Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Η δύσκολη ζωή της Essen στα χαμηλά επίπεδα



Δημήτρης Βαρσάνης

Όταν ταξιδεύετε μέσα από την κοιλάδα του Ruhr, ο Α40 είναι αυτοκινητόδρομος της επιλογής σας. Οδηγώντας από τα δυτικά προς τα ανατολικά, θα περάσετε μέσα από το Duisburg, στη συνέχεια διασχίζετε τον B223, τον ομοσπονδιακό δρόμο που συνδέει Oberhausen και Mulheim.



Τότε θα δείτε ξαφνικά μια γέφυρα που φέρει ένα περίεργο μήνυμα:"Rahn musste schiessen ...» λέει με μεγάλα γράμματα. Σύντομα θα περάσετε κάτω από μια άλλη γέφυρα. Εκεί γράφει μόνο εξής: «Rahn schiesst!". Τέλος, υπάρχει ένα τρίτο σταυροδρόμι. Εκεί η λέξη είναι μια και συγκεκριμένη όμως αναφέρεται τρεις φορές: «Tor Tor Tor!!!"
Εάν γνωρίζετε τη Γερμανική ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτή η ακολουθία των εκφράσεων - "ο Rahn πρέπει να σουτάρει", "σούταρε Rahn!", "γκολ, γκολ, γκολ!!!" - Θα σας πουν καλύτερα από οποιαδήποτε πινακίδα που βρίσκεστε. Ταξιδεύετε μέσω του Essen.



Οι λέξεις αυτές αναφέρονται στο νικητήριο γκολ της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954. Το γκολ το είχε βάλει ο Helmut Rahn. Γεννήθηκε στο Essen και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στο πιο διάσημο κλαμπ της περιοχής, Τη Rot-Weiss Essen (RWE).



Τα μέσα της δεκαετίας του 1950 ήταν οι αλκυονίδες ημέρες, τόσο για τον Rahn όσο και για την ομάδα του. Το 1953, η RWE σήκωσε το Κύπελλο Γερμανίας.Ένα χρόνο αργότερα, υπήρχε το "Θαύμα της Βέρνης», Ο θρίαμβος του Παγκοσμίου κυπέλλου της Γερμανίας έναντι της Ουγγαρίας. Τέλος, το 1955 η Essen κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα. Ήταν ένας μεγάλος σύλλογος και ο Rahn ήταν το μεγαλύτερο είδωλο τους.



Όταν o Rahn πέθανε το 2003 έγινε το άγαλμα του που ονομάστηκε «το αφεντικό» για τις ηγετικές του ικανότητες. Τώρα στέκεται έξω από το γήπεδο της RWE, του οποίου η South Stand έχει πάρει το όνομα του.
Το 2010, τρεις γέφυρες του αυτοκινητόδρομου μεταξύ των εξόδων του Essen-Frohnhausen και του Essen-Huttrop κοσμούνταν με τις λέξεις που αναφέρονται παραπάνω και λαμβάνονται από την αθάνατη ραδιοκάλυψη του Herbert Zimmermann για το «θαύμα της Βέρνης».
Έτσι υπάρχουν εικόνες από το τελικό και μερικές πρόσθετες γραμμές του Zimmermann για τα ηχοπετάσματα που παρατάχθηκαν στον αυτοκινητόδρομο. Δεν μπορείτε να τα δείτε από το αυτοκίνητό σας (για λόγους ασφαλείας), αλλά είναι σαφώς ορατά για τους αμέτρητους μετακινούμενους που ταξιδεύουν με το τρένο.



Ναι, είναι περήφανοι για τη ποδοσφαιρική τους ιστορία στο Essen και αγαπούν το άθλημα. Την Παρασκευή το βράδυ, πάνω από 8.300 οπαδοί πήγαν για να παρακολουθήσουν ένα ντέρμπι εναντίον της Wattenscheid, με βάση μόλις επτά μίλια κάτω από τον Α40, στο Bochum.
Οι γηπεδούχοι έμειναν νωρίς πίσω στο σκορ με ένα αυτογκόλ, αλλά πέντε λεπτά πριν από το ημίχρονο ο αρχηγός της Essen Benjamin Baier (ο νεότερος αδελφός του ποδοσφαιριστή της Augsburg Daniel Baier) έφερε στα ίσα την αναμέτρηση με ένα υπέροχο σουτ από την άκρη της περιοχής του πέναλτι.



Εννέα λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Andreas Ivan - Διεθνής με την U21 της Ρουμανίας που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο - έβαλε την ομάδα του μπροστά με ένα άλλο ωραίο σουτ από απόσταση. Οι επευφημίες ήταν τόσο δυνατές, που ο καθένας θα μπορούσε πιθανώς να τις ακούσει στο Wattenscheid.
Αν νομίζετε ότι οι 8.300 δεν είναι πολύς κόσμος για ένα ντέρμπι του Ruhr να εξετάσετε τις συνθήκες. Ο αγώνας διεξάχθηκε για τη Regionaliga της Δύσης, μια από τις πέντε κατηγορίες της Regionaliga που σχηματίζουν την τέταρτη κατηγορία της πυραμίδας του Γερμανικού πρωταθλήματος. Μπαίνοντας στο παιχνίδι, η Essen ήταν στην 14η θέση, μόλις δύο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.



Ότι η RWE μπορεί να τραβήξει αυτό το είδος κόσμου παρότι αγωνίζεται για την επιβίωση της στη τέταρτη κατηγορίας σας δίνει μια ιδέα για τους οπαδούς της. Πριν από ένα χρόνο, στις 7 Φεβρουαρίου, οι υποστηρικτές της Essen συνείσφεραν σε ένα εκπληκτικό ρεκόρ, όταν 6.000 άτομα από αυτούς ταξίδεψαν στο Aachen. Ένα παιχνίδι μεταξύ δύο παραδοσιακών δυνάμεων, το οποίο παρακολούθησαν 30.500 οπαδοί, το περισσότερο κοινό που είδε ποτέ έναν αγώνα της τέταρτης κατηγορίας της Γερμανίας.



Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι η Essen είναι ο παροιμιώδης κοιμώμενος γίγαντας; η απάντηση είναι όχι. Ή μάλλον, όχι πια. «Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω μόνο ποτέ αυτή την έκφραση κατά έναν σκωπτικό, ειρωνικό τρόπο," δήλωσε ο πρόεδρος Michael Welling στο περιοδικό 11Freunde πέρυσι. «Περιμένουμε πάρα πολύ καιρό για να ξυπνήσουμε και να εφαρμόσουμε σοβαρά αυτόν τον όρο για την Rot-Weiss Essen. Έχουμε σταματήσει προ πολλού να είμαστε το μικρό αναδυόμενο άνθος"
Ο Welling δεν είναι σκληρός. Είναι ρεαλιστής. Η RWE δεν έχει παίξει στην Bundesliga από το 1977. Δεν έχει παίξει στη δεύτερη κατηγορία από το 2007, όταν μια εκτός έδρας ήττα στο Duisburg την τελευταία αγωνιστική της σεζόν την έριξε. Δεν έχει κοσμήσει ακόμη και τη τρίτη κατηγορία από το 2008, όταν μια εντυπωσιακή εντός έδρας ήττα από την Lubeck τη τελευταία αγωνιστική βρήκε την Essen να πέφτει στην 12η θέση.
Σε κάθε άλλη χρονιά, η 12η θέση δεν θα ήταν ένα πρόβλημα. Όμως το 2008 ήταν το έτος μιας τεράστιας μεταρρύθμισης στο πρωτάθλημα. Μια πανεθνική τρίτη κατηγορία μπήκε και η RWE δεν άνηκε σε αυτή την αλλαγή. Η συγκεκριμένη κακή τύχη φαίνεται να στοιχειώνει τον σύλλογο. Ο αγώνας της περασμένης Παρασκευής ήταν μια τέτοια περίπτωση.



Μόνο λίγα λεπτά μετά το γκολ του Ivan, ο ίδιος ποδοσφαιριστής ανετράπη από τον τερματοφύλακα της Wattenscheid Adrian Schneider. Ο διαιτητής σφύριξε και για μια στιγμή όλοι πίστευαν ότι αυτό ήταν ένα πέναλτι και μια χρυσή ευκαιρία για την Essen να κλειδώσει τη νίκη. Ωστόσο ο διαιτητής δείχνει τη κίτρινη στον Ivan για μια φάση που ήταν δεν ήταν πέναλτι. Ήταν η δεύτερη κίτρινη κάρτα του νεαρού Ρουμάνου εκείνη τη βραδιά. Αντί να προηγείται με 3-1 η Essen ξαφνικά βρέθηκε να είναι με ένα παίκτη λιγότερο. Απέμεινε μισή ώρα για να τελειώσει η αναμέτρηση. Η ένταση αναμιγνύεται με το φόβο να αρχίζει να διαδίδεται μέσω των οπαδών
Περιττό να πούμε, ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί η πτώση της Essen μέσω της κακής τύχης και μόνο. Η Κακοδιαχείριση έπαιξε προφανώς σημαντικό ρόλο. Αυτό είναι ένα κλαμπ που υποβιβάστηκε από τη δεύτερη κατηγορία το 1991, λόγω των δυσβάσταχτων χρεών. Αυτό είναι ένα κλαμπ που υποβιβάστηκε από την δεύτερη κατηγορία και πάλι το 1994 λόγω οικονομικών παρατυπιών. Αυτό είναι ένα κλαμπ που υποβιβάστηκε στην τέταρτη κατηγορία το 2010, επειδή είχε τεθεί υπό αναγκαστική διαχείριση.



Ένας άλλος λόγος για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Essen στην προσπάθεια της να ανακτήσει τις παλιές δόξες της γίνεται εμφανές όταν ρίχνεις μια ματιά στην κατηγορία. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις τύποι συλλόγων στην Δυτική Regionaliga. Υπάρχουν οι μικρές, ημιεπαγγελματικές ομάδες όπως η Wiedenbruck, η Lotte ή η Erndtebrück που λειτουργούν υπό μικρή πίεση, επειδή οι προσδοκίες είναι μέτριες.



Ακόμα, είναι αντίπαλοι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Την πρώτη αγωνιστική της σεζόν, η Essen ηττήθηκε με 3-0 στην έδρα της από τη Wiedenbruck. Όλα τα γκολ ήρθαν στα τελευταία 10 λεπτά, και στην πραγματικότητα ποτέ δεν επανήλθε από εκείνο το σοκ.
Έπειτα, υπάρχουν οι Β' ομάδες από τους γίγαντες της περιοχής: Οι Dortmund ΙΙ, Schalke ΙΙ, Cologne ΙΙ και Gladbach II, όλοι παίζουν σε αυτό το επίπεδο. Αυτές οι ομάδες έχουν το ταλέντο, τους πόρους και πάνω απ 'όλα τη φιλοδοξία να κερδίσουν την άνοδο στη τρίτη κατηγορία, δεδομένου ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση τα νεαρά τους αστέρια με αυτή την ασήμαντη κατηγορία. Τέλος, υπάρχουν αρκετές ομάδες όπως η Essen, ομάδες που μπορεί να αναδείξουν μια μεγάλη ιστορία ή έχουν δει καλύτερες μέρες.



Η Aachen - η οποία κατέχει το ρεκόρ συμμετοχής κόσμου από τη περασμένη σεζόν - έπαιξε στο Κύπελλο UEFA το 2004-05 ως φιναλίστ του κυπέλλου και ήταν ένας σύλλογος της Bundesliga μέχρι πρόσφατα και συγκεκριμένα έως τη σεζόν 2006-07. Η Oberhausen, επίσης, έπαιξε μία φορά στην κορυφαία κατηγορία και ήταν στυλοβάτης στη δεύτερη κατηγορία από το 1998 έως το 2005. Στη συνέχεια υπάρχει η Ahlen, που έχει βάση μεταξύ του Dortmund και του Bielefeld, ένα κλαμπ που έχασε την άνοδο στην Bundesliga για μόλις έξι πόντους το 2001.
Και φυσικά υπάρχει και η αντίπαλος της RWE την προηγούμενη Παρασκευή, η Wattenscheid. Μεταξύ του 1969 και του 1999, υπήρχε μόνο μία σεζόν, όταν η συγκεκριμένη ομάδα δεν αγωνίστηκε ούτε στην Bundesliga ούτε στην δεύτερη κατηγορία. Σε μια περιοχή που ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα, όλοι αυτοί οι σύλλογοι έχουν τις δικές τους ιστορίες είτε πτώχευσης είτε της απότομης πτώσης. Ο κατάλογος σας δίνει μια ιδέα για το πώς πολλοί σύλλογοι υπάρχουν σε αυτό το τμήμα της χώρας που τροφοδοτούν τις ίδιες ελπίδες όπως και της Essen που ονειρεύονται τα ίδια όνειρα.



Παρόλα αυτά, ακόμη και αν ο πρόεδρος τους δεν θέλει να το ακούει αυτό, οι πιθανότητες της RWE να επανέλθει μια μέρα και πάλι στο προσκήνιο πρέπει να είναι καλύτερες από ό, τι της Wattenscheid, της Ahlén ή ακόμα και της Aachen. Το Essen είναι η ένατη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας και ένας τόπος πλουσίων και εταιρειών όπως η Evonik (που είναι, παρεμπιπτόντως, χορηγός στη φανέλα της Dortmund), η ThyssenKrupp ή η Deichmann, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία λιανικής πώλησης υποδημάτων. Ο έκπτωτος γίγαντας Aldi διαμορφώθηκε στο Essen επίσης
Για το λόγο αυτό το παιχνίδι με τη Wattenscheid είναι τόσο σημαντικό. Η RWE πρέπει να βάλει κάποιο φως στη μέρα της μεταξύ της ίδιας και των θέσεων υποβιβασμού, μιας και η πτώση στη πέμπτη κατηγορία θα είναι μια δραματική οπισθοδρόμηση.



Όντας με δέκα παίκτες μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση των διαιτητών εναντίον του Ivan, η Essen υπερασπίστηκε το μικρό προβάδισμα της με μεγαλύτερη ευκολία από ό, τι οι περισσότεροι οπαδοί το πίστευαν. Στο 72ο λεπτό ο επιθετικός της RWE Marcel Platzek απείλησε για ακόμη ένα γκολ τη Wattenscheid με κεφαλιά. Η μπάλα χτύπησε στο εσωτερικό του δοκαριού και αναπήδησε έξω.
Η Wattenscheid στερούταν τη δημιουργικότητα για να σπάσει την άμυνα της RWE. Έτσι προσπάθησε να σκοράρει μέσω της απεγνωσμένης λύσης. Στο τελευταίο λεπτό, μια βαθιά μπαλιά έπεσε στο κουτί της Essen. Ξαφνικά ο διαιτητής σφυρίζει. Ο ίδιος δείχνει το σημείο του πέναλτι εντοπίζοντας χέρι. Στις καθυστερήσεις ο Manuel Glowacz της Wattenscheid (ο γιος του πρώην παίκτη της Cologne και της Leverkusen Jurgen Glowacz) μετέτρεψε το πέναλτι σε γκολ για το τελικό 2-2.



Είναι η τρίτη φορά μέσα σε πέντε παιχνίδια που η RWE παραχώρησε μια ισοπαλία στα τελευταία λεπτά. Για το κλαμπ του Helmut Rahn, ο δρόμος της επιστροφής στην ευπρέπεια παραμένει δύσβατος

Δεν υπάρχουν σχόλια: