Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Άσκηση αντιμετώπισης υβριδικού πολέμου «CMX-16»


Από τις 9 έως και τις 16 Μαρτίου 2016 έλαβε χώρα η Νατοϊκή άσκηση χειρισμού κρίσεων (Crisis Management Exercise), με την ονομασία «CMX-16», η οποία διεξάγεται για 20η φορά από το 1992, με σκοπό την εξάσκηση του προσωπικού σε διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, διαβούλευσης και συλλογικής λήψης αποφάσεων σε στρατηγικό πολιτικο-στρατιωτικό επίπεδο.

Το σενάριο της άσκησης εστιάστηκε στην ανάπτυξη συλλογικής άμυνας αντιμετώπισης απειλής υβριδικού πολέμου κατόπιν ενεργοποίησης των άρθρων 4 και 5 του συμφώνου της Συμμαχίας.

Ο Υβριδικός Πόλεμος (Hybrid Warfare) είναι μια στρατιωτική στρατηγική που συνδυάζει στοιχεία συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, καθώς και κυβερνοπολέμου. Συνδυάζοντας στρατιωτικές δράσεις με ανατρεπτικές προσπάθειες, ο επιτιθέμενος προσπαθεί να αποφύγει την ευθεία απόδοση ευθυνών, κυρώσεων ή και αντεπιθέσεων. Ο όρος «Υβριδικός Πόλεμος» χρησιμοποιείται ακόμα για να περιγράψει τις ευέλικτες και πολύπλοκες δυναμικές της μάχης που απαιτούν μια εξαιρετικά προσαρμόσιμη και ευέλικτη απάντηση.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ορισμός του υβριδικού πολέμου οδηγεί σε πολλές συζητήσεις για το αν ο όρος είναι χρήσιμος για όλους. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο όρος αυτός είναι υπερβολικά αφηρημένος.
Εντούτοις, υπάρχουν κάποια κοινώς αποδεκτά στοιχεία τα οποία και εντοπίζονται σε κάθε μορφή υβριδικού πολέμου. Αυτά συνοψίζονται ως εξής:

Στην ύπαρξη μιας μη τυποποιημένης, πολύπλοκης, και ρευστής απειλής. Ένας υβριδικός αντίπαλος μπορεί να είναι κρατικός ή μη κρατικός δρών.

Ένα υβριδικός αντίπαλος χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό συμβατικών και μη συμβατικών μεθόδων. Οι μέθοδοι και οι τακτικές περιλαμβάνουν συμβατικές δυνατότητες, ακανόνιστη τακτική, ακανόνιστους σχηματισμούς, τρομοκρατικές ενέργειες, τυφλή βία και εγκληματική δραστηριότητα.

Ένας υβριδικός αντίπαλος είναι ευέλικτος και προσαρμόζεται γρήγορα.

Ένας υβριδικός αντίπαλος χρησιμοποιεί προηγμένα οπλικά συστήματα και άλλες επαναστατικές τεχνολογίες. Επιπλέον, άλλες νέες τεχνολογίες προσαρμόζονται στο πεδίο της μάχης, όπως δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.


Άλλο κοινώς διαδεδομένο στοιχείο υβριδικού πολέμου είναι η χρήση των μέσων μαζικής επικοινωνίας καθώς πλέον και των μέσω κοινωνικής δικτύωσης για προπαγανδιστικούς σκοπούς αλλά και για προσπάθειες στρατολόγησης.

Ένας υβριδικός πόλεμος λαμβάνει χώρα σε τρία διακριτά πεδία μάχης: το συμβατικό πεδίο μάχης, στον γηγενή πληθυσμό της ζώνης των συγκρούσεων, και τη διεθνή κοινότητα.

Στην άσκηση συμμετείχαν αρμόδιες στρατιωτικές/πολιτικές αρχές Κρατών-Μελών του ΝΑΤΟ, οι Στρατηγικές Διοικήσεις του ΝΑΤΟ και ΝΑΤΟικά Στρατηγεία, χωρίς ανάπτυξη δυνάμεων. Επιπρόσθετα συμμετείχαν η Σουηδία και η Φινλανδία καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως παρατηρητής.

Σε εθνικό επίπεδο, πέραν του προσωπικού του ΓΕΕΘΑ και των τριών Γενικών Επιτελείων των Κλάδων των ΕΔ, στην άσκηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι/σύνδεσμοι των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και συναρμόδιων πολιτικών φορέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: