Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Διευθυντής Αρχαιοτήτων της Συρίας: Πέντε χρόνια θα χρειαστούν για να γίνει η Παλμύρα όπως πριν


Οι περισσότεροι από τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας που καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι δυνατόν να αποκατασταθούν και η αρχαία πόλη «να ξαναγίνει όπως ήταν πριν» διαβεβαίωσε την Κυριακή ο διευντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας, μετά την κατάληψη της πόλης από τον στρατό.

Παρά τις καταστροφές των μνημείων, ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ δήλωσε ότι «εξεπλάγη ευχάριστα» από το γεγονός ότι πολλά από αυτά, όπως η Αγορά, τα λουτρά, το ρωμαϊκό θέατρο και τα τείχη της πόλης έχουν παραμείνει σχεδόν ανέπαφα, με ελάχιστες ζημιές.

«Αναμέναμε το χειρότερο. Αλλά γενικά είναι σε καλή κατάσταση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελκαρίμ που βρίσκεται στη Δαμασκό αλλά μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα πάει στην Παλμύρα για να εξετάσει από κοντά τις καταστροφές. «Η πιο ευχάριστη είδηση αφορά το Λιοντάρι της Αλιλάτ», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο περίφημο άγαλμα, βάρους 15 τόνων, που κοσμούσε την είσοδο της Παλμύρας. Το Λιοντάρι καταστράφηκε από τους τζιχαντιστές όταν κατέλαβαν την πόλη, τον Μάιο του 2015. Όμως τα κομμάτια του παραμένουν εκεί και «μπορούμε να τα ξανασυναρμολογήσουμε, δεν χάσαμε αυτό το σημαντικό άγαλμα», είπε.

Ο επικεφαλής Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Συρίας δήλωσε επίσης ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων μνημείων στην αρχαία πόλη της Παλμύρας, την οποία είχε καταλάβει επί 10 μήνες η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

"Αν έχουμε την έγκριση της Unesco, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για την αποκατάσταση των κτισμάτων που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές από το ΙΚ", δήλωσε ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ, την επομένη της ανακατάληψης της πόλης της κεντρικής Συρίας από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

"Έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό, έχουμε την τεχνογνωσία και τις μελέτες. Χρειάζεται βέβαια η έγκριση της Unesco και θα μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες σε έναν χρόνο", πρόσθεσε.

Εκτός από το κάστρο του 8ου αιώνα που υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της πόλης, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν τους υπέροχους ναούς του Βήλου και του Βάαλ Σαμίν, την Αψίδα του Θριάμβου, ταφικά μνημεία καθώς και το Λιοντάρι της αλ-Λατ.

Η αρχαία πόλη, ηλικίας 2.000 και πλέον ετών που περιλαμβάνεται στην παγκόσμια κληρονομιά της Unesco, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους τον Μάιο του 2015. Η πόλη ανακαταλήφθηκε χθες από τον συριακό στρατό, έπειτα από σφοδρές μάχες 20 ημερών και με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: