Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Η ομάδα που προσδοκά να ξεπεράσει τα κατορθώματα της Leicester


Δημήτρης Βαρσάνης

Η Roston είναι η ρωσική Leicester και οι ποδοσφαιριστές της αυτοαποκαλούνται κατά αυτό το τρόπο.
Ο Cristian Noboa χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη σύγκριση μπροστά από την αναμέτρηση του Σαββάτου, η οποία απίστευτα - και απολύτως σουρεαλιστικά - μετατράπηκε στο παιχνίδι της σεζόν. Η Rostov έπρεπε να κερδίσει, προκειμένου να ξεπεράσουν τους επιφανείς αντιπάλους τους στην πρώτη θέση, και το έπραξαν προφανώς και δικαίως.



Ο Ιρανός επιθετικός Serdar Azmoun συνέβαλε σε μια πανέμορφη ασίστ για το συμπαίκτη του, Dmitry Poloz να κάνει το 1-0 στο πρώτο ημίχρονο. Η αλλαγή Moussa Doumbia διπλασίασε τα τέρματα στη τελευταία φάση του αγώνα, στέλνοντας τον συνήθως ψύχραιμο και φλεγματικό προπονητής Kurban Berdyev σε αχαρακτήριστα άγριους πανηγυρισμούς για την ομάδα του. "Ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε να εκπλήξουμε τους πάντες κερδίζοντας τον τίτλο. Αν η Leicester μπορεί να το κάνει, έτσι μπορούμε και εμείς», ανέφερε ο Azmoun.


Υπάρχουν, φυσικά, προφανείς ομοιότητες μεταξύ των περιπτώσεων. Η Rostov ήταν πολύ κακή τη περσινή σεζόν - στην πραγματικότητα, πολύ χειρότερη από ό, τι η Leicester - αποφεύγοντας τον απευθείας υποβιβασμό από του χάρου τα δόντια. Ισοβάθμισε με την Torpedo Moscow και σώθηκε μόνο επειδή είχε κερδίσει περισσότερα παιχνίδια. Εν συνεχεία έπρεπε να αντιμετωπίσει σε αγώνες μπαράζ την τρίτης δεύτερης κατηγορίας Tosno.
Αφού έχασε έναν αριθμό σημαντικών παικτών το καλοκαίρι, αναμενόταν ξανά να παλέψει για την σωτηρία της και πολλοί την έβαζαν και στα φαβορί για να πέσει. Αντ 'αυτού, είναι στην κορυφή με τα 2/3 της σεζόν να έχουν φύγει. Αυτό είναι ένα θαύμα, και θα μπορούσε ακόμη και να είναι μεγαλύτερο από εκείνο της Leicester αν λάβουμε υπόψη όλες τις περιστάσεις.
Πρώτον, μπορεί να μην το κατανοήσαμε πλήρως στην αρχή της σεζόν, αλλά οι "Αλεπούδες" είναι γεμάτο από παίκτες παγκόσμιας κλάσης, που αποκτήθηκαν χάρη στο εξαιρετικό έργο τους στο σκάουτινγκ. Η Rostov δεν έχει κανένα αστέρι, ακόμη και για τα πρότυπα της Ρώσικης Premier League. Το να πούμε ότι οι επιδόσεις της είναι στο όριο των δυνατοτήτων της θα ήταν μια τεράστια συγκρατημένη περιγραφή.
Δεύτερον, η Leicester είναι πολύ σταθερή οικονομικά. Είναι έτη φωτός πίσω από τις Chelsea, Manchester City και Manchester United, αλλά τα αστέρια τους πληρώνονται καλά και στην ώρα τους. Από την άλλη πλευρά, η Rostov βρίσκεται σε μια κακοδιαχείριση εδώ και χρόνια. Σχεδόν πτώχευσε και οι ποδοσφαιριστές δεν έπαιρναν ευρώ για αρκετούς μήνες. Οι ίδιοι σκέφτονταν να κατέβουν σε απεργία προς το τέλος της περασμένης σεζόν, ενώ κατάσταση δεν έχει αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο αυτή τη χρονιά. Στον σύλλογο επιβλήθηκε πρόστιμο από τη Ρωσική FA τον Οκτώβριο για την αποτυχία του να πληρώσει τα χρέη.



Είναι έκπληξη το γεγονός ότι η ομάδα δεν είχε καταρρεύσει, πόσο μάλλον να πάει να διεκδικήσει την πιο συγκλονιστική κούρσα τίτλου στην ιστορία του Ρωσικού ποδοσφαίρου,και ένας άνθρωπος είναι υπεύθυνος για αυτό. Είναι αδύνατο να υποτιμήσουμε τη συμβολή του Berdyev, μιας και το έργο του αυτή τη σεζόν αποδεικνύει πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ότι αυτός είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στην Ευρώπη. Σύμφωνοι, το στυλ του είναι σπάνια θεαματικός, αλλά ποτέ δεν περίμενε κάποιος από τη Rostov να παίζει σαν τη Barcelona, ή ακόμα και σαν Leicester. Απλά επιμένουν σε ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού για να παίρνουν τους βαθμούς.



Η μεγαλύτερη προηγούμενη έκπληξη στη Ρωσία συνέβη όταν η Rubin Kazan κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή το 2008, και ο Berdyev ήταν εκεί. Πήρε τα ηνία στο σύλλογο του Tatarstan το 2001, τους ανέβασε στη Premier League για πρώτη φορά και έχτισε ένα σταθερά μεσαίου επιπέδου σύνολο, όμως κανένας δεν περίμενε να τους δει στην κορυφή.



Όταν η Rubin κέρδισε τους πρώτους επτά αγώνες το 2008, υπήρχε η προσδοκία να μαραζώσει νωρίτερα παρά αργότερα, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ και ο Berdyev τσέκαρε αυτό τον απίστευτο τίτλο τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος της χρονιάς. Επιπλέον, η Rubin υπερασπίστηκε με επιτυχία το τρόπαιο την επόμενη σεζόν, παίζοντας πολύ πιο επιθετικό και εφευρετικό ποδόσφαιρο. Ακόμη, έγινε μια σεβαστή ομάδα στο Champions League, καθώς ως γνωστόν νίκησε τη Barcelona στο Camp Nou με 2-1 το 2009.



Ο Berdyev είναι μάλλον ένας ασυνήθιστος προπονητής στη Ρωσία, γιατί απαιτεί τον πλήρη έλεγχο στις δραστηριότητες ενός συλλόγου. Στη Rubin, δεν ήταν μόνο ο προπονητής αλλά και ο αντιπρόεδρος, αναλάμβανε τα πάντα. Μετά από κάποιες αλλαγές στην διοίκηση του συλλόγου γύρω το 2012, η ​​θέση του έγινε πιο αδύναμη, και η ομάδα υπέφερε μαζικά. Εν τέλει απολύθηκε σε συγκλονιστικές συνθήκες τον Δεκέμβριο του 2013, για πολιτικούς λόγους και όχι για αθλητικούς.
Δεκατρία χρόνια στο Kazan έφτασαν στο τέλος τους, και όλη η Ρωσία ήθελε να ξέρει τι επρόκειτο να κάνει στη συνέχεια ο Τουρκμένιος προπονητής. Η Spartak Moscow και η Zenit είχαν αναφερθεί ως πιθανοί προορισμοί σε διαφορετικά στάδια, αλλά δεν είναι κλαμπ που επιτρέπουν στους προπονητές μια ελευθερία για να κάνουν ό, τι θέλουν. Η Rostov σε πλήρη αποδιοργάνωση με μια πορώδης άμυνα και φαινομενικά στο δρόμο της στη δεύτερη κατηγορία, ήταν ενθουσιασμένη που ο βετεράνος προπονητής συμφώνησε να αναλάβει τον Δεκέμβριο του 2014, αλλά κανείς δεν κατάλαβε γιατί ο ίδιος ο Berdyev πήρε μια τέτοια πρόκληση.



Είναι πολύ σαφέστερο τώρα. Ο 63χρονος έσωσε τη Rostov την περασμένη σεζόν, και στη συνέχεια έφερε μερικούς από τους παίκτες που ήξερε και τους θεωρούσε αξιόπιστους από τις ημέρες του στην Rubin. Ο πιο σημαντικός από αυτούς ήταν ο 36χρονος Ισπανός κεντρικός αμυντικός Cesar, που έμεινε ελεύθερος από τη Kazan και υπέγραψε με ελεύθερη μεταγραφή. Ο δανεισμός του Azmoun από τη Rubin επεκτάθηκε και εν συνεχεία ήρθε και ο Noboa. Ο μέσος από το Εκουαδόρ δεν βρήκε ποτέ τα πατήματα του μετά την αποχώρηση του από τη Rubin το 2012 και ήταν στην ευχάριστη θέση να επανενωθεί με τον προπονητή του.
Η νέα σεζόν ξεκίνησε με πέντε αγώνες χωρίς ήττα, και έγινε φανερό ότι το έργο του Berdyev στη περίοδο προετοιμασίας το καλοκαίρι ήταν πρωτοφανές. Κληρονόμησε μια ανοργάνωτη ομάδα, αλλά κατάφερε να τους κάνει την πιο πειθαρχημένη μονάδα στη χώρα. Δεν είναι θεαματική, συχνά ακόμα είναι και βαρετή, αλλά σπάνια δέχεται γκολ και στραγγίζει τη ποιότητα ενός αντιπάλου. Τα εννέα clean sheet σε 20 αγώνες μέχρι σήμερα μιλούν από μόνα τους.



Καθ 'όλη την ομάδα, οι παίκτες έχουν βελτιωθεί σημαντικά υπό την ηγεσία του Berdyev. Ο βετεράνος Μολδαβός μέσος Alexandru Gatcan ήταν γνωστός μόνο για τις κίτρινες και κόκκινες κάρτες που έπαιρνε, αλλά τώρα έχει γίνει το απόλυτο κουμάντο στη μεσαία γραμμή. Ο 24χρονος αμυντικός Ivan Novoseltsev έγινε διάσημος για την πρόταση γάμου στην κοπέλα του σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά τώρα είναι ένας νόμιμος υποψήφιος για την Εθνική ομάδα. Ο αμυντικός Timofei Margasov ήταν εντελώς άγνωστος και αγωνιζόταν τη περασμένη σεζόν στη Sibir, ομάδα δεύτερης κατηγορίας. Αυτή τη χρονιά δεν έχει χάσει ούτε λεπτό σε αγώνα και εμφανίζεται εξαιρετικός. Ο κατάλογος συνεχίζεται, αλλά ο Berdyev είναι το μόνο πραγματικό αστέρι της ομάδας.



Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προπονητής της Εθνικής Ρωσίας και της CSKA Moscow Leonid Slutsky δεν κάλεσε κανένα από τους παίκτες της Rostov στην τελευταία αποστολή του και κανένας από αυτούς δεν είναι πιθανό να πάει στο Euro του 2016. Αυτό το κάνει από μόνο του πιο γλυκιά τη νίκη τους επί του Slutsky το Σάββατο.
«Δεν προσπαθούμε να αποδείξουμε τίποτα. Εμείς απλά κάνουμε τα σχέδιά μας για το παιχνίδι σύμφωνα με τους αντιπάλους μας. Είμαι ευγνώμων στους παίκτες μου για την πειθαρχία τους», δήλωσε ο Berdyev μετά το παιχνίδι. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους στόχους, δεν ανέφερε τον βασικό. "Κοιτάμε ένα παιχνίδι κάθε φορά» τόνισε


Μπορεί πραγματικά να το κάνει; η επίθεση της Rostov δεν είναι συναρπαστική για να το θέσουμε ήπια, με μόλις 26 γκολ σε 20 αγώνες - λιγότερος απολογισμός από οποιαδήποτε από τις ομάδες στο πάνω μισό του βαθμολογικού πίνακα - και οι πιθανότητές τους να προσπεράσουν την CSKA μακροπρόθεσμα δεν φαίνονται πολύ υψηλές, αλλά και πάλι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ήταν οπουδήποτε κοντά στην κορυφή πριν αρχίσει η σεζόν. Ενθυμούμενοι όμως τη Rubin το 2008, όλα είναι δυνατά, γιατί ο Berdyev είναι ικανό να παράγει θαύματα.
Ακόμα κι αν δεν κερδίσει τον τίτλο, το να τερματίσει δεύτερη και να φτάσει στα προκριματικά του Champions League είναι εφικτό σενάριο, επειδή η Rostov είναι πλέον έξι βαθμούς μπροστά από τους πολυεκατομμυριούχους της Zenit. Αυτό ωστόσο δεν θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση ​​για τη Ρωσία. Όταν η Rostov κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Ρωσίας το 2014, παραλίγο να αποκλειστεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για οικονομικές ατασθαλίες.
Ένα τέτοιο σενάριο είναι δυνατό και αυτή τη φορά αλλά, εν τω μεταξύ, οι οπαδοί προσπαθούν να μην το σκέφτονται. Απολαμβάνουν την άγρια ​​απρόβλεπτη κούρσα του τίτλου και ποιος ξέρει; ίσως η Leicester και η Rostov όταν λάβει χώρα η κλήρωση για τους ομίλους του Champions League τον Αύγουστο να συνευρεθούν μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: