Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Η Ιταλία γεύτηκε τη μαγεία του κυπέλλου μέσω της Alessandria


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Alessandria, ομάδα της τρίτης κατηγορίας,έκανε περήφανο το χαμηλότερο επίπεδο του Ιταλικού ποδοσφαίρου την Τρίτη το βράδυ παρά την ήττα με 1-0 από τη πανίσχυρη Μίλαν στο πρώτο ημιτελικό του Coppa Italia, καθώς η Ιταλία πήρε μια γεύση από το είδος της ιστορίας του κυπέλλου τόσο κοινή σε άλλες χώρες.



Ένα πέναλτι του Mario Balotelli έκρινε το παιχνίδι που ήταν πολύ περισσότερο από ό, τι ακριβώς να φτάσει στον τελικό και πιθανότατα να βγει στο Europa League. Το τοπίο του Ιταλικού ποδοσφαίρου δεν βλέπει αυτό το είδος της εκδήλωσης συχνά. Πράγματι, το #AlessandriaMilan ήταν ένα από τα κορυφαία hashtags στο Twitter σε όλο τον αγώνα, το οποίο είδε το περισσότερο κόσμο αυτή τη σεζόν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τορίνο, και πολλούς εκατομμύρια τηλεθεατές να παρακολουθούν από την τηλεόραση.



«Ήταν υπέροχο», είπε ο προπονητής της Alessandria Angelo Gregucci μετά το παιχνίδι. "Όλη η Lega Pro και πιθανότατα το ποδόσφαιρο θα μας υποστήριξε - προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, και οι οπαδοί της Alessandria ερχόμενοι απόψε εδώ επιδείκνυαν περήφανα το κασκόλ τους και αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που είδαμε "
Αντίθετα με τις περισσότερες εγχώριες διοργανώσεις κυπέλλου σε άλλες χώρες, το Coppa Italia φέρει μια ιδιαίτερη προκατάληψη απέναντι στους κορυφαίους συλλόγους της Serie A. Πράγματι, οι πρώτοι οκτώ από την προηγούμενη σεζόν μπαίνουν στο θεσμό στους "16" και κερδίζουν αυτόματα το δικαίωμα να παίξουν στην έδρα τους,ακόμη και αν έρχονται αντιμέτωπες με μια ομάδα σε χαμηλότερη θέση στη βαθμολογική κατάταξη
Η διαδρομή προς τον τελικό συνήθως μπορεί να προβλεφθεί, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι πιθανότητες για έναν μεγάλο αποκλεισμό σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο του θεσμού είναι λεπτές, και από την αρχή του οι πιο αδύναμες ομάδες αναμένεται να έχουν ήδη αποκλειστεί από τους κορυφαίους συλλόγους της Serie A.Όμως η Alessandria δεν πίστευε σε ένα μεγάλο μέρος αυτής της θεωρίας, βγάζοντας εκτός συνέχειας τη Palermo και τη Genoa στο τέταρτο και στο πέμπτο γύρο αντίστοιχα. Η αναμέτρηση τους με τη Spezia στα προημιτελικά, στην πραγματικότητα ήταν ο πιο εύκολος αγώνας τους στα χαρτιά από εκείνη στο δεύτερο γύρο με τη Pro Vercelli, ομάδα επίσης της Serie B.



Τερματίζοντας εκτός της οκτάδας της Serie A την περασμένη σεζόν σήμαινε ότι η Milan είχε μερικούς επιπλέον γύρους για να φτάσει σε αυτή τη φάση,ξεπερνώντας κατά σειρά τα πολύ πιο εύκολα εμπόδια των Perugia,Crotone,Sampdoria και Carpi ανοίγοντας το δρόμο τους σε αυτό το διπλό ημιτελικό.Ωστόσο ο προπονητής της Milan δεν ήταν έτοιμος να υποτιμήσει την Alessandria"Αν νομίζουμε ότι πρόκειται να είναι εύκολος αγώνας, τότε αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για εμάς να βαδίσουμε σε ένα χάος. Το 2000 η Calais έφτασε στον τελικό Κυπέλλου Γαλλίας, και το ίδιο συνέβη και με μια άλλη ομάδα[τρίτης κατηγορίας, τη Quevily που έχασε από τη Lyon] το 2012. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πορεία της Alessandria να γίνει εξαιρετική"



Σχεδόν το έκανε. Σε ένα παιχνίδι που δεν ήταν ένα κλασικό Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, η Milan πάλεψε για να κερδίσει τους οικοδεσπότες, οι οποίοι στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού ήταν αντάξιοι της ισοπαλίας μέχρι που ο Balotelli καθοριστικό πέναλτι αργά στο πρώτο ημίχρονο αφού ο Santiago Morero ανέτρεψε τον Luca Antonelli και πήρε τη κίτρινη κάρτα.Η Alessandria προσπάθησε να επανέλθει στο δεύτερο ημίχρονο με τον Riccardo Bocalon να κάνει δύο σουτ που ξεσήκωσε το πλήθος. Ο Bocalon μπορεί να μην έχει αγωνιστεί στην Serie A και μάλλον ποτέ δεν θα το κάνει, αλλά το όνομά του θα αποτυπωθεί σε αυτό το Coppa Italia, χάρη στα δύο γκολ του στα τελευταία λεπτά ενάντια στη Spezia στα προημιτελικά που τους έδωσε το δικαίωμα να πάνε σε αυτή την ιστορική αναμέτρηση.



«Έπρεπε να τρέξουμε πολύ και η Milan δυσκολεύτηκε κατά καιρούς για να συμβαδίσει, φάνηκε τουλάχιστον έτσι για μένα», δήλωσε ο Gregucci:"Είχαμε μερικές ευκαιρίες που θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει καλύτερα. Δεν ήταν ουτοπικό να σκεφτούμε την ισοφάριση, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι θα μπορούσαμε να δεχτούμε ένα δεύτερο γκολ. Συγχαρητήρια στην ομάδα μου, η οποία ήταν λίγο άτολμη όταν ξεκίνησε και μόλις ένα λάθος μας κόστισε. Όσον αφορά την στάση μας, την προσπάθεια και το ομαδικό πνεύμα, όμως, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα από αυτό. "
Ο Mihajlovic μίλησε με ένα διαφορετικό τόνο στη συνέχεια. "Είμαι ικανοποιημένος μόνο κατά το ήμισυ», είπε αυστηρά. «Θα πρέπει να τελειώνουμε τις συνεχόμενες ευκαιρίες. Ήταν ευκολότερο να τις βάλουμε από το να τις χάσουμε και όμως καταφέραμε να τις χάσουμε. Σίγουρα η Alessandria ήταν καλή, αλλά θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε καλύτερα τις ευκαιρίες μας. Εάν παίζεις με μια κατώτερη ομάδα και δεν τη σκοτώνεις, τότε κινδυνεύεις να ισοφαριστείς ή ακόμη και να χάσείς»
Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα ήταν ενάντια στο αουτσάιντερ, η γλώσσα του σώματος των παικτών πρότεινε κάτι διαφορετικό. Ενώ τα περισσότερα αστέρια των Rossoneri έμπαιναν στη φυσούνα μετά το τελικό σφύριγμα, οι παίκτες της Alessandria πήγαν στους υπαλλήλους να σφίξουν το χέρι τους, πριν πάρουν το χειροκρότημα από τους οπαδούς κάτω από την Curva. «'Gri-gi, Gri-gi, Gri-gi'η ηχητική απήχηση.
"Ο πρωταρχικός μας στόχος όταν οι κάμερες και τα φώτα άναψαν για να ευχαριστήσουν την Alessandria  ήταν ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσαμε να δείξουμε ότι ανήκουμε στο σύλλογο, και έτσι ζήτησα από τους παίκτες μου να εκπροσωπήσουν την πόλη μας όσο το δυνατόν καλύτερα» τόνισε ο Gregucci και έπειτα πρόσθεσε:"Το αποτέλεσμα δεν είναι καλό αλλά δεν είναι και άσχημο, καθώς εξακολουθούμε να έχουμε ένα άλλο παιχνίδι για να παίξουμε και η πρόκριση είναι ανοιχτή. Ωστόσο η εκπροσώπηση της Alessandria ήταν υπέροχη. Φέραμε πολλούς ανθρώπους εδώ, στο Torino και οι οπαδοί επικρότησαν τη προσπάθεια μας".



Μπορεί και πιθανότατα να μην δούμε την ομάδα της τρίτης κατηγορίας στον τελικό του κυπέλλου Ιταλίας, αλλά η πρόοδός τους έχει αλλάξει τη νοοτροπία πολλών στην Ιταλία, οι οποίοι είχαν τη γνωστή γεύση στις αναμετρήσεις.Το Milano είναι λίγο πιο πέρα από την Alessandria από το Torino και δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε 20,000 οπαδούς να κάνουν το ταξίδι στο San Siro για τον επαναληπτικό στις μια Μαρτίου.
Οι ουδέτεροι σίγουρα θα πρέπει να ελπίζουν ότι αυτή η αναμέτρηση θα παράγει μια επιστροφή αντάξια των άλλων διάσημων κυπέλλων στην Ευρώπη και ένα παραμύθι θα τελειώσει για ένα παραμυθένιο κλαμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: