Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Με μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων απαντά η Σεούλ στην βόμβα υδρογόνου της Β. Κορέας


Τη μετάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων στα σύνορα με τον Βορρά επανέλαβε σήμερα η Νότια Κορέα, αντιδρώντας στην τελευταία πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ. «Οι μεταδόσεις επαναλήφθηκαν το μεσημέρι» (5:00 ώρα Ελλάδας) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Ν. Κορέας. Η Σεούλ, μάλιστα, επέλεξε να ενεργοποιήσει το μηχανισμό αυτό ανήμερα των γενεθλίων του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν γιορτάζει τα γενέθλιά του... Όμως, κανείς δεν γνωρίζει πόσο χρονών γίνεται, καθώς η χρονολογία γεννήσεώς του δεν είναι γνωστή! Το πιθανότερο είναι να γίνεται 33 ετών, δηλαδή να γεννήθηκε το 1983, όμως πολλές πιθανότητες έχουν και οι χρονιές 1982 και 1984, οπότε ο Κιμ να είναι 34 ή 32 ετών.

Για να προλάβει, δε, τυχόν έντονες αντιδράσεις της Πιονγιάνγκ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι στα 11 σημεία που βρίσκονται τα μεγάφωνα έχουν αναπτυχθεί ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και αντιπυραυλικά συστήματα.

Η επανάληψη αυτών των μηνυμάτων, που είχε προκαλέσει τον Αύγουστο απειλές για στρατιωτικά αντίποινα από τη Βόρεια Κορέα, γίνεται την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να βρει την κατάλληλη απάντηση στην ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ, την Τετάρτη, ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Μεγάφωνα τοποθετημένα στα στρατιωτικοποιημένα σύνορα των δύο χωρών μεταδίδουν ένα ετερογενές μείγμα μουσικής ποπ, μετεωρολογικών δελτίων και πληροφοριών ή επικρίσεων του βορειοκορεατικού καθεστώτος, διεθνείς ειδήσεις, την προβληματική της οικονομία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτή η μέθοδος ψυχολογικής προπαγάνδας ανάγεται στα χρόνια της ανοικτής σύγκρουσης των δύο στρατοπέδων (1950-53), όταν κινητές μονάδες με μεγάφωνα μετακινούνταν κατά μήκος της γραμμής του μετώπου.

Το περασμένο καλοκαίρι, τα προπαγανδιστικά μηνύματα είχαν προκαλέσει την οργή της Πιονγκγιάνγκ μέχρι του σημείου να εξακοντίσει απειλές για ρίψη πυρών πυροβολικού ώστε τα μεγάφωνα να σιγήσουν. Τελικά η Σεούλ αποσύνδεσε τα μεγάφωνα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Αυγούστου, η οποία επέτρεψε να δοθεί τέλος σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση που υπήρχε κίνδυνος να γενικευτεί σε ένοπλη σύγκρουση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: