Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Η Boca είναι σε βαθιά απόγνωση και χρειάζεται μια κατεύθυνση


Δημήτρης Βαρσάνης

Εάν μία εβδομάδα μπορεί να είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο ποδόσφαιρο, οι τέσσερις μήνες μπορεί να είναι μια αιωνιότητα, και έτσι σίγουρα έμοιαζε για τους οπαδούς της Boca Juniors.



Στις αρχές Νοεμβρίου, πανηγύριζαν το Κύπελλο Αργεντινής προσθέτοντας το στο πρωτάθλημα που είχαν κατακτήσει λίγες ημέρες νωρίτερα. Όμως τη Δευτέρα, ο Rodolfo Arruabarena, ο προπονητής ο οποίος είχε την επίβλεψη του εν λόγω τροπαίου, απολύθηκε μετά την εκτός έδρας ήττα με 1-0 από τη Racing για τη Primera Division. Οι πρωταθλητές βρίσκονται σε πλήρη κρίση ύστερα από μόλις πέντε παιχνίδια πρωταθλήματος.



Συχνά γίνεται πάρα πολύς λόγος στην Αργεντινή για το πώς οι μεγάλες ομάδες κάνουν το καλοκαίρι φιλικά πρωταθλήματα - τα οποία διεξάγονται ένα μεγάλο μέρος τους τον Ιανουάριο - που γενικά δίνουν λίγες ενδείξεις ως προς το πώς θα εμφανιστούν αργότερα. Στην Boca όμως φέτος φαίνονταν στερημένοι από ιδέες όλο τον Ιανουάριο, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που ήταν προφανές ακόμη και πριν από το καλοκαίρι.
Στην πραγματικότητα, πολλοί θα έλεγαν ότι οι επιδόσεις της Boca μέχρι στιγμής φέτος δεν ήταν σημαντικά διαφορετικές από τον τρόπο που έπαιζε στους περισσότερους αγώνες πέρυσι. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα, διότι το γεγονός και μόνο ότι η Boca κατέκτησε το εγχώριο νταμπλ πέρυσι θα μπορούσε να πει άμεσα το πιο σημαντικό μέρος της ιστορίας, όμως θα ήταν μακριά από όλη την υπόθεση της
Αν ο Arruabarrena παρέδωσε το νταμπλ, τότε ήταν μια παράδοση που φαινόταν να είχε μια παραποιημένη συσκευασία και σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό που οι παραλήπτες πραγματικά ήθελαν. Τα τρόπαια γιορτάστηκαν βέβαια, αλλά δεν ήταν πραγματικά ένας πειστικός θρίαμβος (πράγματι, η διαιτησία στον τελικό κυπέλλου προκάλεσε τέτοιο σκάνδαλο που ακόμα και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Αργεντινής Luis Segura αισθάνθηκε αναγκασμένος να τη ζυγίσει).
Αυτό που θα ήθελαν πραγματικά - αυτό που πάντα θέλει πραγματικά η Boca - ήταν το Copa Libertadores. Η μη κατάκτηση του Libertadores θα ήταν ασυγχώρητο γεγονός, αλλά και όλων των συλλόγων που θα μπορούσαν να το έχουν κερδίσει, όπως το κατάφερε φυσικά η μισητή River Plate που άφησε εκτός συνέχειας τη Boca.



Οι συνθήκες της εν λόγω αποβολής - μιας και η Boca έμεινε εκτός διοργάνωσης μετά τη περίφημη επίθεση σπρέι πιπεριού - συγκαλύπτει το γεγονός ότι, όπως δήλωσε στη συνέχεια και ο Juan Roman Riquelme:"Η Boca δεν κανένα σουτ στην εστία στο πρώτο ημίχρονο". Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Arruabarrena σε όλη τη διάρκεια του στον πάγκο ήταν η αδυναμία να πάρει τα αποτελέσματα που έχουν σημασία στα μεγαλύτερα παιχνίδια. Ο αποκλεισμός της Boca από τη River δεν ήταν ο μόνος μιας και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα είχε μείνει εκτός συνέχειας από τη μισητή αντίπαλο της και στα ημιτελικά του Copa Sudamericana το 2014 (που η River επίσης το κατέκτησε).



Συνολικά, στους αγώνες ενάντια στο υπόλοιπο "Big Five" της Αργεντινής (River, Racing, Independiente και San Lorenzo, ο Arruabarrena κατέγραψε τρεις νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και οκτώ ήττες. Δύο από αυτές τις νίκες ήταν εναντίον της River στο πρωτάθλημα όμως επισκιάστηκαν από τους αποκλεισμούς στα κύπελλα.
Αυτός, ίσως, είναι ο λόγος που η ήττα το βράδυ της Κυριακής από τη Racing να πόνεσε τόσο πολύ, γιατί η Boca έχει δύο ακόμη μεγάλα παιχνίδια να έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Την Πέμπτη το βράδυ, πίσω από κλειστές πόρτες (τιμωρία για την επίθεση με σπρέι πιπεριού), η Boca και πάλι συναντάται με τη Racing για τη φάση των ομίλων του Copa Libertadores.



Μετά από ένα μονότονο 0-0 εκτός έδρας με τη Deportivo Cali, και με ένα πολύ δύσκολο ταξίδι στο υψόμετρο της La Paz για να αντιμετωπίσει τη Bolivar την επόμενη αγωνιστική, η αίσθηση για τη Boca είναι ότι είναι ένας αγώνας που επιβάλλεται να τον κερδίσει. Όμως έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο παιχνίδι τη Κυριακή, όταν επισκέπτεται τη River για το Superclasico.
Ο Arruabarrena από την έναρξη της χρονιάς περπατούσε τελειωμένος και έδινε λίγες ενδείξεις ότι είναι σε θέση να γυρίσει τα πράγματα υπέρ του σε μια τέτοια πορεία αναμετρήσεων. Οι μέρες του παρουσιάστηκαν μετρημένες μετά τη συντριβή με 4-0 από τη San Lorenzo για το Super Cup Αργεντινής λίγες μέρες μετά την έναρξη της σεζόν στο πρωτάθλημα. Η ήττα με 1-0 στην έδρα της από την Atletico Tucuman λίγες ημέρες αργότερα αναμενόταν να σηματοδοτήσει το τέλος του , όμως ακολουθήθηκαν από δύο συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα πριν από την ήττα της Κυριακής.



Με τους αντιπάλους να αρχίζουν να κάνουν κλικ είτε στο πρωτάθλημα είτε στο Libertadores και τη Boca να συνεχίζει να μοιάζει με μια ομάδα χωρίς σαφείς ιδέες, ο πρόεδρος του συλλόγου Daniel Angelici τελικά αποφάσισε ότι ήταν καιρός να προχωρήσουν. Έτσι, ποιος είναι ο επόμενος; ο Rolando Schiavi, το αφεντικό της δεύτερης ομάδας και νικητής του Libertadores, του Διηπειρωτικού και πολλών πρωταθλημάτων κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, αρχικά αναμενόταν να καθίσει ως υπηρεσιακός για το παιχνίδι της Πέμπτης ενάντια στη Racing και για το απόλυτο ντέρμπι της Κυριακής απέναντι στη River. Όμως άλλαξαν τα σχέδια όταν το διοικητικό συμβούλιο μίλησε στον Guillermo Barros Schelotto το απόγευμα της Τρίτης.



Ο Barros Schelotto χώρισε πρόσφατα τους δρόμους του στη Serie A με τη Palermo επειδή δεν διέθετε επαρκή προπονητική εμπειρία ακόμη για να λάβει την άδεια της UEFA. Ο 45χρονος τεχνικός είχε μια εντυπωσιακή περίοδο στη Lanus μεταξύ του 2012 και του 2015, στη διάρκεια της οποίας είχε συχνά ακουστεί ως ο μελλοντικός προπονητής της Boca, για την οποίους έπαιξε σε μια επιτυχημένη δεκαετία μεταξύ του 1997 και του 2007.



Ο Barros Schelotto ζήτησε αρκετές απαιτήσεις από τον σύλλογο, με την πιο πιεστική να είναι να θέλει να αναλάβει αμέσως αντί να περιμένει μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Αυτός θα πάει στον εναντίον της Racing με μία μόνο προπόνηση - την Τετάρτη το απόγευμα - θέλοντας να δείξει σαφώς στους παίκτες και στους οπαδούς ότι μπορεί να συγκρουστεί με την πίεση της συγκεκριμένης δουλειάς. Μια άλλη σημαντική προϋπόθεση είναι ότι η επιρροή του Carlos Tevez πάνω στις υποθέσεις της ομάδας θα μειωθεί, μιας ο Barros Schelotto και ο δίδυμος αδελφός του (και βοηθός) Gustavo αισθάνονται ότι στον παίκτη έχει δοθεί πάρα πολλή ελευθερία για να υπαγορεύσει τη ποδοσφαιρική του πολιτική.
Ο νέος άνδρας θα έχει την ευλογία των οπαδών, αλλά αυτό που χρειάζεται τώρα η Boca από τον οποιονδήποτε είναι να μπορεί να τους δώσει κάποια κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: