Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Οι δέκα πιο σοκαριστικές κατακτήσεις πρωταθλημάτων



Δημήτρης Βαρσάνης

Με την αξιοσημείωτη προσπάθεια της Leicester προς το τίτλο να γίνεται όλο και πιο δυνατή, σας παρουσιάζουμε άλλες δέκα ομάδες που έκαναν εντύπωση με τη κατάκτηση των πρωταθλημάτων της.



10. Atletico Madrid - 2014

Η Atletico του Diego Simeone είδε να καταρρίπτει τις Barcelona και Real Madrid, τους δύο δυνάστες του Ισπανικού ποδοσφαίρου οι οποίοι είχαν μοιραστεί 10 πρωταθλήματα από τα προηγούμενα 11. Σε εκείνο το διάστημα είχαν δυναμώσει τόσο πολύ που φαίνονταν ανίκητοι, έτσι ώστε ακόμη και κατά τις τελευταίες εβδομάδες της σεζόν πολλοί εξακολουθούσαν να αμφιβάλλουν ότι οι Rojilancos θα καταφέρουν. Όμως τα κατάφεραν εξασφαλίζοντας το πρωτάθλημα με μια ισοπαλία 1-1 στο Camp Nou για την τελευταία αγωνιστική πανηγυρίζοντας τη La Liga μετά το 1996, η οποία γίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτη δεδομένου ότι είχε πουλήσει τον Radamel Falcao εκείνο το καλοκαίρι και δεν πήρε αντικαταστάτη του. "Αυτό δεν είναι απλά ένα πρωτάθλημα. Αυτός ο θρίαμβος μεταδίδει κάτι πολύ πιο σημαντικό από αυτό. Αν πιστεύετε και αν δουλεύετε μπορείτε να πετύχετε ένα στόχο», είπε ο Simeone.



9. Aston Villa - 1981

Η Villa χρησιμοποίησε μόνο 14 παίκτες σε όλη τη σεζόν στο πρωτάθλημα που κατέκτησε και επτά από αυτούς αγωνίστηκαν και στα 42 παιχνίδια. Κάτω από τον Ron Saunders, η Villa ξεκίνησε τη σεζόν δυνατά, χάνοντας μόνο δύο από τους πρώτους 17 αγώνες της, φτάνοντας την πρώτη θέση από τον Οκτώβριο και δεν κατέβηκε από εκεί για το υπόλοιπο της χρονιάς. Ίσως το βασικό αποτέλεσμα ήρθε τον Ιανουάριο, όταν νίκησε τη Liverpool με 2-0 στο μεγάλο παιχνίδι της χρονιάς,που ήταν η αρχή του τέλους για την ομάδα του Bob Paisley η οποία εν τέλει τερμάτισε πέμπτη.



8. Rapid Vienna - 1941

Μέχρι το 1941, η Rapid Vienna είχε ήδη 12 πρωταθλήματα Αυστρίας, γι 'αυτό ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι κέρδισε ένα ακόμη πρωτάθλημα το 1941. Εκείνο που ευαισθητοποιεί τη κατάσταση είναι ότι ήταν Γερμανικός τίτλος, μιας και τα κλαμπ της Αυστρίας μεταφέρθηκαν στο σύστημα του ποδοσφαίρου της χώρας λόγω της συνένωσης τοτ. Εκείνη την εποχή το Γερμανικό πρωτάθλημα ήταν δομημένο ως ένα τουρνουά με ένα τελικό, στον οποίο συμμετείχαν δύο ομάδες της Βιέννης. Η First και η Admira είχαν φτάσει ήδη από τη στιγμή που η Rapid αντιμετώπιζε τη πέντε φορές πρωταθλήτρια Schalke το 1941. Οι "Βασιλικοί μπλε" προηγούνταν με 3-0 σε μια ώρα αγώνα , αλλά με μια μυθική ανατροπή η Rapid πήρε τον τίτλο, ο πρώτος και μοναδικός που κατακτήθηκε από μια μη-Γερμανική ομάδα.



7. AZ Alkmaar - 2009

Όταν ο Louis van Gaal κέρδιζε τίτλους με τον Ajax και τη Barcelona, ο ίδιος μάλλον δεν θα φανταζόταν ότι μία ημέρα θα κατέληγε στην AZ Alkmaar, μια επαρχιακή ομάδα που είχε κατακτήσει ο ολλανδικό πρωτάθλημα μόνο μία φορά νωρίτερα, το 1981. Ανέλαβε το 2005 και όταν το 2008 η AZ τερμάτισε στη μακρινή και απογοητευτική 11η θέση, ο Van Gaal ήταν έτοιμος να αποχωρήσει, αλλά πείστηκε μείνει για μια τελευταία χρονιά από τους παίκτες του. Η απόφασή του απέδωσε αδρά.
Η AZ έχασε τα δύο πρώτα παιχνίδια της σεζόν, αλλά έπειτα συνέχισε αήττητη για 28, και είχε την ευκαιρία να οριστικοποιήσει το πρωτάθλημα στον εντός έδρας αγώνα με τη Vitesse, στον οποίο όμως ηττήθηκε 2-1. Όχι ότι τη πείραξε πάρα πολύ εν τέλει, μιας και ο δεύτερος Ajax διασύρθηκε με 6-2 από την PSV Eindhoven, δίνοντας τον τίτλο στον Van Gaal και την AZ.
"Οι άλλοι σύλλογοι; ο Ajax, η PSV και η Feyenoord διαθέτουν πολύ υψηλότερο προϋπολογισμό.Είχαμε να κάνουμε με μικρότερη ποιότητα ποδοσφαιριστών και λιγότερα μέσα», δήλωσε ο Van Gaal τακτοποιημένα, (και ίσως δικαιολογημένα) για την παράδοση της πίστωσης στον εαυτό του. "Αυτό είναι κάτι μεγάλο για τους παίκτες. Για μένα, προσωπικά, αυτό το πρωτάθλημα είναι το μεγαλύτερο μικρό αριστούργημα μου."



6. Boavista - 2001

Μόνο δύο φορές στην ιστορία του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου πέρα από τους "τρεις μεγάλους" - Porto, Benfica και Sporting - έχουν τον τίτλο του πρωταθλητή. Η πρώτη ήταν η Belenenses το 1946 και η δεύτερη ήταν η Boavista το 2001.
Με επικεφαλής τον πρώην παίκτη της Porto και της Sporting Jaime Pacheco, η Boavista έχασε μόλις τρεις φορές (η μια εναντίον της Porto, την τελευταία αγωνιστική όταν το πρωτάθλημα είχε ήδη κριθεί), καθώς κατάφερε να κρατήσει εκτός τους παραδοσιακούς γίγαντες χωρίς πραγματικά αστέρια στο ρόστερ τους. Ο Βολιβιανός μέσος Edwin Sanchez, ο αμυντικός Litos Magalhaes και ο τερματοφύλακας Ricardo (που θα τον θυμάστε από το Euro 2004) ήταν οι άνθρωποι κλειδιά, αλλά ο Pacheco έκανε ένα μια ομάδα η οποία εκμεταλλεύτηκε συν τις άλλοις και τη κακή χρονιά για τα "μεγάλα αγόρια".



5. Montpellier - 2012

Πολλά κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης είναι σχετικά μη ανταγωνιστικά, αλλά σίγουρα κανενός δεν μπορεί να είναι τόσο απλή η κυριαρχία τους όπως στη Ligue 1, όπου η PSG έχει πάρει τα τρία τελευταία πρωταθλήματα και αυτή τη στιγμή είναι 24 βαθμούς μπροστά από τον πλησιέστερο αντίπαλο της. Δεν ήταν πάντα έτσι όμως και πέντε χρόνια πριν ξεκινήσει η κυριαρχία της, πέντε διαφορετικές ομάδες κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Το πιο απίθανο από αυτούς ήταν η Montpellier το 2012, ένα μεσαίο κλαμπ στη νότια ακτή που δεν είχε κερδίσει κανένα πρωτάθλημα στο πρωτάθλημα, και της οποίας η τροπαιοθήκη είχε μόνο δύο κύπελλα, το 1929 και το 1990. Κάτων από τον Rene Girard και με τον Olivier Giroud να καθοδηγεί την επίθεση υποστηριζόμενος από τους Younes Belhanda και Remy Cabella, η Montpellier κράτησε μακριά της τη PSG, η οποία αγοράστηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά δεν είχε ακόμη αισθανθεί το πλήρες όφελος των χρημάτων του Qatar Sports Investments.



4. Nottingham Forest - 1978

Είναι μια μικρή περιέργεια σε αυτό το πλαίσιο που η Nottingham Forest κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1978, στην πρώτη της χρονιά στη μεγάλη κατηγορία μετά από μια επώδυνη άνοδο. Ήταν μόνο η αρχή των επιτευγμάτων της, δεδομένου ότι αργότερα θα κέρδιζε δυο φορές το κύπελλο πρωταθλητριών.
Ακόμα, αυτό ήταν ένα εξαιρετικό επίτευγμα, ίσως όχι μόνο επειδή το σύνολο Brian Clough κέρδισε το πρωτάθλημα μια σεζόν μετά από μια επώδυνη άνοδο όπως αναφέραμε, αλλά ότι έγινε εναντίον της κραταιάς τότε Liverpool στο πρωτάθλημα. Η Forest δεν έχασε κανένα παιχνίδι μετά το Νοέμβριο, και το πρωτάθλημα επιβεβαιώθηκε ύστερα από τη λευκή ισοπαλία εναντίον της Coventry, αλλά το σημείο στο οποίο η πιθανότητα έγινε απτή ήταν πιθανώς η νίκη με 4-0 απέναντι στη Manchester United το Δεκέμβριο.



3.  Halmstadts - 1976

Πριν από μερικά χρόνια, ο Roy Hodgson ρωτήθηκε ποιο ήταν το μεγαλύτερο του επίτευγμα στην προπονητική του καριέρα και αγνόησε τη λήψη της συμμετοχή της Ελβετίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 και τη θαυματουργή απόδραση της Fulham από τον υποβιβασμό το 2008, επιλέγοντας αντιθέτως τα κατορθώματά του στη Halmstadts. Έχοντας προταθεί από το αφεντικό της Malmo Bob Houghton, ο Hodgson ανέλαβε το σουηδικό σύλλογο το 1976 και ήταν επιφορτισμένος με τη βελτίωση μια ομάδας που είχε σωθεί στη διαφορά τερμάτων τη προηγούμενη χρονιά. Δεν περίμενε κανείς να τους πάει καλύτερη μετά την άφιξή του, ωστόσο τους οδήγησε στο πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.



2. Hellas Verona - 1985

Η Napoli είχε τον Maradona, η Roma τον Falcao, η Juventus τον Platini, η Inter τον Karl-Heinze Rumennigge και η Milan τον Mark Hateley.
Η Verona όμως είχε τον Preben Elkjaer, τον υπέροχο Δανό επιθετικό ο οποίος υπέγραψε μετά το εξαιρετικό του Euro το '84, και όπως αποδείχθηκε επισκίασε όλους τους άλλους σούπερ σταρ της Serie A οδηγώντας τους στο πιο απίθανο τίτλο στην ιστορία του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Με την έξυπνη τακτική του προπονητή Osvaldo Bagnoli η Verona διατάραξε την καθεστηκυία τάξη από το πρώτη κιόλας παιχνίδι, όταν χάλασε το ντεμπούτο του Maradona νικώντας τη Napoli. Οι Gialloblu ηττήθηκαν μόνο δύο φορές, έως την ημέρα που κατέκτησε το πρωτάθλημα με μια αγωνιστική να απομένει. "Το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι," είπε ο Bagnoli"έχω προπονήσει παίκτες που άξιζαν το Scudetto χωρίς μυστικά, χωρίς να εφεύρω νέες τακτικές."



1. Ipswich Town - 1962

Αν η Leicester κατακτήσει τον τίτλο αυτή τη σεζόν, θα είναι σίγουρα το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα στο Αγγλικό ποδόσφαιρο - δεδομένου του επιπέδου των αντιπάλων τους - από το 1962 που το πήρε η Ipswich.
Το σύνολο του Alf Ramsey όχι μόνο κατέκτησε το πρωτάθλημα αφότου κέρδισε την άνοδο, αλλά  ήταν και η πρώτη τους σεζόν στην κορυφαία κατηγορία. Η συγκεκριμένη ομάδα της Ipswich ήταν μια μίξη στα "τρία Λιοντάρια" με τα οποία ο Ramsey κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο τέσσερα χρόνια αργότερα, σε ένα 4-3-3 με επιθετικό τον Ray Crawford ο οποίος παρείχε το μεγαλύτερο μέρος των τερμάτων. Αυτή ήταν μια αξιομνημόνευτη νίκη, που ποτέ δεν επετεύχθη πριν ή μετά. Ο Ramsey αναχώρησε για την Εθνική Αγγλίας τον επόμενο χρόνο και η Ipswich τερμάτισε 18η πριν υποβιβαστεί μια χρονιά αργότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: