Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ousmane Dembele: Το αναδυόμενο αστέρι της Rennes που έχει βάλει σε συναγερμό τη Barcelona


Δημήτρης Βαρσάνης

Την Κυριακή, ο αθλητικός διευθυντής της Barcelona Roberto Fernandez ταξίδεψε προς τη Rennes για να παρακολουθήσει το καινούργιο στόχο του συλλόγου Ousmane Dembele.
Κάποιος πρέπει να ελπίζει ότι το ταξίδι σχεδιάστηκε καλά, επειδή η κίνηση είναι διαβόητη γύρω από το γήπεδο τις ημέρες των αγώνων, ειδικά όταν η μεγάλη αντίπαλος Nantes έρχεται για το ντέρμπι της Βρετάνης.
Αν ο Fernandez παρέλειψε να πάρει τη θέση του έγκαιρα, έχασε το μεγαλοπρεπή τέρμα στην έναρξη του παιχνιδιού. Ο Dembele μετά από μόλις 56 δευτερόλεπτα πήρε την μπάλα στην περιοχή του πέναλτι, την έστειλε στην επάνω γωνία με ένα απολαυστικά λεπτό άγγιγμα, αφήνοντας τον τερματοφύλακα της Nantes Remy Riou ανήμπορο να αντιδράσει
Έπειτα ο Kamil Grosicki διπλασίασε το προβάδισμα. Στο 23' ο Dembele εκτέλεσε ένα φάουλ στην περιοχή του πέναλτι, ο Cheikh M'Bengue προσπάθησε να την ακουμπήσει αλλά απέτυχε, και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα χωρίς να την αγγίξει κανείς. Στη συνέχεια, προς το τέλος του ημιχρόνου, ο 18χρονος έβαλε το κερασάκι στην τούρτα, πετυχαίνοντας ένα χατ - τρικ στην αντεπίθεση.
Αυτή ήταν μια επίδειξη ιστορικών διαστάσεων για κάθε παίκτη, πόσο μάλλον για έναν νεαρό που είχε κάνει το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το Νοέμβριο. Ο Dembele έγινε ο πρώτος παίκτης της Rennes που σημείωσε χατ τρικ έναντι της Nantes, και ο πρώτος παίκτης της Rennes που σημείωσε χατ τρικ απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο από το 2008. Είναι επίσης ο νεότερος παίκτης που σκοράρει τρεις φορές σε ένα μόνο αγώνα της Ligue 1. Τελευταία φορά το είχε πράξει ο 17χρονος Jeremy Menez με τη φανέλα της Socheaux το 2005.
Με το σκορ να είναι 4-0 στο ημίχρονο, πολλοί οπαδοί της Nantes αποφάσισαν να φύγουν και να κάνουν τη διαδρομή 110 χιλιομέτρων προς το σπίτι πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.Ήταν πράγματι μια από τις πιο γλυκές ημέρες για τη Rennes ακόμη και αν τα "καναρίνια" κατάφεραν να βάλουν ένα γκολ στο δεύτερο ημίχρονο.
Ο Dembele αντικαταστάθηκε στα τελευταία 10 λεπτά επιτρέποντας του να λάβει το χειροκρότημα από το εκστασιασμένο πλήθος, και ο Fernandez σίγουρα θα είχε εντυπωσιαστεί από την απόδοσή του. Έτσι θα ήταν όλοι οι λάτρεις του Γαλλικού ποδοσφαίρου. Το όνομα του νεαρού θαύματος ήταν στα χείλη όλων πριν από την Κυριακή, αλλά απέδειξε το τεράστιο δυναμικό του ακόμη και σε εκείνους που προηγουμένως ήταν επιφυλακτικοί. Έχει απομείνει μικρή αμφιβολία και θα μπορούσαμε να παρακολουθούμε την άνοδο ενός από τα πιο πρώιμα ταλέντα στον κόσμο.




Πώς πρώιμο; Για ένα πράγμα, κανένας παίκτης κάτω των 20 ετών στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν έχει σκοράρει πιο συχνά από ό, τι ο Dembele, ο οποίος έχει βάλει εννέα γκολ μέσα σε μόλις 1.203 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο. Προσθέστε τις τρεις ασίστ, και μπορείτε να πάρετε μια απίστευτη αναλογία - το νέο αστέρι συνέβαλε άμεσα σε ένα γκολ κάθε 100 λεπτά κατά μέσο όρο. Βρήκε τα δίχτυα στο ολοκληρωμένο ντεμπούτο του εναντίον της Bordeaux στα τέλη Νοεμβρίου, και υπήρξε εξαιρετικά συνεπής από τότε. Μια εβδομάδα πριν από την συγκλονιστική του εμφάνιση απέναντι στη Nantes, κόντρα στη Toulouse σκόραρε και έδωσε ασίστ στις καθυστερήσεις μετατρέποντας μια ήττα σε μια νίκη του 2-1 σε διάστημα δύο λεπτών.
Δεν είναι μόνο ότι ο Dembele είναι εκτελεστής στην περιοχή του πέναλτι, αυτός εντυπωσιάζει με τον σχεδόν θεϊκό έλεγχο της μπάλας οπουδήποτε στο γήπεδο. Ο νεαρός είναι καλός και με τα δύο πόδια, πράγμα που τον καθιστά απρόβλεπτο στους αμυντικούς. το ποσοστό του στις πετυχημένες ντρίμπλες είναι δεύτερο στη Ligue 1, μόνο μετά του Lassana Diara της Marseille. Παραλίγο να βάλει το καλύτερο γκολ της σεζόν εναντίον της Caen, όταν με το τρέξιμο του αλά Jay-Jay Okocha έκανε τους αντιπάλους του να μοιάζουν σαν ερασιτέχνες, όμως δυστυχώς οριακά έχασε το γκολ.



Οι μεταξένιες ικανότητες του Dembele θυμίζουν κάπως του Neymar, και είναι λογικό ότι ο σούπερ σταρ της Βραζιλίας να είναι εδώ και καιρό το είδωλό του. "Ο Neymar είναι το μόνο πρότυπό μου», είπε πριν από δύο χρόνια ο Dembele όταν έπαιζε στην ομάδα νέων.
Η Barcelona είναι ο ονειρεμένος του προορισμός και επέλεξε το καλύτερο δυνατό παιχνίδι για να βάλει χατ τρικ σε αυτή την άποψη. Για ορισμένους οπαδούς της Rennes είναι ο Messi και ο Neymar σε συνδυασμό, και οι αυθεντίες έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν ήδη ότι η ομάδα είναι εξαρτώμενη από τον Dembele. Μπορεί να σας εκπλήξει, ως εκ τούτου, ότι ο σύλλογος τον έχασε σχεδόν το καλοκαίρι, επειδή ο παίκτης αισθάνθηκε υποτιμημένος.



Αφού φοίτησε στην ακαδημία της Rennes από την ηλικία των δεκατριών, ο Dembele θεωρήθηκε το καλύτερο ταλέντο μακράν του δεύτερου, παίζοντας συνήθως με παιδιά ένα ή δύο χρόνια μεγαλύτερα από αυτόν. Προωθήθηκε από την Under 19 στην δεύτερη κατά την έναρξη της σεζόν 2014-15 και στέφθηκε παίκτης της σεζόν στην πέμπτη κατηγορία βάζοντας 13 γκολ σε 18 παιχνίδια. "Δεν βλέπω τον εαυτό μου ως το απόλυτο αστέρι. Υπάρχουν και άλλοι καλοί παίκτες" τόνισε ο Dembele και εν συνεχεία πρόσθεσε: ". Θα δούμε τι θα συμβεί την επόμενη σεζόν. Εάν η Rennes μου δώσει μια ευκαιρία θα την πάρω"
Αυτή πιθανότητα δεν ήρθε αρκετά γρήγορα για τις προτιμήσεις του Dembele και του ατζέντη του, μιας και διάφορα κλαμπ κρύβονταν τριγύρω, περιμένοντας να υπογράψει το "θαύμα" που ήταν υπό σύμβαση στη Rennes. Η Manchester City φέρεται να ενδιαφέρονταν, η Benfica είδε την προσφορά των τριών εκατομμυρίων ευρώ να απορρίπτεται, ενώ ο Gerard Houllier προσπάθησε να δελεάσει τον Ousmane στη Red Bull Salzburg.



Η σύγκρουση κλιμακώθηκε όταν ο Dembele αρνήθηκε να παραστεί στις προπονήσεις, και ο πρόεδρος της Rennes ζήτησε από τον πρόσφατα διορισμένο διευθυντή πρότζεκτ Mikael Silvestre να αναλάβει τη κατάσταση του. Ο πρώην αμυντικός της Manchester United και της Arsenal, ο οποίος μεγάλωσε στο σύλλογο της Βρετάνης έκανε μια εκπληκτική δουλειά σε αυτό το θέμα.
Ο Dembele υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο τον Οκτώβριο, ενώ ο προπονητής Phillip Montanier υποσχέθηκε να του δώσει πολλές ευκαιρίες, αν και δεν χρειάστηκε πάρα πολύ πειθώ ύστερα από ένα λαμπρό ντεμπούτο. Ο Silvestre είναι περήφανος για το κατόρθωμά του, γιατί προβλέπει ένα πολύ λαμπρό μέλλον για τον Dembele. «Θα πάρω το ρίσκο και θα πω ότι μπορεί να κερδίσει τη χρυσή μπάλα κάποτε. Είδα τον Cristiano Ronaldo στην ίδια ηλικία στη Manchester United και ο Ousmane έχει τα χαρακτηριστικά που μου θυμίζουν το νεαρό του Πορτογάλου», δήλωσε τον Ιανουάριο.



Ο Dembele κυρίως έπαιξε στην αριστερή πτέρυγα για την δεύτερη ομάδα την περασμένη σεζόν, αλλά συνήθως χρησιμοποιείται στα δεξιά αυτή τη χρονιά από τη πρώτη ομάδα. Στη συνέχεια ο Rolland Courbis, ο οποίος αντικατέστησε τον Montanier τον Ιανουάριο, τον δοκίμασε σε ένα κεντρικό ρόλο πίσω από τον επιθετικό απέναντι στη Toulouse και τη Nantes και πήρε σε αντάλλαγμα τέσσερα γκολ και μια ασίστ. Ο Ousmane αισθάνεται άνετα σε οποιαδήποτε θέση και η λήψη αποφάσεων του γίνεται όλο και καλύτερη σε εβδομαδιαία βάση.



Ενώ η ώθηση του για μια μεταγραφή το καλοκαίρι θα μπορούσε να κάνει μια αρνητική εντύπωση για τον χαρακτήρα του, φαίνεται ότι οι εμφανίσεις του μπορεί να είναι παραπλανητικές.
"Ο Ousmann είναι λίγο ντροπαλός. Δεν είναι εγωιστής ή αλαζόνας και εξακολουθεί να είναι πολύ κοντά στο πρώην συμπαίκτες του από την ομάδα νέων," ανέφερε ο τοπικός δημοσιογράφος Dominique Faurie.



Με τον τρέχοντα ρυθμό προόδου, ο ουρανός φαίνεται το όριο για τον Dembele, και μερικοί ισχυρίζονται ακόμα και ότι θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να κληθεί στην Γαλλία μπροστά από το Euro 2016. Αυτός μοιάζει πολύ μακρινός στόχος αυτή τη στιγμή, αλλά μια μεγάλη μεταγραφή θα μπορούσε σίγουρα να είναι στα σκαριά αυτό το καλοκαίρι, με αρκετούς κορυφαίους συλλόγους της Premier League να μπαίνουν μαζί με τη Barca στην κούρσα για τις υπηρεσίες του.
Η ελπίδα πρέπει να είναι ότι, ανεξάρτητα από την τελική απόφασή του, να επιλέξει ένα μονοπάτι που θα του επιτρέψει να αναπτύξει και να εκπληρώσει τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: