Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Κακόβατος Τριφυλίας: Άνοδος και πτώση μιας πρώιμης μυκηναϊκής θέσης


Την εξέλιξη του Κακόβατου μέχρι την καταστροφή του, στη διάρκεια της ΥΕΙΙΒ περιόδου, θα παρουσιάσει η δρ Birgitta Eder (Ακαδημία Επιστημών Αυστρίας) σε ομιλία της (στα αγγλικά) με τίτλο «Kakovatos in Triphylia: rise and fall of an Early Mycenaean site» («Κακόβατος Τριφυλίας: Άνοδος και πτώση μιας πρώιμης μυκηναϊκής θέσης») που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου. Η 5η συνάντηση του Μυκηναϊκού Σεμιναρίου για τη φετινή περίοδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).

Το Μυκηναϊκό Σεμινάριο διοργανώνουν οι: Νάγια Πολυχρονάκου-Σγουρίτσα, Ιφιγένεια Τουρναβίτου, Αιμιλία Μπάνου.

Το 2009, σχεδόν εκατό ακριβώς χρόνια μετά τις ανασκαφές του Wilhelm Dörpfeld, ξεκίνησε νέα αρχαιολογική έρευνα στον Κακόβατο, στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου. Το εν εξελίξει πρόγραμμα διερευνά τον πρώιμο μυκηναϊκό οικισμό και τους τρεις θολωτούς τάφους που συνδέονται με αυτόν.

Όπως επισημαίνει η δρ Eder: «Κρίνοντας από τα κτερίσματα των τάφων, η θέση φαίνεται ότι αποτελούσε μέλος του δικτύου των πρώιμων ελίτ της Πελοποννήσου και διατηρούσε στενές επαφές ιδιαίτερα με σύγχρονες θέσεις της Μεσσηνίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια: