Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Ο Δήμος Παύλου Μελά τιμά και ενισχύει την Πολιτική Προστασία


Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας ή Προστασίας (World Civil Defence Day) καθιερώθηκε το 1990 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας (ICDO) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή το καταστατικό του ICDO το 1972.

Η Πολιτική Άμυνα ή Προστασία αποτελεί θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους – φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης.



Δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της, καλύπτοντας πρώτιστα τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Στην πραγματικότητα, η Πολιτική Προστασία, στο σύγχρονο πολιτισμό μας, αποτελεί το θεσμό συνένωσης των δυνάμεων όλων των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την κοινωνική λειτουργία.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Παύλου Μελά ενίσχυσε το ρόλο του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας με τις ακόλουθες ενέργειες.
-Καταρτίστηκε και ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το Εγχειρίδιο Πολιτικής Προστασίας για την  αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων με καταγραφή των εμπλεκόμενων ομάδων και μηχανημάτων για κάθε πιθανό σενάριο.


-Κατά το 2015, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) έλαβε χώρα στο Δήμο Παύλου Μελά για πρώτη φορά και συνεδρίασε για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση δασικών πυρκαγιών και καταστροφών με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας, Δασαρχείου, 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, Περιφέρειας και Εθελοντικών Ομάδων.

-Συστάθηκε μνημόνιο συνεργασίας με τις ενταγμένες Εθελοντικές Ομάδες  στα μητρώα Πολιτικής Προστασίας της Γενικής Γραμματείας που εδρεύουν στα όρια του Δήμου Παύλου Μελά ξεκινώντας τις εξής κοινές δράσεις:
1) Αντιπυρική προστασία των δασικών εκτάσεων του Δήμου και κατασκευή πυροφυλακίων.
2)Σεμινάρια πρώτων βοηθειών, αντιμετώπιση πυρκαγιάς και σεισμού στις σχολικές μονάδες.
3)Εκπαιδευτικά σεμινάρια πολιτών, ασκήσεις και κοινές δράσεις(δενδροφυτεύσεις, καταυλισμός).


-Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας κάθε χρόνο αναλαμβάνει τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού και κατά την εκδήλωση του Δεκεμβρίου 2015, τιμήθηκε και ο κ. Κώστας Κοκολάκης, τ. Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την εθελοντική του δράση και τη σημαντική του προσφορά στη σύσταση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Παύλου Μελά.



Δεν υπάρχουν σχόλια: