Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Mauro Camoranesi: Πώς η μοίρα επινόησε τον άδικο εξορισμό του στις σκιές


Δημήτρης Βαρσάνης


Ο Mauro Camoranesi παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα αίνιγμα. Διωγμένος από την εκτίμηση που του αρμόζει, σχεδόν σαν ένας απελπισμένος που προσπαθεί να πάρει την μπάλα από την κατοχή ενός αποφασισμένου φουλ μπακ.

Ο Camoranesi ήταν ο τύπος του παίκτη που θα έπαιρνε μεγάλο σεβασμό από τους παρατηρητές της Premier League. Σκληραγωγημένος, πιστός, επιθετικός, αποφασισμένος, επιδέξιος, ανιδιοτελής, πολύ καλός και με τα δύο πόδια, προσαρμόσιμος και αποφασιστικός. Διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά για να προσελκύσει μια λατρεία ενός εξτρέμ. Αντ 'αυτού ο Camoranesi πέφτει κάτω από το ραντάρ όταν γίνονται συζητήσεις για τους μεγάλους και καλύτερους της Serie A.


Γεννημένος στις πέντε Οκτωβρίου του 1976 στο Ταντίλ (μία από τις τέσσερις δημοτικές πόλεις της επαρχίας του Μπουένος Άιρες) η διαδρομή του Camoranesi προς τη δόξα του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη φανέλα της Squadra Azzurra δεν θα τη προέβλεπε ποτέ ούτε ο ίδιος, ακόμα και στα μέσα των 20 του χρόνων.



Ο Camoranesi (επίσης Ιταλικής καταγωγής μέσω του προπάππου του Luigi ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην Αργεντινή το 1873) είχε μια ανένδοτη ικανότητα να ξεφύγει από το το επίκεντρο του ποδοσφαίρου στα χρόνια της ανάπτυξης του. Μεγαλώνοντας καταναλώθηκε η αγάπη του με όλα τα πράγματα που είχαν σχέση με River Plate. Ωστόσο στο Μαρ ντελ Πλάτα με τη Club Atlético Aldovisi θα έκανε τα πρώτα του πρόχειρα βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στη δεύτερη κατηγορία της εγχώριας πυραμίδας.


Έχοντας ξεφύγει από το δίχτυ όχι μόνο των μεγάλων συλλόγων αλλά και της AFA (ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής), ο Camoranesi παρέκαμψε τις παραδοσιακές εγχώριες δυνάμεις της Αργεντινής και τα κατώτερα επίπεδα της Εθνικής ομάδας. Στην ηλικία των 19 ετών δέχτηκε μια προσφορά από τη Μεξικάνικη Santos Laguna. Το πέρασμα μιας χρήσιμης αν και απογοητευτικής χρονιά στην Liga MX, τον περιόρισε σε ένα ρόλο αναπληρωματικού σε μια ομάδα που τερμάτισε έξω από τη ζώνη των πλέι - οφ του πρωταθλήματος.


Από εκεί ο Camoranesi μεταπήδησε στο Μοντεβιδέο για άλλη μια συνοπτική θητεία με τους Wanderers, για τους οποίους πραγματοποίησε μόλις έξι συμμετοχές. Μετά από τις απογοητεύσεις και τα πολύτιμα μαθήματα του Μεξικού και της Ουρουγουάης, άρπαξε εγκαίρως την ευκαιρία μιας επιστροφής στην πατρίδα του για τη σεζόν 1997/98.

Η πρόσφατα υποβιβασμένη Banfield ήταν ο τέλειος σύλλογος για τον Camoranesi που έκανε καταιγιστικές εμφανίσεις στη Primera B Nacional. Παρέχοντας μια σταθερή συνεισφορά στον Alejandro Glaría - ο οποίος τερμάτισε πρώτος στο πίνακα των σκόρερ - ο ίδιος ο Camoranesi πέτυχε 16 τέρματα καθώς η Banfield βγήκε άνετα πρώτη στη ζώνη Metropolitana για να προχωρήσει προς τα πλέι-οφ προβιβασμού όπου νικήθηκε στα ημιτελικά από τη Belgrano.

Με το απόθεμα του να ακμάζει, οι εμφανίσεις του Camoranesi κατά τη διάρκεια της ανόδου της Banfield τον έφεραν και πάλι στο προσκήνιο. Οι ελπίδες του ώστε η αγαπημένη του River Plate του ή μια από τις μεγάλες της αντιπάλους να έρθουν για αυτόν σύντομα εξανεμίστηκαν, και παρόλο που έκανε ένα βήμα μπροστά εκείνη τη χρονιά ήρθε η επιστροφή του στο Μεξικό αντί να φτάσει επιτέλους στην υποσχόμενη γη της Argentine Primera División.


Η Cruz Azul με το τελευταίο της πρωτάθλημα να έρχεται μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν η ομάδα που έκανε τη κίνηση της για τις υπηρεσίες του Camoranesi. Σε μια παραγωγική διετία που συνδέθηκε άψογα με τον Juan Francisco Palencia, άγγιξαν τη δόξα φτάνοντας στο τελικό των πλέι - οφ της Apertura όπου επικράτησε η Pachuca για να πάρει το πρώτο της ιστορικό πρωτάθλημα.

Ο Camoranesi άνθισε στη Liga MX όμως και πάλι δεν έλαβε ακόμα την κλήση να αντιπροσωπεύσει το Έθνος της γέννησής του. Τώρα σε ηλικία 23 ετών και μακριά ​​από τις μικρότερα ηλικιακές ομάδες, η προσπάθεια του δεν έπεισε τον Marcelo Bielsa να τον συμπεριλάβει στην αποστολή της Αργεντινής για το Copa América του 1999 στην Παραγουάη.


Η Cruz Azul που έχασε το Apertura το 1999 - το πρώτο μισό μιας σεζόν που περιλάμβανε δύο πρωταθλήματα - ακολούθησε μια ασυνεπής χρονιά μετά την αλλαγή του έτους στη Clausura (το δεύτερο μισό της διπλής κεφαλής του πρωταθλήματος του Μεξικού). Η φόρμα του Camoranesi εξασθένησε όμως συλλογικά η Cruz Azul προσπάθησε να ανακάμψει από την απώλεια της Apertura σε πολύ δραματικές και καρποφόρες συνθήκες. Όταν υπέκυψαν στα πέναλτι στο γήπεδο τους έχοντας αισθανθεί ότι έκαναν τη σκληρή δουλειά παίρνοντας 2-2 εκτός έδρας από την Pachuca κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα.


Παραμένοντας μακριά από το ραντάρ των μεγάλων συλλόγων στην Αργεντινή, ο Camoranesi άρχισε να τραβά την προσοχή από την Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2000 η Cruz Azul εισέπραξε λεφτά για το σταθερά ανερχόμενο αστέρι της όταν η Hellas Verona έκανε πράξη το ενδιαφέρον. Στο Bentegodi ο Camoranesi συμμετείχε σε μια διψασμένη και νεανική επίθεση μαζί με τους αναδυόμενους Alberto Gilardino, Adrian Mutu και το δανεικό από τη Parma Emiliano Bonazzoli. Παρότι φαίνεται εκ των υστέρων μια ταλαντούχα ομάδα, η Verona αγωνίστηκε να ξεφύγει από μια όλο και πιο ενδιαφέρουσα μάχη υποβιβασμού.


Χρειαζόταν ένα φίνις τριών διαδοχικών νικών (συμπεριλαμβανομένου ενός εκπληκτικού 4-5 στη Bologna) ώστε να τεθεί η Verona σε ένα διπλό αγώνα Play - out με τη Reggina. Σε μια σφιχτή μάχη για την επιβίωση μόνο δύο βαθμοί χώριζαν τη 12η με τη 17η θέση. Σε ένα πρωτάθλημα 18 ομάδων η Napoli ήταν το μεγάλο ατύχημα. Η Verona επικράτησε στο πρώτο αγώνα των play - out με 1-0 στο Bentegodi. Τρεις μέρες αργότερα στην Καλαβρία η Verona στάθηκε στο γκρεμό της Serie B, μέχρι που ο Michele Cossato εξασφαλίσει με το τέρμα του τη θέση της στη Serie A.


Ήταν μια ικανοποιητική παρθενική σεζόν στην Ιταλία για τον Camoranesi. Η προσπάθειά του, η επιδεξιότητα του και η πολεμική του διάθεση βοήθησαν τη Verona στην επιτυχημένη προσπάθειά τους να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Βρήκε δίχτυα εναντίον της Vicenza, της Bari, της Lazio και της Roma. Η επόμενη σεζόν αποδείχθηκε ωστόσο εντελώς αντίθετη για τη Verona και συνωμότησε ο κόσμος για να χάσει τα τελευταία τρία παιχνίδια της νέας χρονιάς και να υποστεί την πικρή γεύση του υποβιβασμού.


Η προσωπική τύχη του Camoranesi συνέχισε να αυξάνεται παρά τη συλλογική αποτυχία της ομάδας του. Μια επιβλητική απόδοση κατά της Juventus στο Bentegodi νωρίτερα εκείνη την χρονιά, σε μια μέρα που η “μεγάλη κυρία” στάθηκε τυχερή που έφυγε με τον έναν βαθμό και  άφησε μια μεγάλη εντύπωση στους πρωταθλητές. Το καλοκαίρι του 2002 ο Camoranesi ολοκλήρωσε μια σχεδόν δεκαετής αποξένωση στο περιθώριο. Ξεπερνώντας την έλλειψη αναγνώρισης στην πατρίδα του και αγωνιζόμενος για κάθε κατόρθωμα προς τη κορυφή, η κίνηση στο Τορίνο αποδόθηκε με άξιο τρόπο.

Εξακολουθούσαν να υπάρχουν απρόβλεπτες δυσκολίες όμως η πρώτη του σεζόν στη Juventus ήταν σχεδόν τέλεια. Το Scudetto πάρθηκε άνετα και ο Camoranesi συνείσφερε να καθοδηγήσει τους νέους εργοδότες του μέχρι τον τελικό του Champions League στο Old Trafford εναντίον της Milan. Μένοντας τυχερή να ξεπεράσει τη δεύτερη φάση των ομίλων, η Juventus έδειξε μεγάλη αντοχή τόσο απέναντι στη Barcelona όσο και απέναντι στη Real Madrid στα προημιτελικά και στα ημιτελικά της διοργάνωσης αντίστοιχα.

Στον τελικό ο Camoranesi βγήκε στο ημίχρονο για να αντικατασταθεί από τον Antonio Conte. Σε ένα βράδυ σκακιού όταν οι δύο πλευρές ακύρωναν η μία την άλλη, η αποφασιστικότητα του Camoranesi ενδεχομένως να έκανε όλη τη διαφορά. Αντ 'αυτού, ο αγώνας πήγε στη διαδικασία των πέναλτι που εν τέλει επικράτησε η Milan.


Τρεις μήνες πριν από τον τελικό του Champions League παρουσιάστηκε μια νέα ευκαιρία στον Camoranesi. Έχοντας αγνοηθεί από την Αργεντινή για πολλοστή φορά, ο Giovanni Trapattoni του προσέφερε μια πορεία στο Διεθνές ποδόσφαιρο με την Ιταλία. Αποκτώντας τη διπλή εθνικότητα, ο Camoranesi έκανε την πρώτη του εμφάνιση για τους Azzurri τον Φεβρουάριο του 2003 σε ένα φιλικό αγώνα κατά της Πορτογαλίας. Η Αργεντινή παρουσίασε καθυστερημένα το ενδιαφέρον της που χωρίς δεύτερη σκέψη την απέρριψε.


Η Ιταλία και ο Trapattoni έδειξαν μεγάλη εμπιστοσύνη στον Camoranesi και παρά το πάθος του για την πατρίδα του, αναγκάστηκε να ανταλλάξει την πίστη που του έδωσε το Έθνος του προγόνου του. Ο περίτρανα περήφανος Camoranesi με την αναμφισβήτητη ψυχή του στην Αργεντινή, ήταν επίσης πολύ εναρμονισμένος με το Ιταλικό αίμα που διέρχεται από τις φλέβες του.

Σύντομα έγινε αναπόσπαστο μέρος των πλάνων του Trapattoni και κλήθηκε στην Εθνική Ιταλίας του Euro 2004, όπως και ο πρώην συμπαίκτης του στη Verona Massimo Oddo. Όντας στην αρχική ενδεκάδα για το εναρκτήριο παιχνίδι της εναντίον της Δανίας ο Camoranesi και η Ιταλία έφεραν λευκή ισοπαλία. Βγαίνοντας στα μέσα του δευτέρου ημιχρόνου εναντίον της Ιταλίας, ο Camoranesi αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει τον ρόλο του αναπληρωματικού κόντρα στη Σουηδία. Απογοητευτικά έχοντας εισέλθει με την Ιταλία να προηγείται με 1-0, οι Azzurri δέχτηκαν την ισοφάριση από τη Σουηδία για να φέρουν το τελικό 1-1.

Η Ιταλία κοιτούσε κατάματα το πρόσωπο του αποκλεισμού μιας και χρειαζόταν να νικήσει τη Βουλγαρία και να ελπίζει ότι η Δανία και η Σουηδία δεν θα φέρουν μια επωφελής ισοπαλία. Δυστυχώς για την Ιταλία αυτά τα δύο σενάρια πράγματι ξετυλίχτηκαν. Παρά την ύποπτη ισοπαλία μεταξύ της Δανίας και της Σουηδίας, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καμιά άλλη εξέλιξη στο Σκανδιναβικό ντέρμπι με την ισοφάριση της Σουηδίας να έρχεται στο 89’. Ο Camoranesi μπορούσε μόνο να κάθεται και να παρακολουθεί τον απογοητευτικό αποκλεισμό της Ιταλίας από τον πάγκο.



Ο διάδοχος του Trapattoni ως προπονητής της Εθνικής ομάδας ήταν ο προπονητής του συλλόγου του Camoranesi: ο Marcello Lippi. Αρχικά δεν προτιμήθηκε από τον πρώην προπονητής της Juventus και για άλλη μια φορά στηρίχτηκε στην ικανότητά του να πολεμά μόνος του. Η Ιταλία έφτασε εύκολα στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία.

Η δεύτερη σεζόν του Camoranesi στη Juventus και τελευταία κάτω από την ηγεσία του Lippi αποδείχθηκε απογοητευτική. Πέρα ότι έχασε το πρωτάθλημα από τη Milan επίσης γνώρισε τον αποκλεισμό στους “16” του Champions League από τη Deportivo.

Καθώς ο Lippi αποχώρησε, ανέλαβε ο Fabio Capello (για έξι χρόνια παίκτης της Juventus κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘70) που ως προπονητής ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με την Milan και τις επιτυχίες μαζί της στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του 90’. Έτσι, η σκέψη ότι ο Capello κοουτσάρει τους Bianconeri έμοιαζε με μια μεγάλη ανωμαλία.

Ο Capello και η Juventus αποδείχτηκαν ένας αδίστακτος συνδυασμός σε εγχώριο επίπεδο και ο Camoranesi άνθιζε. Χωρίς την καλλιτεχνία των μεγάλων ομάδων της Milan αλλά ευλογημένος με τη καθαρή επιμονή του Capello, η Juventus πήρε back-to-back τίτλους τη σεζόν 2004/05 και τη σεζόν 2005/06. Μαζί με τους Alessandro Del Piero, David Trézéguet, Zlatan Ibrahimović και Pavel Nedvĕd, ο Camoranesi ήταν στο peak των δυνάμεων του. Στον αγωνιστικό χώρο φαινόταν ασταμάτητος όμως απ’ έξω συγκεντρώνονταν τα μαύρα σύννεφα.


Το Calciopoli εκτόπισε τη Juventus. Παίρνοντας τους τίτλους από τα χέρια της το 2005 και το 2006, τα καλύτερα χρόνια του Camoranesi εξουδετερώθηκαν αποτελεσματικά από τα βιβλία ρεκόρ. Αφού πολέμησε πολύ σκληρά για να λάβει τα λάφυρα της ποδοσφαιρικής μάχης, τώρα τα ξεγύμνωσε η αίθουσα του δικαστηρίου.


Κάτω από ένα επηρεασμένο ρόστερ η Ιταλία κατευθύνθηκε στη Γερμανία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Ο Camoranesi δεν φάνηκε να είναι περισσότερο από ένα μέλος του υποστηρικτικού κάστινγκ. Μπαίνοντας ως αλλαγή στο εναρκτήριο παιχνίδι εναντίον της Γκάνα, δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην ισοπαλία (1-1) κατά των ΗΠΑ. Μια αλλαγή σχηματισμού έβαλε τον Camoranesi στη αρχική ενδεκάδα εναντίον της Τσεχίας και σε μια πολύ βελτιωμένη απόδοση της ομάδας, βοήθησε να χαλαρώσει τη νευρικότητα των Ιταλών. Μια νίκη με 2-0 έθεσε τους Azzurri ως νικητές του ομίλου και έστειλε την Τσεχία σπίτι της.

Όταν ο Lippi επανήλθε σε μια επιθετική γραμμή των δύο ανδρών για τη συνάντηση του δεύτερου γύρου κατά της Αυστραλίας, με το Camoranesi ξανά εκτός ενδεκάδας η Ιταλία - όπως και εναντίον των ΗΠΑ - δυσκολευόταν. Ένα πέναλτι του Francesco Totti στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων έσωσε το Lippi και του έδωσε τροφή για σκέψη πριν από τα προημιτελικά.


Ο Camoranesi επέστρεψε στην ενδεκάδα στο Αμβούργο κατά της Ουκρανίας. Μια νίκη με 3-0 και μια πολύ πιο ξέγνοιαστη πρόκριση σήμαινε ότι ο Lippi τελικά αισθάνθηκε ότι βρήκε τον σωστό συνδυασμό. Ο Camoranesi θα κρατούσε τη θέση του στην ενδεκάδα στον ημιτελικό. Ο Camoranesi έδωσε τα πάντα σε ένα απορροφητικό παιχνίδι κόντρα στη Γερμανία. Σε μια αναμέτρηση έντονης αγωνίας ο Fabio Grosso έσπασε το αδιέξοδο με μόνο ένα λεπτό της παράτασης να απομένει.

Ο Camoranesi βρισκόταν τώρα στην κορυφή του ποδοσφαίρου καθώς κατευθύνθηκε στο Βερολίνο για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από τις ταλαιπωρίες του στα κατώτερα πρωταθλήματα της Αργεντινής, στο Μεξικό και στην Ουρουγουάη, τώρα θα έπαιρνε μέρος στο μεγαλύτερο παιχνίδι του κόσμου. Όχι με τα χρώματα της Αργεντινής αλλά με της Ιταλίας. 


Για άλλη μια φορά χρειάστηκε η παράταση και για άλλον έναν αγώνα ο Camoranesi έδωσε όλο του το είναι. Ο Zidane από το σημείο του πέναλτι έδωσε το προβάδισμα, ο Materazzi με κεφαλιά ισοφάρισε. Δεδομένου τι έγινε μεταξύ των δύο αργότερα στην αναμέτρηση είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι ήταν και οι σκόρερ εκείνης της βραδιάς. Πολλές βαριές λέξεις, μια κεφαλιά στο στήθος, μια αποβολή και μια διαδικασία πέναλτι. Η Ιταλία και ο Camoranesi αναδείχθηκαν νικητές του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μια μικρή γωνιά του Μπουένος Άιρες ξέσπασε σε μακριά και ισχυρή γιορτή.


Μόλις πέντε ημέρες αργότερα οι αποφάσεις για το σκάνδαλο Calciopoli τελικά αποκαλύφθηκαν. Η Juventus θα αντιμετώπιζε ένα διπλό υποβιβασμό. Τουλάχιστον αρχικά με τη Serie C να μην γίνεται εν τέλει πραγματικότητα. Παράλληλα όμως με τη Juventus εντάχθηκαν στην αποβάθρα η Milan, η Fiorentina, η Lazio και η Reggina. Προτάθηκε μια κυλιόμενη κύρωση βαθμών, συμπεριλαμβανομένων των υποβιβασμών στη Serie B για τη Fiorentina και τη Lazio καθώς και για αφαίρεση βαθμών της Milan.

Δεκατρείς από τους 23 παίκτες του Lippi οι εργαζόμενοι τους δέχτηκαν τις εν λόγω κυρώσεις. Μετά από έφεση οι ποινές μειώθηκαν. Η Juventus θα εξακολουθούσε να παίζει ποδόσφαιρο στη Serie B τη σεζόν 2006/07 ωστόσο με αφαίρεση βαθμών. Ακολούθησε μια μαζική έξοδος με επικεφαλής τον αρχηγό της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας Fabio Cannavaro. Ακόμη έφυγαν από το σύλλογο ονόματα όπως ο Lilian Thuram, ο Zlatan Ibrahimović, ο Emerson, ο Gianluca Zambrotta και ο Patrick Viera.


Άλλοι έδειξαν ένα αξιέπαινο πνεύμα για να μείνουν όταν αναμενόταν πλήρως να αναζητήσουν νέες επιλογές. Ο Gianluigi Buffon, ο Alessandro Del Piero, ο Alessandro Birindelli, ο Giorgio Chiellini, ο Gianluca Pessotto, ο Pavel Nedvĕd, ο David Trézéguet και ο ίδιος ο Camoranesi ανέλαβαν την πρόκληση να ωθήσουν τη Juventus και πάλι στη Serie A.


Ξεπερνώντας τη τιμωρία των -9 βαθμών η Juventus ανέβηκε ως πρωταθλήτρια, μπροστά από δύο άλλους πεσμένους γίγαντες στο πρόσωπο της Napoli και της Genoa. Όταν η Juventus αντιμετώπισε τη Verona τον Δεκέμβριο, ο Camoranesi σημείωσε το μοναδικό τέρμα του αγώνα εναντίον του πρώην συλλόγου του. Για όσους έμειναν ήταν μια αξιοθαύμαστη κίνηση να μείνουν όμως ουσιαστικά παράτησαν τη σταδιοδρομία τους για ένα χρόνο.



Αρχικά η ανδρεία του Camoranesi στη Juventus αποπληρώθηκε χάνοντας τη θέση του στην Εθνική ομάδα υπό το καινούργιο προπονητή Roberto Donadoni. Ένα υποτονικό ξεκίνημα στα προκριματικά του Euro 2008 τον είδε να επιστρέφει πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος, βοηθώντας τους παγκόσμιους πρωταθλητές να επιστρέψουν στο κόλπο της πρόκρισης.

Η επιστροφή της Juventus στη Serie A σηματοδοτήθηκε με τη τρίτη θέση όμως θα δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στη νέα τάξη πραγμάτων. Η πτώση της Inter από τη κορυφή του Ιταλικού ποδοσφαίρου χρειάστηκε αρκετό χρόνο, κάτι που θα συνέβαινε μόνο μετά τη περίοδο του Camoranesi στο Τορίνο.

Ο Camoranesi κλήθηκε στην αποστολή του Donadoni για το Euro 2008 και ξεκίνησε στα δύο πρώτα παιχνίδια του ομίλου: μια ήττα από την Ολλανδία και μια καταστροφική ισοπαλία με τη Ρουμανία. Μένοντας εκτός αρχικής ενδεκάδας, πέρασε ως αλλαγή στην κρίσιμη νίκη επί της Γαλλίας και στα ημιτελικά κόντρα στην Ισπανία όπου αποκλείστηκε από το τουρνουά στη διαδικασία των πέναλτι από τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης.


Μένοντας συνήθως εκτός γηπέδων λόγω των αυξανόμενων προβλημάτων τραυματισμού μεταξύ του 2008 και του 2010, η καθοδήγηση και η επιμονή του Camoranesi όταν ήταν διαθέσιμος, σήμαινε ότι παρέμεινε μια διαρκής επιλογή για τους Azzurri που τώρα βρισκόταν και πάλι στον έλεγχο του Lippi. Για ακόμη μια φορά κλήθηκε στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, σε μια σαφώς γερασμένη συλλογή από παίκτες που ο Lippi στηρίχτηκε για να μπορέσει να επανακτήσει το τίτλο για άλλη μια φορά. Ο Camoranesi πέρασε ως αλλαγή ως εναρκτήριο αγώνα της Ιταλίας εναντίον της Παραγουάης φέρνοντας ισοπαλία.

Ο Camoranesi εμφανίστηκε επίσης σε όλο το δεύτερο ημίχρονο στην απογοητευτική ισοπαλία (1-1) με τη Νέα Ζηλανδία. Όταν η Ιταλία έφτασε στο Ellis Park για να δώσει το δικό της “τελικό” κόντρα στη Σλοβακία, δεν θα έπαιζε καθόλου ρόλου καθώς η κληρονομιά του Lippi από το 2006 ξεγυμνώθηκε κατά τη διάρκεια μιας ήττας (3-2) που έστειλε την Ιταλία στην πατρίδα της πριν ξεκινήσουν τα στάδια των νοκ - άουτ.


Το καλοκαίρι του 2010 η περίοδος του Camoranesi με τη Juventus επίσης ολοκληρώθηκε. Με το έντονο ενδιαφέρον από τη Birmingham City, εκείνος εν τέλει επέλεξε μια μετακίνηση προς τη Bundesliga μπροστά από την Premier League υπογράφοντας για την VfB Stuttgart. Ο χρόνος του στη Γερμανία όμως ήταν περιορισμένος. Αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι δεν ταιριάζει με το αθλητικό ήθος του συλλόγου, τα δύο μέρη συμφώνησαν να χωρίσουν τους δρόμους τους τον Ιανουάριο του 2011 ανοίγοντας την πόρτα στον Camoranesi για να μπορέσει τελικά να παίξει ποδόσφαιρο στην  υψηλότερη κατηγορία της Αργεντινής.


Οι περιόδους του με τη Lanús και τη Racing Club κατέβασαν την “κουρτίνα” σε μια θεαματική καριέρα. Υποτιμημένος στη χώρα του ο Camoranesi πρόσφερε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του στη Juventus, όπου στο αποκορύφωμα των δυνάμεων του μερικά από τα καλύτερα του επιτεύγματα απομακρύνθηκαν από αυτόν εξαιτίας του σκανδάλου Calciopoli.


Ο Camoranesi πέρασε τα τελευταία του χρόνια με γνώμονα την επιστροφή της Juventus στη Serie A και στη συνέχεια προσπαθώντας να την επαναφέρει στην κορυφή του Ιταλικού ποδοσφαίρου, χωρίς να το πετύχει μιας και εκείνη τη στιγμή η Inter ήταν απλά πάρα πολύ ισχυρή. Ότι τελείωσε τα οκτώ χρόνια του στο Τορίνο με μόνο ένα πρωτάθλημα στο όνομά του δεν τον κάνει εν τέλει δικαιωμένο. 


Το πιο εύκολο πράγμα που είχε να κάνει ήταν να φύγει από τη Juventus το 2006 όμως ο Camoranesi επέλεξε να κάνει το δύσκολο. Θυσίασε τις προσωπικές του ανάγκες στο όνομα της αποκατάστασης της Juventus. Μια ανιδιοτελής χειρονομία της υψηλότερης τάξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: