περασμένη σεζόν αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 6-6 για το League Cup με τη Brentford, ένα σκορ που ακολούθησε έπειτα σε αποκλεισμό στα πέναλτι κάτι το οποίο μάλλον είναι άνευ σημασίας.
Exeter (εντός με Liverpool, απόψε): Η μικρή Exeter έκανε ένα αξιόλογο κομμάτι στην ιστορία του ποδοσφαίρου σε ένα τουρ στη Νότια Αμερική το 1914, αντιμετωπίζοντας την ενδεκάδα της Βραζιλίας, το οποίο αναγνωρίστηκε ως το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής Βραζιλίας. Επέστρεψαν εκεί για να αντιμετωπίσουν τη Fluminense σε έναν αναμνηστικό αγώνα έναν αιώνα αργότερα.
Hartlepool (εντός με Derby, αύριο):Οι άνθρωποι από το βόρειο-ανατολικό τμήμα της πόλης είναι μερικές φορές που σχετίζονται με μια... μαϊμού. Σύμφωνα με την απόκρυφη ιστορία, ένας πίθηκος ντυμένος με μια Γαλλική στρατιωτική ενδυμασία απαγχονίστηκε στην παραλία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων. Η ποδοσφαιρική ομάδα από τότε αγόρασε την ιστορία με τη μασκότ που ονομάστηκε H'Angus ο πίθηκος.
Newport (εντός με Blackburn, αύριο): Η Newport δεν έχει παίξει ποτέ πάνω από τη League One, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να φτάσει στα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων το 1980 - 1981. Πως; όπως η Cardiff και η Swansea που παίζει στη Premier League που εδρεύουν στη Νότια Ουαλία και είχαν το δικαίωμα να εισέλθουν στο κύπελλο Ουαλίας με το νικητή να παίζει στην Ευρώπη την επόμενη σεζόν. Αν περνούσαν τη Γερμανική Carl Zeiss Jena, η Benfica θα ήταν ο επόμενος αντίπαλος της στα ημιτελικά.
Northampton (εντός με την MK Dons, αύριο):Η Northampton ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης αφού απειλήθηκε με εκκαθάριση μετά τα υπέρογκα χρέη της. Στη συνέχεια ήρθε η άφιξη του νέου ιδιοκτήτη και του διευθύνων σύμβουλου  Kelvin Thomas ο οποίος έσωσε τη μέρα, καθώς οι «Cobblers», δεύτεροι στη League Two κοιτάνε επιδέξια ένα λαμπρό μέλλον.
Oxford (εντός με τη Swansea, Κυριακή): Η Oxford μπορεί να καυχηθεί ότι έχει ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια του κόσμου, αλλά η ποδοσφαιρική ομάδα έχει μια λιγότερο λαμπρή ιστορία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 απόλαυσαν μια περίοδο στη κορυφαία κατηγορία κερδίζοντας ακόμα και το League Cup το 1986, όμως από τότε εξαφανίστηκε και πάλευε ακόμα και στις ερασιτεχνικές κατηγορίες κατά τη τελευταία δεκαετία.
Peterborough ( εντός με τη Preston, αύριο): Τι σχέση μπορεί να έχει μια ομάδα της League Two με τη Victoria Beckham; το 2002 η πρώην τραγουδίστρια των Spice Girls και σύζυγος του David κατέθεσε ανταγωγή κατά της προσφοράς του συλλόγου να αποκαλείται "Posh" ή "The Posh" - παρατσούκλι τους από το 1920 - ως σήμα κατατεθέν. Η "Posh Spice" όπως συνήθιζε να είναι γνωστή ήθελε να κάνει το δικό της όνομα, όμως ο σύλλογος βγήκε εν τέλει δικαιωμένος.
Portsmouth (εκτός με την Ipswich, αύριο): Η Portsmouth ήταν η νικήτρια του FA Cup μόλις το 2008 κερδίζοντας τη Cardiff με 1-0 χάρη σε γκολ του πρώην επιθετικού της Arsenal Kanu. Τα οικονομικά προβλήματα την έριξαν όλο και πιο κάτω και από το 2013 ανήκει στους οπαδούς της. Σήμερα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της League Two
Wycombe (εντός με την Aston Villa,αύριο): Το 2001 η Wycombe κέρδισε τη Leicester με 2-1 για να εξασφαλίσει μια θέση σοκ στα ημιτελικά του FA Cup όμως η ιστορία της δεν τελειώνει εκεί. Ο σύλλογος χτυπήθηκε από πολλά προβλήματα τραυματισμών πριν από το παιχνίδι και έπρεπε να κάνει μια έκκληση για έναν καινούργιο επιθετικό για να τους βοηθήσει. Ο ελεύθερος Roy Essandoh ανταποκρίθηκε και σκόραρε το νικητήριο τέρμα της αναμέτρησης.
Yeovil (εκτός με Carlisle, Κυριακή): Η Yeovil πραγματοποίησε μια από τις πιο διάσημες εκπλήξεις στο FA Cup το 1949. Τότε, αγωνιζόταν στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και λίγοι τους έδιναν ελπίδες όταν κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν τη Sunderland, της οποίας το ρόστερ συμπεριελάμβανε τον Lee Shackleton, τη μεταγραφή ρεκόρ του συλλόγου. Ωστόσο η ομάδα του Alec Stock νίκησε με το αξέχαστο 2-1.
Conference
Eastleigh (εντός με Bolton, αύριο): Η Eastleigh, από τη Conference, είναι η μόνη ερασιτεχνική ομάδα που συμμετέχει στο θεσμό. Ένα έμπειρο ρόστερ που πιέζει σκληρά για να ανέβει για πρώτη φορά στις επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά μέχρι το 2002, ο σύλλογος δεν είχε προχωρήσει ποτέ πέρα από την όγδοη κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: