Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Οι μαθητές του δήμου Νεάπολης-Συκεών «καταλαμβάνουν» το ΚΘΒΕ!


Στο θέατρο πηγαίνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τους μαθητές των 19 σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην περιοχή του. Συνολικά 6.000 παιδιά των Γυμνασίων και των Λυκείων του δήμου θα καθίσουν προσεχώς στις αναπαυτικές καρέκλες των αιθουσών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), για να παρακολουθήσουν εντελώς δωρεάν παραστάσεις επτά θεατρικών έργων, αφού το κόστος καλύπτεται εξολοκλήρου από το δημοτικό ταμείο.

Πρόκειται για την πρωτοποριακή σύμπραξη του δήμου Νεάπολης-Συκεών με το ΚΘΒΕ, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη της θεατρικής παιδείας στα σχολεία και είναι η πρώτη που υλοποιείται σε όλη τη χώρα. Πρόθεση και των δύο φορέων είναι αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί, ώστε να αποτελέσει θεσμό που θα προάγει σταθερά τη θεατρική παιδεία στην εκπαίδευση.


Η ενημέρωση για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης ήταν το αντικείμενο διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, υπό τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένου συμβούλου για θέματα Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη, της υπεύθυνης του Γραφείου Πολιτισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Ξανθίππης Βασιλειάδου και τη συμμετοχή των διευθυντών όλων των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αλλά και 15μελών μαθητικών συμβουλίων.

«Σήμερα ξεκινάμε έναν πολύ μεγάλο και φιλόδοξο θεσμό. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί ένα ακόμη προσωπικό όραμα πολλών χρόνων επιτέλους υλοποιείται. Πιστεύω ότι τα παιδιά αυτής της εργατούπολης δικαιούνται και αξίζουν τέτοιων πολιτιστικών αγαθών, όπως είναι το θέατρο. Κινούμαστε στα βήματα της Μελίνας Μερκούρη. Εμπνευστήκαμε από αυτό που έλεγε ότι πρέπει να πάμε την Παιδεία στον πολιτισμό και να φέρουμε τον πολιτισμό στην Παιδεία. Είμαι σίγουρος ότι με την υλοποίηση αυτής της ιδέας, η Μελίνα θα χαμογελά από εκεί ψηλά», είπε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης. Ξεκαθάρισε, άλλωστε, ότι δεν πρόκειται για μια προσπάθεια που εξαντλείται σε έναν χρόνο, αλλά για έναν θεσμό που θα καθιερωθεί και θα συνεχιστεί και τις επόμενες χρονιές.
«Η θεατρική αγωγή είναι μόρφωση υψηλού επιπέδου και θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία. Πιστεύοντας σ’ αυτήν την αξία, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι σταθερά προσηλωμένος στο να προάγει τη θεατρική παιδεία μέσα από μεγάλους και καταξιωμένους θεσμούς, με προγράμματα και δράσεις. Αυτό αποδεικνύει και η πραγματοποίηση κάθε χρόνο της Μαθητικής Θεατρικής Συνάντησης, που έχει αγκαλιαστεί από τους μαθητές δεκάδων σχολείων και τους δημότες», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Σ.Δανιηλίδης, στόχος της διοίκησης του δήμου δεν είναι η παθητική παρακολούθηση ενός καλού ποιοτικού έργου, αλλά η διαμόρφωση ενός οργανωμένου και σταθερού προγράμματος, που θα εισάγει τα παιδιά στη μαγεία του θεάτρου υπό την καθοδήγηση των ίδιων των συντελεστών του. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους εκπαιδευτικούς, που ήταν παρόντες στη σύσκεψη, να προετοιμάζουν τους μαθητές πριν την παράσταση για τον συγγραφέα, την εποχή που γράφτηκε το έργο, το νόημά του. Επίσης, τόσο πριν όσο και μετά την παράσταση, συντελεστές του έργου θα είναι εκεί για να απαντούν στις ερωτήσεις των παιδιών, να τους εξηγούν λεπτομέρειες για την παράσταση και γενικότερα για την τέχνη του θεάτρου.

Για μια σπουδαία ιδέα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη έκανε λόγο από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης και «καλωσόρισε» τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς στο χώρο του θεάτρου. «Ο κ. Δανιηλίδης είχε αυτή την ιδέα εδώ και χρόνια και παρά τις προσπάθειες, δεν είχε υλοποιηθεί. Τα καταφέραμε, όμως, παρά τη γραφειοκρατία. Η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο. Οι άνθρωποι του θεάτρου είναι πολύ χαρούμενοι για αυτό, καθώς για τους ίδιους είναι πολύ ωραίο το κοινό τους να αποτελείται από νέους ανθρώπους, πόσω μάλλον από μαθητές. Το θέατρο και η τέχνη γενικότερα χτίζουν χαρακτήρες και δημιουργούν νοοτροπίες», ανέφερε μεταξύ άλλων.


Σε διαδικαστικά ζητήματα και λεπτομέρειες αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Παιδείας, Μιχάλης Βουλγαρίδης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο να γίνει πράξη. «Στόχος είναι να γεμίζουν οι αίθουσες, τα παιδιά να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτή την ευκαιρία που τους δίνεται», είπε.

Τη σημασία του θεάτρου στην εκπαίδευση υπογράμμισε η υπεύθυνη του Γραφείου Πολιτισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Ξανθίππη Βασιλειάδου.  «Η θεατρική αγωγή θα έπρεπε να είναι μάθημα και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι τα σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένα με το θέατρο και «κυρίως τα σχολεία των Συκεών που έχουν παράδοση δεκαετιών στο θέατρο και στα σχετικά προγράμματα», όπως ανέφερε.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που περνά πλέον σε τροχιά υλοποίησης, οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συνολικά επτά θεατρικά έργα που ανεβάζει το ΚΘΒΕ στις κεντρικές του σκηνές, με το σύνολο των παραστάσεων να ανέρχονται περίπου στις 50.

Στην πρώτη φάση έχει προγραμματισθεί η παρακολούθηση τριών έργων έως και τον Μάιο («Η απολογία του Σωκράτη», «Ρωμαίος και Ιουλιέτα on the road», «Ο Μυστικός Κήπος»), όπως και μια απογευματινή που θα επιλεγεί σε συνεργασία του δήμου, της μαθητικής κοινότητας και του ΚΘΒΕ. Με την έναρξη της νέας θεατρικής περιόδου και έως τον Ιανουάριο, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν άλλα τρία θεατρικά έργα του νέου ρεπερτορίου.
 Όπως αναφέρθηκε τόσο από τον δήμαρχο Σ.Δανιηλίδη όσο και από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Αναστασάκη, σημαντική είναι η δυνατότητα που θα έχουν οι μαθητές να μυηθούν στα μυστικά του θεάτρου ερχόμενοι σε επαφή με συντελεστές των έργων πριν και μετά την παράσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: