Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

29η Οκτωβρίου: Η Τουρκία γιόρτασε την 94α χρόνια της στέλνοντας ...πολλά μηνύματα


Με πολλές εκδηλώσεις και τελετές η Τουρκία γιόρτασε τα 94α γενέθλια της ίδρυσης της τουρκικής δημοκρατίας απο τον Μουσταφά Κεμάλ, με πολλές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν απο το Μουσείο του Κεμάλ και έφτασαν μέχρι το νέο προεδρικό μέγαρο.

Η πρώτη τελετή στην πρωτεύουσα της Τουρκίας διοργανώθηκε στο μαυσωλείο του Ατατούρκ το Ανίτκαμπιρ.

Στην τελετή παρέστησαν εκτός από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Ισμαήλ Καχραμάν, ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογουλου, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΤΕΔ στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, οι αρχηγοί όπλων, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, οι υπουργοί και οι πρόεδροι των ανώτατων δικαστικών αρχών.

Η αποστολή κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Ατατούρκ και στη συνέχεια τήρησε σιγή σεβασμού.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αφού υπέγραψε το ειδικό βιβλίο του Ανίτκαμπιρ τόνισε πως το πνεύμα που έδωσε ζωή στην Δημοκρατία μας είναι ζωντανή όπως ήταν πριν από 94 χρόνια.

Ο Πρόεδρος έγραψε τα εξής στο Ειδικό Βιβλίο του Ανίτκαμπιρ.

«Γιορτάζουμε με μεγάλο ενθουσιασμό την 94η επέτειο της Δημοκρατίας μας, την οποία ιδρύσαμε πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Η Δημοκρατία της Τουρκίας που μας αφήσατε κληρονομιά είναι έργο ενός αγώνα που η κάθε στιγμή του είναι γεμάτη με ηρωισμούς, η κάθε φάση του γεμάτο με αυτοθυσίες. Δόξα το Θεό το πνεύμα που έδωσε ζωή στον Απελευθερωτικό Πόλεμο που στέφθηκε με την Δημοκρατία μας είναι ολοζώντανο σήμερα όπως ήταν πριν από 94 χρόνια. Η ένδοξη αντίσταση μας που γράφτηκε στην ιστορία ως έπος δημοκρατίας της 15ης Ιουλίου ήταν η ενσάρκωση αυτού του πνεύματος και αυτής της βούλησης σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ενώ γιορτάζουμε την 94η επέτειο της Δημοκρατίας μας, τιμώ με σεβασμό την μνήμη σας, τη μνήμη των συντρόφων σας και όλων των βετεράνων μας. Εύχομαι συγχώρεση από τον Αλλάχ στους μάρτυρες μας. Συγχαίρω τη γιορτή της Δημοκρατίας».

Μετά την τελετή το Ανίτκαμπιρ άνοιξε στην επίσκεψη των πολιτών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν με αφορμή την Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου αντάλλαξε ευχές στο Προεδρικό Συγκρότημα και στη συνέχεια παρέθεσε δεξίωση.

Δεν πετυχαίνει κανένα παγκόσμιο ή περιφερειακό σενάριο κατά της Τουρκίας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Καλώς ήλθατε στο Προεδρικό Συγκρότημα, το σπίτι του λαού», είπε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη δεξίωση που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο για την 29η Οκτωβρίου Γιορτή της Δημοκρατίας.

«Το 1923 η Δημοκρατία της Τουρκία γεννήθηκε ως το τελευταίο βλαστάρι της κρατικής παράδοσης μας ηλικίας χιλιετών που έσμιξε με το χώμα», ανέφερε ο Ερντογάν και υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας μετά από 94 χρόνια εξακολουθεί να μεγεθύνεται και να αναπτύσσεται και πως είναι συνώνυμη με την εμπιστοσύνη, τη γαλήνη και την ελπίδα σε μια ευρεία περιοχή.

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη εικοσιπενταετία και μάλιστα ακόμα και στην επόμενη πεντηκονταετία.

Η ανάπτυξη της Τουρκίας σε όλους τους τομείς προκαλεί ενόχληση σε ορισμένους κύκλους σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε τα εξής:

«Με τη βοήθεια του Αλλάχ και τη στήριξη του λαού ανατρέψαμε ένα προς ένα όλα τα εμπόδια που βάζουν μπροστά μας, τις επιθέσεις που μαίνονται εδώ και χρόνια σχεδόν αδιάκοπα. Δόξα τω Θεώ δεν έπιασε στη χώρα μας κανένα από τα σχέδια και τα σενάρια που έχουν πετύχει σε παγκόσμιο ή περιφερειακό επίπεδο».

Αυτοί που σχεδιάζουν πίσω από την πλάτη της Τουρκίας, δεν βλέπουν τη συσσώρευση, την εμπειρία και τη δύναμη χιλιετιών σημείωσε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι ένα κράτος το οποίο με τη συσσώρευση αιώνων έχει αποτελέσει παράδειγμα για άλλα κράτη στον κόσμο. Αυτοί που νομίζουν ότι ο τουρκικός λαός αποτελείται μονάχα από τους 80 εκατομμύρια πολίτες μας, δεν μπορέσαν να αντιληφθούν τους εκατοντάδες εκατομμύρια αδελφούς μας που προσεύχονται για μας, που έχουν στρέψει τις καρδιές και τα μάτια τους στη χώρα μας», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι φέτος η Τουρκία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5,1% κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 7% στο τέλος της χρονιάς.



Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στο μήνυμα που εξέδωσε με αφορμή τη Γιορτή της 29η Οκτωβρίου είπε:

«Όπως βασιστήκαμε στην λαϊκή βούληση ενώ θέτονταν τα θεμέλια του κράτους μας έτσι και η συνέχιση του κράτους μας θα διασφαλιστεί με την εθνική βούληση. Η απόσταση που διανύσαμε στο δρόμο αυτό μας κάνει υπερήφανους εξ ονόματος της χώρας μας. Την πορεία μας στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, πρώτα ο Θεός δεν θα μπορέσει να σταματήσει κανένα δίκτυο, καμία δύναμη».

«Καμία τρομοκρατική ενέργεια, απόπειρα πραξικοπήματος, οικονομική επίθεση ή επίθεση ΜΜΕ, η οποία προσπαθεί να πλήξει την ενότητα, την ομόνοια, την αδελφοσύνη, την πατρίδα, την ανεξαρτησία και το μέλλον μας δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο της. Το πνεύμα ενότητας του λαού μας θα χαλάσει όλες τις παγίδες των εστιών διχόνοιας. Η Δημοκρατία της Τουρκίας χάρει στην δημοκρατική παράδοση, την ταυτότητα του κράτους δικαίου, την ενωμένη με του πολίτες της δύναμη και την εμπειρία  που διαθέτει θα επισφραγίσει τον 21ο αιώνα» ανέφερε στο μήνυμα του ο Γιλντιρίμ.


Ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ εξέδωσε ένα γραπτό μήνυμα με αφορμή τη Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου.

Στο μήνυμα του ο Ακάρ είπε: «Η Δημοκρατία η οποία βασίζεται εξολοκλήρου στο έθνος και την λαϊκή κυριαρχία, είναι η μεγαλύτερη εγγύηση της εθνικής ενότητας και ομόνοιας» και πρόσθεσε,

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες μετά την άνανδρη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου καθαρίστηκαν από τους προδότες και όσο καθαρίστηκαν τόσο δυνάμωσαν, συνεχίζουν με επιμονή και αποφασιστικότητα τις εργασίες τους».

Εφιστώντας την προσοχή στις εξελίξεις στη Συρία και το Ιράκ ο στρατηγός Ακάρ ανέφερε: «αντιμετωπίζουμε την απειλή της τρομοκρατίας στην πηγή της και κάνουμε με αποφασιστικότητα όλα τα βήματα για την ασφάλεια της χώρας μας».

«Οι εξελίξεις που σημειώνονται σε Συρία και Ιράκ με τις οποίες διαθέτουμε μεγάλα χερσαία σύνορα, διατρέχουν σημαντικούς κινδύνους από την άποψη της ασφάλειας της χώρας μας με πρώτα την τρομοκρατία» είπε ο Ακάρ υπογραμμίζοντας πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν με αποφασιστικότητα όλα τα απαραίτητα βήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: