Δημήτρης Βαρσάνης
Το Ασιατικό ποδόσφαιρο έχει χτυπηθεί με πολλά σκάνδαλα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Στις 23 Μαΐου του 2016 ακόμα ένα σκάνδαλο έγινε γνωστό.
Τρία πράγματα έκαναν αυτό το σκάνδαλο: το πρώτο αφορούσε έναν από τους κορυφαίους συλλόγους της Ασίας. Το δεύτερο είναι το συγκλονιστικά χαμηλό ποσό χρημάτων για μια προσπάθεια χειραγώγησης του αποτελέσματος ενός αγώνα. Τρίτο και τελευταίο έλαβε πολύ μικρή κάλυψη από τον Τύπο.
Ο κορυφαίος σύλλογος ήταν οι Jeonbuk Motors της Κορέας, οι οποίοι την ημέρα του σκανδάλου επρόκειτο να αντιμετωπίσουν τη Melbourne Victory για μια θέση στα προημιτελικά του Champions League Ασίας. Ένας από τους σκάουτερ της Jeonbuk ανιχνεύθηκε και μαζί με δύο διαιτητές κατηγορήθηκε για τη χειραγώγηση αγώνων το 2013.
Οι εν λόγω διαιτητές προηγουμένως καταδικάστηκαν για τη χειραγώγηση αγώνων της Gyeongnam κατά τη διάρκεια της ίδιας σεζόν, οδηγώντας σε καταδίκες για τους εμπλεκόμενους, πρόστιμα και ποινές βαθμών για τη Gyeongnam. Εκείνη την εποχή η Gyeongnam χαροπάλευε και βρισκόταν στα σχοινιά οικονομικά, με τον ιδιοκτήτη να θέλει να πουλήσει. Η Jeonbuk από την άλλη πλευρά, τερμάτισε τρίτη εκείνη τη χρονιά και πανηγύρισε τον τίτλο στις επόμενες δύο χρονιές. Είναι υπό ιδιοκτησία από τον όμιλο Hyundai Motors ( μια απόλυτη μεγαλοπρεπής εταιρεία) και διαθέτουν το υψηλότερο μισθολογικό μπάτζετ στο πρωτάθλημα.
Δεδομένης της σχετικής χρηματοοικονομικής τους ασφάλειας και της ικανότητάς τους να ξεπεράσουν τον οποιονδήποτε στο πρωτάθλημα όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ρόστερ τους, η Jeonbuk φαινόταν η λιγότερο πιθανή ομάδα να συμμετάσχει σε χειραγώγηση αγώνων.
Το ίσως ακόμη πιο περίεργο είναι το ποσό που δόθηκε στους διαιτητές για τη συνεισφορά τους στη χειραγώγηση των αγώνων τους. Το ποσό που έλαβαν οι διαιτητές ήταν λιγότερο από 1.000 δολάρια ανά αναμέτρηση. Ακόμη και με τις απίστευτα χαμηλές προσελεύσεις της K - League οποιοδήποτε υποστηρικτής θα μπορούσε εύκολα να διαχειριστεί αυτά τα μετρητά ανά παιχνίδι, για να μην αναφέρουμε την επίδραση μικρών εγκληματικών συμμοριών σε όλο τον κόσμο που προσπαθούν να επωφεληθούν από το παράνομο στοιχηματισμό. Εάν οι αγώνες μπορούν να χειραγωγηθούν σε ένα κλαμπ που ανήκει σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου για τόσο χαμηλή τιμή, τότε πώς μπορούν οι οπαδοί να είναι βέβαιοι ότι οποιοδήποτε παιχνίδι είναι γνήσιο και δεν έχει χειραγωγηθεί;
Η δημόσια απάθεια προς την Κ-League και η επανάληψη τέτοιων σκανδάλων για την χειραγώγηση αγώνων ίσως να υποδηλώνει γιατί το συγκεκριμένο σκάνδαλο δεν εμφανίστηκε στα πρωτοσέλιδα, ακόμα και στην Κορέα. Προτείνει επίσης ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί στο εγγύς μέλλον.
Το 2011 ένα μεγάλο σκάνδαλο για χειραγώγηση αγώνων με περισσότερους από 50 παίκτες έπληξε την K-League. Εκείνη την εποχή οι ισχυρές τιμωρίες οδήγησαν ορισμένους από τους εμπλεκόμενους να αυτοκτονήσουν. Οι θάνατοι τους σίγουρα θα έπρεπε να είναι αρκετό για να το σκεφτεί ο καθένας δύο φορές πριν χειραγωγήσει έναν αγώνα. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν συνέβη δεδομένου ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν τη χειραγώγηση ενός αγώνα για λιγότερο από χίλια δολάρια που δύσκολα αλλάζουν τη ζωή του καθενός.
Ενώ οι τιμωρίες για τους άμεσα εμπλεκόμενους ήταν αυστηρές, δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο σύστημα που επιτρέπει τέτοιες εκδηλώσεις. Ακόμη και πριν από το σκάνδαλο του 2011 ο θρύλος του Κορεατικού ποδοσφαίρου Cha Bum-kun αποκάλυψε δημοσίως τη διαφθορά στο Κορεατικό ποδόσφαιρο, αλλά παρά τη προειδοποίηση του που οδήγησε σε εμπεριστατωμένη έρευνα ο Cha ειπώθηκε ότι είναι «απογοητευμένος» με το Κορεατικό ποδόσφαιρο.
Παρά τις πολλές πραγματικές καταστροφές στην Κορέα όπως η κατάρρευση των πολυκαταστημάτων και η βύθιση των πλοίων τους (και τα δύο πολύ πιο σοβαρά ζητήματα σε σχέση με τη χειραγώγηση αγώνων), το σκάνδαλο του 2011 θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι αρχές ήταν πιο ενεργές σε αυτό το ζήτημα. Από το 2011 φαίνεται ότι η KFA δεν έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.
Ακόμη και μετά τα σκάνδαλα με τη Gyeongnam το 2013, οι αξιωματούχοι του πρωταθλήματος ισχυρίστηκαν ότι το περιστατικό ήταν μια εξαίρεση σε ένα κατά τα άλλα καθαρό πρωτάθλημα και αντέστρεψε τα αιτήματα να επεκταθεί η έρευνα σε άλλους συλλόγους και αξιωματούχους. Η KFA πολύ γρήγορα παρέδωσε ποινές δια βίου ζωής σε παίκτες και αξιωματούχους που ενεπλάκησαν στη χειραγώγηση αγώνων, αλλά φάνηκε εντελώς απρόθυμη να αναλάβει την ευθύνη για το ρόλο της, που η επαναλαμβανόμενη χειραγώγηση αγώνων πραγματοποιήθηκε χωρίς κατάλληλη έρευνα. Στην προσπάθειά της να σώσει το πρόσωπο της βάζοντας τα περιστατικά του παρελθόντος κάτω από το χαλί, οι άνθρωποι που τρέχουν το Κορεατικό ποδόσφαιρο δημιούργησαν ανεπανόρθωτες ζημιές.
Η Jeonbuk ισχυρίζεται ότι ο σκάουτερ που συμμετείχε στη χειραγώγηση αγώνων δεν το έπραξε κάτω από τις εντολές του συλλόγου. Αυτό μπορεί να ισχύει μιας και η Jeonbuk είχε πολύ λίγα να κερδίσει από τη χειραγώγηση ενός αγώνα το 2013, τερματίζοντας πολύ μακριά από τις δύο πρώτες θέσεις όμως άνετα στην πρώτη τετράδα. Η Pohang κατέκτησε το πρωτάθλημα εκείνη την χρονιά ξεπερνώντας τη δεύτερη Ulsan μετά από μια δραματική νίκη στις καθυστερήσεις του αγώνα, όταν οι δύο ομάδες έπαιζαν μεταξύ τους για τη τελευταία αγωνιστική της σεζόν. Οι δύο από τους τέσσερις συνολικά αγώνες της Pohang και της Ulsan εναντίον της Jeonbuk φέρεται ότι χειραγωγήθηκαν.
Αυτό που είναι λιγότερο πιθανό είναι ότι ο σκάουτερ ενεργούσε μόνος του. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν συνδικάτα στοιχηματισμού και ότι είναι πρόθυμα να προσπαθήσουν να στήσουν αγώνες σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα ανεξάρτητα από το πού είναι. Έπειτα εναπόκειται στις αρχές για να σταματήσουν αυτό το συμβάν. Για να το κάνουν αυτό, πρέπει να εξετάσουν πιο βαθιά τις διαδικασίες που σχετίζονται με τη χειραγώγηση αγώνων αντί να επικεντρωθούν μόνο στους 22 παίκτες και στους τρεις διαιτητές του αγωνιστικού χώρου.
Το μικρό ποσό μετρητών που εισπράχθηκε για τη χειραγώγηση αγώνων υποδηλώνει ότι αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να αποφευχθεί με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του πρωταθλήματος στην Κορέα. Είναι αδιανόητο μια Λίγκα να είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει ένα εγκληματικό συνδικάτο λίγων χιλιάδων δολαρίων. Εν ολίγοις η ευθύνη για το σκάνδαλο της πρόσφατης χειραγώγησης αγώνων μπορεί να σταθεί μόνο σε μια πόρτα: σε εκείνη του Διοικητικού σώματος του Κορεατικού ποδοσφαίρου.
Ο τζόγος είναι στην πραγματικότητα παράνομος στην Κορέα. Μόνο ένα καζίνο σε ολόκληρη τη χώρα είναι δυνατό στους Κορεάτες πολίτες. Όμως αυτό δεν εμποδίζει τους ανθρώπους σε άλλες χώρες να στοιχηματίζουν στην K-League. Η KFA πρέπει να κατανοήσει αυτό το γεγονός και να εξετάσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν άλλες χώρες για να αποτρέψουν την επίλυση του, εάν η K-League θέλει να έχει πιθανότητες να ανακτήσει την αξιοπιστία της.
Η Κορέα δεν ήταν η μόνη Ασιατική χώρα που υπέφερε από σκάνδαλα χειραγώγησης αγώνων το 2013. Ένα μαζικό σκάνδαλο ξέσπασε στην Κίνα με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία της Κίνας να τιμωρήσει πάνω από 50 παίκτες λόγω της εμπλοκής τους σε χειραγώγηση αγώνων, ενώ ορισμένοι εμπλεκόμενοι διαιτητές έλαβαν επίσης χρόνο φυλάκισης. Μάλιστα υπάρχουν φήμες ότι οι παίκτες θα μπορούσαν να κερδίσουν μια θέση στην Εθνική Κίνας για τη σωστή τιμή.
Το 2001 η χειραγώγηση αγώνων στην Κίνα έμοιαζε ακόμη πιο επικίνδυνη, με τις ομάδες να επικρατούν με αδιανόητα μεγάλη διαφορά τερμάτων σε αρκετούς αγώνες για να πάρουν την άνοδο στη διαφορά τερμάτων. Από το τελευταίο σκάνδαλο χειραγώγηση αγώνων στην Κίνα, πολλοί σύλλογοι όπως η Jiangsu Suning προχώρησαν σε τεράστιες δαπάνες για να φέρουν παίκτες παγκόσμιας κλάσης, αλλά όπως φαίνεται και στη περίπτωση της Jeonbuk η χειραγώγηση αγώνων περιλαμβάνει συχνά τον πιο αδύναμο σύνδεσμο: με επτά ή οκτώ ψηφία στους μισθούς τους δεν θα μπουν καν στη διαδικασία όταν κάποιος είναι πρόθυμος να στήσει έναν αγώνα για λιγότερο από τέσσερα ψηφία.
Ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ορισμένοι αγώνες στην Κίνα ή στην Κορέα έχουν χειραγωγηθεί από το 2013, εξακολουθούν να υφίστανται οι παράγοντες που καθιστούν δυνατή τη χειραγώγηση μιας αναμέτρησης. Δεδομένου ότι τέτοιου είδους σκάνδαλα χρειάζονται χρόνο για να γίνουν γνωστά ή αληθινά, είναι αρκετά πιθανό ότι μετά από δύο χρόνια οι άνθρωποι να διαβάζουν ένα άρθρο σχετικά με το πόσα παιχνίδια χειραγωγήθηκαν ανά Σαββατοκύριακο.
Οι οπαδοί αρέσκονται να διαμαρτύρονται για παράλογες διαιτητικές αποφάσεις ή λάθη παικτών, αλλά όποιος παρακολουθεί τόσο το Ασιατικό όσο και το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τέτοιες περίεργες αποφάσεις ή λάθη είναι πιο συχνά στην Ασία από ότι στην Ευρώπη (αυτό δεν σημαίνει ότι και στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα).
Αυτά τα λάθη και οι αποφάσεις ενδεχομένως να οφείλονται στην έλλειψη ποιότητας του εν λόγω ποδοσφαίρου, αλλά μόλις ο σπόρος της αμφιβολίας φυτευτεί στα μυαλά των οπαδών κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά θα αρχίζουν να τα αισθάνονται σαν ένα παράδειγμα χειραγώγηση ενός αγώνα. Όταν ένα σκάνδαλο χτυπά ένα πρωτάθλημα πιστεύεται ότι η Λίγκα θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα και δεν θα συμβεί ξανά.
Όταν ένα σκάνδαλο συμβαίνει επανειλημμένα - όπως συμβαίνει στην Κορέα - αυτή η πίστη εξαφανίζεται και η ανάκτησή της είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου