Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Thiago και Rafinha Alcantara: Κάτι παραπάνω από δύο αγαπημένα αδέρφια


Δημήτρης Βαρσάνης


Γεννημένοι από ένα πατέρα που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο (Mazinho) ο Thiago και ο Rafinha Alcántara περιβάλλονται από ποδοσφαιρικό πολιτισμό για όσο καιρό μπορούν να θυμούνται τους εαυτούς τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τους με τον ξάδερφο και τωρινό επιθετικό της Valencia Rodrigo. Τα δύο αδέρφια εμφανίστηκαν από τη περίφημη ακαδημία της Barcelona “Masia, ήρεμοι με τη μπάλα στα πόδια και με βούληση να εκφραστούν.


Παρά το γεγονός ότι είναι αδέλφια και κεντρικοί μέσοι και οι δύο οι διαφορές τους είναι τόσο κοινές όσο οι ομοιότητες τους. Ο Thiago επέλεξε να παίξει για την Εθνική Ισπανίας ενώ ο Rafinha της Βραζιλίας. Ο Thiago υποστηρίζεται από την Nike όμως ο Rafinha έχει υπογράψει με την Adidas. Η απόφαση του Rafinha να εκπροσωπήσει τη Βραζιλία (μια απόφαση που λέει ότι ήταν η πιο εύκολη της ζωής του) έχει αποφέρει καρπούς καθώς πήρε το χρυσό μετάλλιο το περασμένο καλοκαίρι στο Ρίο ντε Τζανέιρο.


Τα ταξίδια του Mazhino ως ποδοσφαιριστής οδήγησαν στην καλλιεργημένη ζωή που βίωσαν οι γιοι του και είναι επίσης μέρος του λόγου που επέλεξαν να εκπροσωπούν διαφορετικά Έθνη. Ο Thiago Alcántara do Nascimento γεννήθηκε στις 11 Απριλίου του 1991 στο San Pietro Vernotico της Ιταλίας, ενώ ο Mazinho έπαιζε για τη Lecce. Ο Rafinha γεννήθηκε  δύο χρόνια αργότερα στις 12 Φεβρουαρίου του 1993 στο Σάο Πάολο ενώ ο Mazinho έπαιζε για τη Palmeiras.


Ο Thiago ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα στα χαμηλότερα επίπεδα της βραζιλιάνικης Flamengo πριν μετακομίσει στην Ισπανία σε ηλικία πέντε ετών με τον πατέρα του όπου και έγινε μέλος της Ureca στο Νίγραν ( πόλη στη βορειοδυτική Ισπανία). Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του Thiago δεν πέρασαν απαρατήρητες και στην ηλικία των 14 ετών, το 2005 μπήκε στην ακαδημία της Barcelona.


Η ανάπτυξη του Thiago ήταν γρήγορη και τη σεζόν 2008-09 έλαβε τη προώθηση του στη Barcelona B’ όπου πραγματοποίησε 25 συμμετοχές και ακολούθησαν άλλες 18 τη σεζόν 2009-10. Η εντυπωσιακή του επίδοση καθ 'όλη τη διάρκεια της σεζόν σήμαινε ότι τιμήθηκε με το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα στις 17 Μαΐου του 2009, αντικαθιστώντας τον Eidur Gudjohnsen στην ήττα με 2-1 από τη Mallorca. Ακόμα στα 18 του ο Thiago αναγκάστηκε να περιμένει για μια πλήρης εισχώρηση στη πρώτη ομάδα.

Ο Rafinha εντάχθηκε στη Masia σε ηλικία των 13 ετών, αν και μπορεί να μην δοκιμαζόταν αν δεν ήταν για τον πατέρα του. Το 2015 είπε συγκεκριμένα στο Barça TV: "Ο πατέρας μου μου είπε ότι η Barcelona ήθελε να με δοκιμάσει. Ήμουν έκπληκτος και φοβόμουν ότι θα έλεγαν όχι. Ένα χρόνο νωρίτερα αγωνιζόμουν ως τερματοφύλακας. Μου είπε ότι επρόκειτο να είμαι με τον αδελφό μου επειδή ήξερε ότι φοβόμουν να δοκιμαστώ”.


Αρχικά ένας τερματοφύλακας, η έξυπνη κίνηση του Rafinha ήταν εμφανής από νεαρή ηλικία. Ένα χρόνο αφότου αγωνίστηκε κάτω από τα δοκάρια για να εντυπωσιάσει στη συνέχεια στις μικρές ομάδες της Barcelona κάνοντας κάποια μικρά πράγματα. Όπως και ο Thiago, η πρόοδός του ήταν προφανής και ο Rafinha πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στη Barcelona B τον Ιανουάριο του 2011, αντικαθιστώντας τον Jonathan dos Santos στην ήττα με 2-1 από τη Girona FC.

Μετά από μια δυνατή χρονιά με την Β’ ομάδα, ο Rafinha κλήθηκε στην πρώτη ομάδα και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Νοέμβριο του 2011 στο Copa del Rey εναντίον της CE L'Hospitalet, αντικαθιστώντας τον Cesc Fàbregas περίπου 15 λεπτά πριν από το τέλος.


Παρά την ύπαρξη του βιολογικού τους πατέρα, οι ποδοσφαιρικοί πατέρες του Thiago και του Rafinha έμελλε να είναι διαφορετικοί. Ο Pep Guardiola - ο οποίος έδειξε πόσο άριστα βαθμολογεί τον “Ισπανό” όταν τον έχρισε ως τρίτη μεταγραφή του στη Bayern Munich το 2013 - καθοδήγησε τον Thiago. Συχνά θεωρούμενος ως ο νέος Xavi, ο Thiago πέρασε ένα σκληρό διάστημα για να μπει στην ενδεκάδα. Το ταλέντο του ήταν προφανές όμως ο ανταγωνισμός για το χώρο του μεγάλος. Οι Xavi, Andrés Iniesta και Sergio Busquets συνέθεταν τη τριάδα του κέντρου, για να μην αναφέρουμε την παρουσία του Cesc Fàbregas.


Το καλοκαίρι του 2013 έμοιαζε ξέφρενο για το Thiago. Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 21 το 2013 φιλοξενήθηκε στο Ισραήλ και ο Thiago ήταν ο καταλύτης για την Ισπανία, με την πρωταθλήτρια “Rojita” να διατηρεί το στέμμα της. Ήταν εντυπωσιακός για την Ισπανία όπου σημείωσε ένα χατ - τρικ στο πρώτο ημίχρονο του τελικού εναντίον της Ιταλίας, όπου η Ισπανία κέρδισε με 4-2 και ο ίδιος το βραβείο του καλύτερου παίκτη του τουρνουά.

Λίγο αργότερα ο Thiago αντάμωσε ξανά με τον πρώην προπονητή του Pep Guardiola στη Bayern Munich έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ. Η ευκαιρία να συνεργαστεί ξανά με τον Guardiola δεν θα μπορούσε να απορριφθεί και η υπόσχεση για τακτική παρουσία στην ενδεκάδα του κατέστησε τη συμφωνία ακαταμάχητη. Ο θαυμασμός του Guardiola ήταν ξεκάθαρος: "Μίλησα στο σύλλογο για την ιδέα μου και τους είπα γιατί θέλω τον Thiago. Είναι ο μόνος παίκτης που θέλω. Θα είναι αυτός ή κανένας άλλος" ένας πολύ μεγάλος έπαινος.


Ο Rafinha επίσης βρισκόταν εν κινήσει το 2013 μιας και δόθηκε δανεικός στη Celta Vigo για να λάβει την εμπειρία της πρώτης ομάδας, όπου πέρασε μεγάλο μέρος του χρόνου του ως νεαρός που μεγάλωνε. Ο προπονητής του και στις δύο ομάδες που αγωνίστηκε έμελλε να είναι ο Luis Enrique, ο οποίος αρχικά έγινε οπαδός του Rafinha στη κοινή παρουσία τους στη Celta εμπιστεύοντας τον σε μια εντυπωσιακή σεζόν για το σύλλογο. Ο νεαρός πραγματοποίησε 33 εμφανίσεις σε μια χρονιά που η Celta τερμάτισε στην ένατη θέση της La Liga (η καλύτερη της θέση ύστερα από οκτώ χρόνια).

Είναι προφανές ότι και οι δύο παίκτες διαθέτουν ένα απίστευτο δυναμικό ταλέντου, αλλά η εργασιακή τους ηθική και η επιθυμία να αναπηδήσουν από τις αντιξοότητες είναι αξιοθαύμαστη. Ο Thiago κατέκτησε τη Bundesliga και το κύπελλο Γερμανίας στην πρώτη του σεζόν με τη Bayern όμως δεν κατάφερε να τα γιορτάσει με το τρόπο που το ονειρευόταν.

Ο Thiago σημείωσε το δεύτερο και τελευταίο του γκολ εκείνη τη σεζόν στις 23 Φεβρουαρίου του 2014, μιας και μόλις έξι ημέρες αργότερα υπέστη έναν από τους χειρότερους τραυματισμούς που μπορεί να φανταστεί οποιοσδήποτε αθλητής: ρήξη συνδέσμων. Η σεζόν του Thiago τελείωσε και θα έχανε και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 με την Ισπανία. Μετά από ένα χρόνο στο περιθώριο θα έκανε την επιστροφή του ως αλλαγή εναντίον της Borussia Dortmund, αντικαθιστώντας τον Philipp Lahm τον Απρίλιο του 2015. Φυσικά τα συναισθήματα ήταν υψηλά και όταν ακούστηκε το τελικό σφύριγμα ο Thiago δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του και αγκάλιασε τους φυσιοθεραπευτές της Bayern.


Κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης του κατέγραψε τις εμπειρίες του καθώς στόχευε να επιστρέψει σε πλήρη φυσική κατάσταση, αποκαλύπτοντας ένα τετραμερές μίνι ντοκιμαντέρ που ονομάστηκε “371” από τον αριθμό των ημερών που πήρε η ανάκαμψη του. Οι παρουσίες του Rafinha δείχνουν πόσο κοντά είναι οι δύο τους και πώς ο άνδρας της Barcelona προσέχει τον μεγαλύτερο αδελφό του: «Νομίζω ότι η σχέση μας είναι η καλύτερη που μπορεί να έχουν δύο αδέρφια. Είναι ο πατέρας, ο αδερφός και ο καλύτερος φίλος μου. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Έχει μια μεγάλη καρδιά, έναν ισχυρό χαρακτήρα και είναι ένα πρόσωπο που ξέρει τι θέλει. Κάποιος που μπορείς να εμπιστευτείς. Κάποιος με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις για οτιδήποτε και ότι χρειαστείς θα σε βοηθήσει. "


Η ρήξη συνδέσμων στο γόνατο του Thiago θα είναι ο πρώτος από τους αρκετούς τραυματισμούς του (κάποιοι μικροί ενώ κάποιοι άλλοι πιο σοβαροί) όμως πάντα παλεύει για να επιδείξει τα ταλέντα του. Δυστυχώς η τύχη του Rafinha δεν ήταν πολύ διαφορετική. Ξεκίνησε καλά την σεζόν 2015-16 όμως το Σεπτέμβριο υπέστη ένα σκίσιμο στους συνδέσμους του μετά από ένα σκληρό τάκλιν του Radja Nainggolan της Roma.


Ο Thiago έγραψε ένα μήνυμα από καρδιάς στον μικρότερο αδελφό του μέσω του Instagram, δείχνοντας την υποστήριξή του στον αδερφό του: “Τώρα καταλαβαίνω τελικά όταν η μαμά μας είπε εύχομαι το δικό μου γόνατο και όχι τα δικά σας. Επειδή αυτό ακριβώς αισθάνομαι τώρα όταν σκέφτομαι εσένα και είμαι βέβαιος ότι η μαμά θα νιώθει το ίδιο πράγμα. Οι άνθρωποι μας έχουν πει πάντα ότι θα έπρεπε να παλεύουμε για τα όνειρά μας, να προσπαθούμε και να επιμείνουμε. Όμως ποτέ δεν είπαν ότι τα τείχη στο δρόμο θα ήταν τόσο ψηλά και γλιστερά. Όμως εξακολουθώ να θέλω να σκαρφαλώσω ακόμα έναν τοίχο μαζί σου, να δούμε πόσο ψηλός είναι και να τον περάσουμε μαζί. Αυτό τον εφιάλτη που ζεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας εφιάλτης, γιατί αυτό που σε περιμένει είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχεις φανταστεί ποτέ”.

Δεν είναι γνωστό αν ο Rafinha μπορεί να γίνει ένα τακτικό μέλος της Barcelona όπως και αν ο Thiago γίνει ποτέ παγκόσμιος μέσος, αλλά ένα πράγμα που δεν θα αλλάξει ποτέ είναι ο ειδικός δεσμός των αδερφών Alcantara. Εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου είναι ανάμεσα στα πιο αγαπημένα αδέλφια του ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: