Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Ομιλία: Η ύδρευση αρχαίων πόλεων της Ελλάδας


Υδραγωγείο στη Λέσβο
«Η ύδρευση αρχαίων πόλεων της Ελλάδας» είναι το θέμα ομιλίας του αρχαιολόγου Κλάους-Βάλτιν φον Άικστετ (Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, και ώρα 19:00, στο Aμφιθέατρο του Eθνικού Aρχαιολογικού Mουσείου (οδός Tοσίτσα 1). Τη διάλεξη, η οποία θα συνοδευτεί από προβολή διαφανειών και θα γίνει στην ελληνική γλώσσα, διοργανώνει η Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στην ομιλία του ο Κ.-Β. φον Άικστετ θα παρουσιάσει, αρχικά, σχετικές αρχαίες εγκαταστάσεις και τεχνικά έργα (υπόγειες σήραγγες, δεξαμενές, πηγάδια και κρήνες) σε διάφορα μέρη της Ελλάδας (Δήλος, Σάμος, Κρήτη, Στερεά Ελλάδα και Αττική). Στη συνέχεια θα παρουσιάσει διάφορα σχετικά ευρήματα στην Αθήνα και τον Πειραιά, με στόχο να γίνει κατανοητό με ποιον τρόπο αντιμετωπίστηκε ήδη στα κλασικά χρόνια το πρόβλημα της ανεπάρκειας ή και έλλειψης νερού σε μεγάλες πόλεις σαν την Αθήνα και τον Πειραιά.

Ο Κλάους-Βάλτιν φον Άικστετ γεννήθηκε το 1954 στη Γοττίγγη (Göttingen) της Γερμανίας. Σπούδασε νομική και αρχαιολογία, αρχικά στο πανεπιστήμιο της Γοττίγγης, και έπειτα, μόνο αρχαιολογία, στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Η διδακτορική του διατριβή, στο πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το 1989, είχε θέμα την τοπογραφία του αρχαίου Πειραιά. Από το 1990 έως το 1995, εργάστηκε στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας ως προϊστάμενος του φωτογραφικού αρχείου. Από το 1995, δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας (φωτογράφος) στην Ελλάδα, με επίκεντρο την επιστημονική φωτογραφία στο χώρο της αρχαιολογίας και της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: