Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Έλληνες μαθητές μιλούν και τραγουδούν στα Αρχαία Ελληνικά


Πρόκειται για το πρώτο βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο Έλληνες έφηβοι μαθητές μιλούν και τραγουδούν σε Αρχαία Ελληνικά, σε ρόλους των Τραγικών Ηρώων της Σοφοκλέους Αντιγόνης.

Η δίγλωσση παράσταση Σοφοκλέους Αντιγόνη στην Αρχαία Ελληνική και στην Ελληνική Νοηματική, με πρωτότυπη Βυζαντινή μελοποίηση των χορικών, έλαβε χώρα την 22 Ιουνίου 2015 έμπροσθεν τού Ιερού Ναού τού Αγίου Γεωργίου στον προαύλιο χώρο τού Εκκλησιαστικού Λυκείου τής Ριζαρείου Σχολής και ενώπιον 800 θεατών.

Για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, ανήκοοι μαθητές συνέπραξαν με ακούοντες συμμαθητές τους ισοτίμως και ταυτοχρόνως στην ίδια παράσταση αρχαίου δράματος. Επιπλέον, για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 111 χρόνια (από το 1904) αρχαίο δράμα ερμηνεύθηκε θεατρικά από στήθους από το πρωτότυπο, στην Αρχαία Ελληνική.


Αυτή η ρηξικέλευθη παράσταση είναι αποτέλεσμα διετούς πλέον συνεργασίας μεταξύ δύο συμπραττόντων λυκείων, του Εκκλησιαστικού Λυκείου της Ριζαρείου Σχολής (με μαθητές ομιλούντες στην Αρχαία Ελληνική) και του πρωτοποριακού δημοσίου Γυμνασίου και Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Αγ. Παρασκευής (με μαθητές εκφραζόμενους στην Ελληνική Νοηματική) στο εκπαιδευτικό πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων του Υπουργείου Παιδείας και ετέθη υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.


Δεν υπάρχουν σχόλια: