Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

FIFA: Η σκληρή δουλειά για τον Infantino μόλις ξεκίνησε


Δημήτρης Βαρσάνης

Αντιμέτωπος με τη συνέχιση των ερευνών διαφθοράς και τις επικείμενες δικαστικές υποθέσεις εναντίον κορυφαίων αξιωματούχων της FIFA, το καθήκον που αντιμετωπίζει ο νέος πρόεδρος Gianni Infantino είναι αποθαρρυντικό.
Ο Infantino έχει μεγάλη επίγνωση με το τι θα βρεθεί απέναντι , υποσχόμενος στη προεκλογική του καμπάνια ότι θα «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη», μια λέξη που δεν συνδέεται άμεσα με τη FIFA λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες δυσκολίες της. Όμως, μετά το σφράγισμα των 115 ψήφων στο δεύτερο γύρο στη Ζυρίχη παίρνοντας τη κορυφαία θέση στο κόσμο του ποδοσφαίρου, αρχίζει η πραγματική δουλειά.



Μετά την ανακοίνωση των υποψήφιων τον περασμένο Οκτώβριο, το όνομα του Infantino αυξήθηκε σταθερά σε ανάστημα και εμπιστοσύνη, Η παγκόσμια εκστρατεία πραγματοποιήθηκε σε πάνω από 100 χώρες.Ο Γενικός γραμματέας της UEFA απρόθυμα συμφώνησε να μείνει αφότου το αφεντικό του Michel Platini ενεπλάκη στο σκάνδαλο για την καταβολή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που τελικά οδήγησαν αυτόν και τον Sepp Blatter στον διωγμό τους από την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA.



Κατά την έναρξη της εκστρατείας, υπήρχαν ακόμη και φήμες ότι ο Infantino θα ερχόταν σε συμφωνία με τον Σείχη Salman (που αρχικά ήταν το φαβορί) και να γίνει το νούμερο 2 της FIFA, αλλά μετά τη συνάντηση με τους υπαλλήλους της "αυλής" ο Ιταλός πίστεψε ότι θα μπορούσε να πάρει τη κορυφαία δουλειά του ποδοσφαίρου. Οδεύοντας στην εκλογή της Ζυρίχης, η UEFA, η CONMEBOL και οι περισσότεροι από το CONCACAF στήριξαν ανοιχτά τον Infantino, αλλά η συλλογή ψήφων από την Αφρική και από τους υποστηρικτές του Πρίγκιπα Ali του επέτρεψαν να γίνει πρόεδρος.



Επίσης ο Infantino βοηθήθηκε από μια ομάδα γιατρών, οι οποίοι προηγουμένως περιλαμβάνουν τις επιτυχίες της εξασφάλισης των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου το 2012 και του Παγκοσμίου κυπέλλου του Κατάρ το 2022. Χρησιμοποίησαν τις επιδέξιες τεχνικές των μαζικής ενημέρωσης και δημοσίων σχέσεων και τις πρωτοβουλίες των Δημοσίων σχέσεων που βοήθησαν τους ψηφοφόρους της FIFA να πιστέψουν ότι είναι σε ασφαλή χέρια.
Ένα μέλος της ομάδας εκστρατείας του Infantino δήλωσε στο ESPN: «Κάναμε σκληρή δουλειά, πιέσαμε τη σάρκα και μιλήσαμε με τους ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο Αυτό μετράει πολύ στις εκλογές. Θα πρέπει να πηγαίνεις εκεί έξω και να πείσεις τους πάντες να πιστέψουν ότι είσαι για αυτή τη δουλειά. Καθώς προχωρούσε η καμπάνια μας, εμείς συνειδητοποιήσαμε ότι δεν πρέπει να συνάψουμε καμία συμφωνία με άλλους υποψηφίους. "
Ο Infantino τώρα θα θέσει την έναρξη ενός σχεδίου 90 ημερών δράσης. Περιλαμβάνει 11 σημεία, όπως την έναρξη της διαδικασίας υποβολής προσφορών για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, τη μεταρρύθμιση του συστήματος μεταφοράς και τον διορισμό νέου γενικού γραμματέα της FIFA. Άλλες προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν ήδη μέρος από τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί από τα μέλη της FIFA στη Ζυρίχη, είναι όπως το όριο των 12 χρόνων για την προεδρία του οργανισμού και την αντικατάσταση της εκτελεστικής επιτροπής της με ένα Συμβούλιο που έχει λιγότερες αρμοδιότητες. Ο Infantino ήταν μέλος της επιτροπής και συνέταξε τις μεταρρυθμίσεις στα τέλη του περασμένου έτους, η οποία αύξησε περαιτέρω την αξιοπιστία μεταξύ των μελών της FIFA.Ότι ήταν σοβαρά για την αλλαγή.



Αμφιλεγόμενα, ο Infantino έχει υποσχεθεί να προσφέρει σε κάθε ένα από τα 209 μέλη της FIFA 5 εκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει σε έργα, σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσό που λαμβάνουν σήμερα.
Έχοντας καταλήξει στις ράγες και διασχίζοντας τη γραμμή της νίκης μπροστά από τον Salman, τόσο οι οπαδοί του ποδοσφαίρου όσο και εκείνοι που ψήφισαν τον Infantino, θα πρέπει να ελπίζουν ότι θα μετατρέψει τις υποσχέσεις του σε πράξεις και η FIFA δεν θα συνεχίσει να είναι ένας χώρος απάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: