Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η πόλη του Πυθαγόρα ζει το όνειρο της


Δημήτρης Βαρσάνης

Το νοσοκομείο του Crotone είναι τόσο κοντά στο γήπεδο της ομώνυμης ομάδας που οι ασθενείς μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιχνίδια από τα δωμάτιά τους. Το αστείο έγκειται ότι οι φίλαθλοι θα πρέπει απλώς να προσποιούνται ότι είναι άρρωστοι, εάν δεν έχουν μείνει εισιτήρια προς πώληση.



Κατά κάποιο τρόπο μοιάζει σωστό αυτό που κάνουν, επειδή η πόλη είναι άρρωστη και το ποδόσφαιρο είναι η μόνη θεραπεία της. Ευρισκόμενη  στην Καλαβρία, σε μια σόλα ενός Ιταλικού παπουτσιού, το Crotone είναι η φτωχότερη πόλη ακόμη και από τα νότια πρότυπα της Ιταλίας. Έχει υποστεί κακοδιαχείριση επί δεκαετίες, και το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο στη χώρα, που απίστευτα εκτιμήθηκε στο 31% το 2015. Οι νέοι δεν έχουν μέλλον και κατευθύνονται στα βόρεια, όσο συντομότερα μπορούν. Δεν μπορούν ακόμη και να ταξιδέψουν με το τρένο, διότι ο σταθμός έχει κλείσει, ενώ το κύριο οδικό δίκτυο είναι τόσο κακό που λέγεται "ο δρόμος του θανάτου." Η κατάσταση είναι απελπιστική, όχι όμως για την τοπική ομάδα, η οποία πρόκειται να ανέβει στην Serie A για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Η αίσθηση της Crotone είναι τεραστίων διαστάσεων. Απέφυγαν τα πλέι-οφ του υποβιβασμού για ένα βαθμό την περασμένη σεζόν, και το τρέχων έτος ο στόχος ήταν επίσης η παραμονή στη Serie B. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά του ότι θα καθοδηγούσε το υπόλοιπο πρωτάθλημα , αλλά μια μέτρια ομάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση με 19 νίκες, 52 γκολ ενεργητικό και 66 βαθμούς σε 32 αγώνες, 14 βαθμούς μπροστά από την τρίτη Novara.
Με μόλις 10 αγώνες να απομένουν, η άνοδος φαίνεται σχεδόν βέβαιη, αλλά οι άνθρωποι της περιοχής διστάζουν να ξεκινήσουν τους εορτασμούς πάρα πολύ σύντομα. «Δεν θέλουμε να φέρουμε κακή τύχη. Οι γιορτές θα αρχίσουν μόνο όταν επιβεβαιωθεί και μαθηματικά η άνοδος" είπε η δημοσιογράφος της Gazzetta del Sud Claudia Berlingeri και αυτό έχει νόημα στη Crotone. Οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται "Pitagorici", ένας φόρος τιμής στον σπουδαίο Έλληνα φιλόσοφο και μαθηματικό Πυθαγόρα, ο οποίος έζησε στην πόλη και επέλεξε να ανοίξει τη περίφημη σχολή του εκεί.


Το γήπεδο του συλλόγου πήρε το όνομά του από τον Ezio Scida, ίσως το μεγαλύτερο αστέρι που πέρασε ποτέ από το σύλλογο, ο οποίος πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην ηλικία των 30 ετών το 1946. Ο πιο διάσημος "γιος" της πόλης είναι ο Rino Gaetano, ένας από τους πιο αγαπημένους Ιταλούς τραγουδιστές και τραγουδοποιούς, ο οποίος επίσης σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε ηλικία 30 ετών, το 1981. Η Crotone υιοθέτησε το μεγαλύτερο hit του Ma Il Cielo E "Sempre Piu 'Blu (" Αλλά ο ουρανός θα είναι πάντα πιο μπλε ") ως ύμνος της και αυτό ακούγεται στο γήπεδο πριν από κάθε παιχνίδι, ενώ η χορωδία ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή το περασμένο Οκτώβριο, όταν εορτάστηκε η 75η επέτειος του Gaetano.



Πρέπει όμως να γίνει και μια ειδική μνεία για τον Antonio Galardo. Το τοπικό είδωλο πέρασε σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του στο σύλλογο της περιοχής του, φθάνοντας στα 400 παιχνίδια. Όταν έκανε το ντεμπούτο του το 1995, οι Pitagorici ήταν ερασιτέχνες στη πέμπτη κατηγορία. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Galardo αποσύρθηκε σε ηλικία 39 ετών και αμέσως προωθήθηκε ως προπονητής ακαδημιών, αν και δεν ήξερε ότι ήταν έτοιμος να χάσει την πιο απίστευτη σεζόν στην ιστορία του συλλόγου.


Είναι αξιοσημείωτο να σκεφτεί κανείς ότι ο Galardo είχε μόνο ένα ιδιοκτήτη και ένα αθλητικό διευθυντή στη Crotone σε όλη τη μακρά καριέρα του. Η σταθερότητα είναι σπάνια στο Ιταλικό ποδόσφαιρο, αλλά ο Raffaele Vrenna είναι ο πρόεδρος από τότε που επανίδρυσε τον πτωχευμένο σύλλογο το 1991 στην όγδοη κατηγορία. Τους ανέβασε στην Serie B σε μόλις εννέα χρόνια, και είναι αδύνατο να υποτιμήσουμε το ρόλο του αθλητικού διευθυντή Beppe Ursino, που διορίστηκε το 1995. Έχει κάνει θαύματα με έναν ελάχιστο προϋπολογισμό για περισσότερο από δύο δεκαετίες τώρα, και η καλύτερη κίνηση του θα μπορούσε να ανακηρυχθεί η πρόσληψη του 40χρονου Ivan Juric ως προπονητής της πρώτης ομάδας το περασμένο καλοκαίρι.



Ο πρώην Κροάτης μέσος έπαιξε στη Crotone για πέντε χρόνια, στις αρχές του 21ου αιώνα, τα περισσότερα από αυτά κάτω από τη τεχνική ηγεσία του GianPiero Gasperini. Όταν ο Gasperini μετακόμισε στη Genoa το 2006, πήρε τον Juric μαζί του, και το δίδυμο ανέπτυξε μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία. Κατά την απόσυρση του Juric το 2010, έγινε βοηθός του Gasperini, πρώτα κατά τη διάρκεια μιας πολύς σύντομης περιόδου στην Inter και στη συνέχεια στο Palermo.
"Χρωστάω σχεδόν τα πάντα," δήλωσε ο Κροάτης πρόσφατα.



Αυτή είναι πράγματι η περίπτωση. Ο Juric χρησιμοποιεί τον ίδιο ασυνήθιστο σχηματισμό του 3-4-3, όπως ο Gasperini, ο οποίος γύρισε στη Genoa για άλλη μια φορά. Η Crotone δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση, ακόμη και ενάντια στον ισχυρότερο αντίπαλο. Τους αρέσει να πιέζουν ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, και είναι απρόβλεπτοι όταν παίρνουν την μπάλα, με τον κίνδυνο να προέρχεται από σχεδόν κάθε παίκτη στο γήπεδο. "Ο Ivan είναι ένας αληθινός ηγέτης. Ήταν καλός ως παίκτης, αλλά είναι ακόμα καλύτερος ως προπονητής", τόνισε ο Vrenna.



Οι απαιτήσεις του Juric είναι να εργάζονται σκληρά όλοι οι παίκτες αμυντικά, και κανένας δεν είναι καλύτερος σε αυτό από τον Κροάτη επιθετικό Ante Budimir. Ήρθε με τη μορφή του δανεισμού από τη St Pauli όπου δεν κατάφερε να βρει δίχτυα, και κανένας δεν πίστευε ότι θα γίνει ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στη Serie B όμως σίγουρα έγινε. Σε σύγκριση με τον επιθετικό της Juventus Mario Mandzukic, ο Budimir είναι πολύ ισχυρός σωματικά και καλός στον αέρα, αλλά είναι επίσης αρκετά καλός τεχνικά και τρέχει διαρκώς στον αγωνιστικό χώρο και χωρίς την μπάλα.



Το γεγονός ότι ο Budimir διακρίνεται ως δανεικός έχοντας βάλει έως τώρα 13 γκολ δεν είναι κάτι νέο για την Crotone, η οποία κάνει πολύ καλές βραχυπρόθεσμες επιλογές λόγω του Ursino. Ο Alessandro Florenzi της Roma, ο Federico Bernardeschi της Fiorentina και ο Danilo Cataldi της Lazio απόλαυσαν όλοι τους θετικές περιόδους στους "Pitagorici" τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη φορά, όμως, οι οπαδοί είναι ενθουσιασμένοι μιας και πολλά αστέρια ανήκουν στην ομάδα, όπως ο εξαιρετικός αμυντικός Gianmarco Ferrari, τον εφευρετικό Ρουμάνο μέσο Adrian Stoian και τον εργατικό αριστερό μεσοεπιθετικό Bruno Martella. Αυτό σημαίνει ότι ο σύλλογος έχει γερά θεμέλια μπροστά από την ιστορική του άνοδο.



Η επιτυχία της Crotone είναι απρόσμενη στην ακραία περίπτωση, και ο Juric έκανε το καλύτερό του για να μειώσει τις προσδοκίες μετά το λαμπρό της ξεκίνημα. «Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις Cagliari Cesena, Bari και Pescara», είπε τον Οκτώβριο, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι μπορούν να νικήσουν και να ξεπεράσουν τα πλουσιότερα κλαμπ. Τώρα, ο προπονητής έχει αλλάξει τη στάση του εντελώς, και ο ίδιος ακούγεται με αρκετή αυτοπεποίθηση. «Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που δεν θα συμβεί ξανά», υποστήριξε στις αρχές Φεβρουαρίου μπροστά από το μεγάλο αγώνα στο Bari. Η Crotone κέρδισε με 3-2 σε ένα γκρανγκινιόλ παιχνίδι με δύο ανατροπές, και ποτέ δεν κοίταξε πίσω. Ο θρίαμβος με 4-2 επί της Pescara την προηγούμενη Κυριακή σήμαινε ότι ήδη έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ βαθμών στη Serie B, το οποίο επετεύχθη από το σύνολο του Gasperini πριν από μια δεκαετία.



Έτσι, μπορούν να επιβιώσουν στην ανώτατη κατηγορία; οι οπαδοί είναι πιο αισιόδοξοι μετά την συναρπαστική πρώτη επίσκεψη στο San Siro, το Δεκέμβριο, όταν η Crotone αντιμετώπισε τη Milan στο Coppa Italia. Επτά χιλιάδες υποστηρικτές πραγματοποίησαν το μακρύ ταξίδι προς βόρεια και άξιζε τον κόπο, καθώς ο Budimir έβαλε το γκολ της ισοφάρισης για να πάει την αναμέτρηση στη διαδικασία της παράτασης, πριν επικρατήσουν τελικά οι Rossoneri  με 3-1. Το συγκεκριμένο παιχνίδι απέδειξε ότι οι "Pitagorici" είναι σε θέση να παίξουν ενάντια και στους πολύ καλύτερους, και να έχουν ελπίδες να είναι πιο επιτυχημένοι από τις Carpi και Frosinone, οι οποίες επίσης με εντυπωσιακό τρόπο ανέβηκαν τη τελευταία χρονιά.
Σε ό, τι αφορά τη Crotone πιστεύουν ότι η ιστορία τους είναι πιο σημαντική. "Η Carpi και η Frosinone προέρχονται από πλούσιες περιοχές. Είμαστε πιο φτωχοί, και αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είναι με μας" είπε ένας τοπικός υποστηρικτής εν ονόματι Riccardo Cantafora.
Το γεγονός ότι η ζωή είναι τόσο δύσκολη στο Crotone είναι θλιβερό καθώς η περιοχή ήταν ευημερούσα στο μακρινό παρελθόν, ακόμη και το ίδιο το γήπεδο είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια μιας αρχαίας Ελληνικής πόλης και θα μπορούσε να γίνει ένας ακμαίος παράδεισος για τους τουρίστες όμως δεν έγινε. Ίσως το ποδόσφαιρο να το αλλάξει αυτό, τώρα που η Crotone θα πάρει το μερίδιο προσοχής.
«Έχουμε μια κληρονομιά χιλιάδων χρόνων, και τώρα φέρνουμε του ποδοσφαίρου», λέει ο δημοσιογράφος του Videocrotone.tv Giovanni Monte. Ως εκ τούτου, το νοσοκομείο του Crotone θα μπορούσε να γίνει μία από τις καλύτερες θέσεις για παρακολούθηση αγώνων την ερχόμενη σεζόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: