Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Εξόρυξη χρυσού:Μια ...εχθρική επένδυση (;)


Μια μικρή ενημέρωση του πρώτου τόμου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που αφορά στις μεταλλευτικές εξορύξεις του χρυσού στην βόρεια Ελλάδα έκανε την προηγούμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 στο βιβλιοπωλείο Αριστοτέλειο, ο καθηγητής Μεταλλειολογίας του ΑΠΘ, κάνοντας ένα μικρό ιστορικό της δικής του εμπλοκής με το θέμα, μιας μικρής παρουσίασης της μεθόδου εξόρυξης χρυσού που εφαρμόζεται διεθνώς και του ενδεδειγμένου τρόπου που πρέπει να δράσουν οι πολίτες για να σταματήσουν οι επικίνδυνες μεταλλευτικές δραστηριότητες.

«Το θέμα των μεταλλείων χρυσού στην Ελλάδα ξεκινά κατα την δεκαετία του 80, όταν ο καθηγητής Κοντόπουλος ανακίνησε το θέμα με ην μελέτη του Μεταλλουργία και παραγωγή χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα μαζί με κύκλους της μεταλλουργίας και ξεκίνησαν την ΜΕΤΒΑ στην Ολυμπιάδα. Προσωπικά ασχολούμαι με το θέμα απο το 1999 όταν με την ιδιότητα του τεχνικού - μεταλλειολόγου και μετά απο πρόσκληση του τεχνικού επιμελητηρίου Θράκης ασχολήθηκα με το θέμα και συγκεκριμένα για την δυνατότητα δημιουργίας μεταλλείου χρυσού στην Θράκη» τόνισε  κ. Τριανταφυλλίδης αναφερόμενος για το πώς ασχολήθηκε με το θέμα.

«Τότε σκεφτόντουσαν οι της ΜΕΤΒΑ να πετούσαν το κυανιούχα απόβλητα στον Άβαντα του Έβρου. ο Κόσμος αντέδρασε και τους σταμάτησε {...} Η ενημέρωση που γίνεται απο τα μέσα για το θέμα είναι κίτρινη και μεροληπτική και ο εξανδραποδισμός όσων αντιδρούν στα μεταλλεία δεν έχει προηγούμενο. Γίνεται σαν να εξετάζουμε ένα δίτομο έργο απο τον τόμο 2 χωρίς να ακούγεται κουβέντα απο τα μέσα για τον 1ο τόμο» ανέφερε για το πως το θέμα των μεταλλείων παρουσιάζεται απο τα ΜΜΕ.

«Αντικείμενο εξορυκτικής διαδικασίας είναι τα βουνά πλέον στην σύγχρονη μεταλλουργία. Για να καταλάβετε πως γίνεται η διαδικασία πάρτε ένα ποτύρι νερό, αλατίστε το, με ένα σφουγγάρι πάρτε το αλατισμένο νερό και μετά αφήστε το σφουγγάρι κάπου μέχρι να στεγνώση πλήρως. Στην συνέχεια, βρέξτε το και στραγγίξτε το σε μια λεκάνη, το νερό αφήστε το στον ήλιο να εξατμηστη και θα δείτε ο τι στα τοιχώματα υπάρχει αλάτι. Το σφουγγάρι με το αλάτι είναι το βουνό με τον χρυσό, το δεύτερο νερό είναι ενας διαλύτης για να κοινητοποιήσει το χρυσό. Όλη αυτή η διαδικασία λέγεται εκχύλιση με κυανούχα διαλύματα και διεθνώς δεν υπάρχει εναλλακτική και περιβαντολλογικά φιλική. {...} βρίσκω ένα βουνό, το σκάβω, το αλέθω, το βάζω σε μπάνια κυανίου και παίρνω τα μέταλλά του . Το κυάνιο διαλύει όλα τα μέταλλα του βουνού και το απογυμνώνει απο τα ιόντα καθαρισμού των υπόγειων υδάτων και απο την άλλη, το κυάνιο είτε εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα είτε μπαίνει στο βουνό κι το μολύνει» επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τριανταφυλλίδης για την μέθοδο εξόρυξης χρυσού.

Ενώ για τον τρόπο αντιμετώπισης ο κ. Καθηγητής επισήμανε την κινητοποίηση των ευαισθητοποιημένων πολιτών μέσα στα κόμματα και σαν παράδειγμα ανάφερε τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Λαμπάκη και την διαμάχη του με την Eldorado gold.

Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να την ακούσετε εδω


Προηγήθηκε της ομιλίας του κ. Τριανταφυλλίδη η ανάλυση της επικαιρότητας απο τον δημοσιογράφο Δημήτρη Καψάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: