Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Επέστρεψαν μετά απο περίπου 50 χρόνια


Πραγματοποιήθηκε σήμερα 18 Ιανουαρίου 2016, στον προαύλιο χώρο του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, με την παρουσία των συγγενών πεσόντων, η παράδοση των λειψάνων έξι Ελλαδιτών στρατιωτών που σκοτώθηκαν την περίοδο 1963-64 και κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο κ. Φώτης Φωτίου, Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μπασιακούλη. Εκ μέρους της Ελληνικής κυβερνήσεως παρέστει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Βίτσας συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, και τον Α’ Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Δημήτριο Θωμαΐδη.

Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν πρόεδροι και εκπρόσωποι κομμάτων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων, αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.


Στο πλαίσιο της τελετής παραλαβής των λειψάνων των 6 Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Βίτσα; δήλωσε: «Αγαπητοί συγγενείς, κύριε εκπρόσωπε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κύριε Φωτίου, κύριοι της στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας και της Κύπρο, κύριε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου, επιτρέψτε μου πριν από όλα να απευθυνθώ στις οικογένειες των πεσόντων.

Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας σας εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάσαμε, τους άνδρες που έπεσαν υπηρετώντας την πατρίδα τους, τους νέους που πριν προλάβουν να χαρούν την ζωή, να απολαύσουν την οικογένεια τους, να νοιώσουν την θέρμη του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσα μας, έδωσαν τον εαυτό τους θυσία για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

Έξι νέοι άνθρωποι, έξι ιστορίες, έξι γεροί κρίκοι στην μεγάλη και παγκόσμια ξεχωριστή αλυσίδα ηρώων που προσφέρει η Ελλάδα και η Κύπρος και που με τον θάνατο τους μας δίνουν ιερό χώρο για να ζούμε ελεύθεροι και χρόνο για να προσπαθούμε να μετουσιώσουμε τα όνειρα μας, τα όνειρα τους σε απτή πραγματικότητα.

Η εύρεση των λειψάνων τους βάζει ένα τέλος στο μαρτύριο της αβεβαιότητας που βίωναν οι οικογένειες τους. Λυτρώνει τις ψυχές τους. Συγχρόνως όμως απαγορεύει σε μας να ξεχνάμε.

Μας απαγορεύει να ξεχνάμε πως τούτος ο τόπος βίωσε και βιώνει μια τραγωδία.

Δεν υπάρχει δέντρο λησμονιάς για την Κυπριακή Τραγωδία, για όσα προηγήθηκαν, για την τουρκική εισβολή, για την τουρκική κατοχή. Και η μνήμη είναι δύναμη.

Η μνήμη και τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων αναζητούν το δίκιο, αναζητούν το φως της αλήθειας για την Κυπριακή Τραγωδία, για την Ελληνική Τραγωδία. Και αυτή η αλήθεια είναι λυτρωτική.

Η αλήθεια είναι αυτή που οδηγεί στην σταθερή λύση.



Δεν σας λησμονούμε λοιπόν. Δικοί μας είστε ήρωες αλλά είσαστε και σάλπιγγες επαγρύπνησης.

Η Κύπρος και η Ελλάδα, με τον ίδιο εθνικό ύμνο σας αποτίουν φόρο τιμής. Φόρο τιμής που ποτέ δεν θα είναι ο οφειλόμενος γιατί η θυσία σας θα τον υπερβαίνει πάντοτε. Μπορούμε όμως να σας υποσχεθούμε πως θα προσπαθήσουμε.

Η Κύπρος και η Ελλάδα, δυο κράτη ειρήνης και σταθερής προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες, δύο κράτη με μια ιστορία θα προσπαθήσουν έως ότου επικρατήσει η δικαιοσύνη.

Απευθυνόμενος στις οικογένειες των πεσόντων θα ήθελα συγχρόνως να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την αστείρευτη καρτερικότητα σας, τον θαυμασμό μου για την επιμονή σας με την οποία αναζητούσατε τις τύχες των αγαπημένων σας και να ‘στε σίγουροι πως αυτοί που αναζητούν θα είναι συμπαραστάτες μας στην προσπάθεια που κάνουμε να βρεθούν όλοι, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους, να αναπαυτούν όλοι.




Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Πατρίδα δεν θα σταματήσει να τιμά όλους όσους χάθηκαν για αυτή, και θα συνεχίζει να αναγνωρίζει την προσφορά τους και θα προσπαθεί να την ανταποδίδει στις οικογένειες τους».

Στη συνέχεια ο ΑΝΥΕΘΑ ανέγνωσε τα ονόματα των 6 πεσόντων:

Συνταγματάρχης Σταύρου Σωτήριος (14 Αυγ 1974)
Ανθυπασπιστής Λουκάκης Θεοφάνης (22 Ιουλ 1974)
Ανθυπασπιστής Καβροχωριανός Νικόλαος (22 Ιουλ 1974)
Ανθυπασπιστής Τσιγγαρόπουλος Νικόλαος (16 Αυγ 1974)
Δεκανέας Τσούκας Δημήτριος (3 Φεβ 1965)
Στρατιώτης Καρδάρας Ζαχαρίας (2 Φεβ 1966)

Και έκλεισε την ομιλία του ως εξής:

«Ολοκληρώσατε την αποστολή σας. Θα είστε πάντοτε στις καρδιές και στο μυαλό μας. Πέσατε για την πατρίδα. Η αποστολή σας μας δίνει κουράγιο. Η σειρά μας τώρα».




Δεν υπάρχουν σχόλια: