Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Ο Νόμος για την νέα Εθνική Φρουρά κατατέθηκε στην κυπριακή Βουλή


O Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης παρουσίασε εχτές 7/1/2016 σε συνεδρία της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής το Νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Άμυνας με τίτλο «Ο Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμος του 2015».

Όπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Άμυνας έχει προχωρήσει πρόσφατα σε εκσυγχρονισμό των προνοιών των Περί Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Κανονισμών.

Οι σχετικοί Κανονισμοί, που εκκρεμούσαν για μια σχεδόν δεκαετία, έχουν κατατεθεί πέρυσι και βρίσκονται ενώπιον της Βουλής. Οι εκσυγχρονιστικές πρόνοιες των εν λόγω Κανονισμών αντικατοπτρίζονται στο πλαίσιο του Νομοσχεδίου περί Στρατού.

Επιπρόσθετα, το Νομοσχέδιο καλύπτει σειρά νομοθετικών κενών που υφίστανται ως προς την αντιμετώπιση σειράς ζητημάτων, τα οποία μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν με κατ’ αναλογία εφαρμογή νομοθετημάτων που ρυθμίζουν παρόμοια ή συναφή θέματα, όπως οι Νόμοι Περί Δημόσιας Υπηρεσίας και της Αστυνομίας.

Το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αποστολή, δομή και οργάνωση του Στρατού, τις εξουσίες του Υπουργικού Συμβουλίου, του Υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού και άλλες σχετικές πρόνοιες που περιλαμβάνονται στον Νόμο Περί Εθνικής Φρουράς.

Περιλαμβάνει, επίσης, πρόνοιες αναφορικά με τη μετάθεση, απόσπαση και διάθεση προσωπικού και πρόνοιες σχετικά με δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών του Στρατού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι παρουσίασαν το νομοσχέδιο για τον Περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμο, το οποίο θέτει μια τάξη σε νομοθετικά ζητήματα που αφορούσαν τη λειτουργία της ΕΦ και το προσωπικό. Το νομοσχέδιο, όπως είπε, αντανακλά εκσυγχρονιστικές πρόνοιες που περιλαμβάνονται στους σχετικούς κανονισμούς για τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, και οι οποίοι έχουν κατατεθεί το 2015 στη Βουλή.

«Ήταν μια σειρά νομοθετήματα που εκκρεμούσαν μέχρι και 10 χρόνια που αυτή τη στιγμή ρυθμίζονται και τίθενται σε ένα συνολικό πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός όλων των νομοθετημάτων που αφορούν τη λειτουργία της ΕΦ», είπε. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιώργος Βαρνάβα, εντός της Επιτροπής ανέφερε πως στόχος είναι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το πολύ μέχρι τις αρχές Μαρτίου, να ολοκληρώσει η Βουλή με την ψήφιση των νομοσχεδίων αυτών έτσι ώστε το Υπουργείο Άμυνας να μπορέσει να προχωρήσει με τις κρίσεις και τις προαγωγές.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης στις δικές του δηλώσεις είπε πως έχουν οριστεί έκτακτες συνεδρίες της Επιτροπής Άμυνας ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η εργασία σε σχέση με τα εκκρεμούντα νομοθετήματα και να είναι σε θέση του Υπουργείο και η Εθνική Φρουρά να προχωρήσει με τις κρίσεις και τις προαγωγές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: