Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Κυπριακό: Η επιστροφή της Μόρφου κλειδί για την επίλυσή του


Για την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν τίθεται θέμα λύσης του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου, ξεκαθαρίζει με γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει σε σχέση με έργα που εξαγγέλλονται στην περιοχή, θέμα παγίωσης τετελεσμένων στις συνομιλίες.

«Πάγια θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι οποιαδήποτε ενέργεια αποσκοπεί κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη διαμόρφωση τετελεσμένων είναι απαράδεκτη και οδηγεί στη μη επίτευξης λύσης», αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, «θεωρούμε ότι οι εξαγγελίες (του κατοχικού καθεστώτος) αυτή την ώρα για έργα στη Μόρφου εντάσσονται στις ενέργειες που παγιώνουν τετελεσμένα».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει το θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών», σημειώνει.

Η δήλωση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου καταλήγει ότι «είναι ξεκάθαρο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι δεν τίθεται θέμα λύσης του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή της Μόρφου».

Απο την μεριά του ο  Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχει διευκρινίσει σε ανύποπτο χρόνο, ότι οι δύο πλευρές δεν έχουν συζητήσει ακόμη το εδαφικό και οι δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή της Μόρφου στους Ελληνοκύπριους είναι πρόωρες.

Ο κ. Ακιντζί αποφάσισε να προβεί σε αυτή τη διευκρίνηση αφού όπως αναφέρουν κύκλοι στα κατεχόμενα, αν παρέμενε σιωπηλός, αυτό θα σήμαινε αποδοχή από τουρκοκυπριακής πλευράς των δηλώσεων αυτών.

«Δεν έχουμε εισέλθει στη συζήτηση του εδαφικού, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία σ` αυτό το θέμα γιατί δεν έχουμε ακόμη αρχίσει να το συζητούμε», ανέφερε.

Υπενθυμίζοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το Σχέδιο Ανάν το 2004, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι η επιλεκτική αποδοχή σημείων από το σχέδιο που είναι προς το συμφέρον της δεν αποτελεί σωστή προσέγγιση όσον αφορά τέτοια ζητήματα.

«Είναι μεγάλη αδικία για την άλλη πλευρά», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουν περάσει 11 χρόνια από το Σχέδιο Ανάν και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει». Πρέπει να φτάσουμε σε συμφωνία που θα λαμβάνει αυτές τις αλλαγές υπόψη, πρόσθεσε

Δεν υπάρχουν σχόλια: