Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Το σήμα της εβδομάδας: Εθνική Αγγλίας


Δημήτρης Βαρσάνης


Το βράδυ της Πέμπτης η Αγγλία εξασφάλισε τη πρόκριση της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα τρία εικονικά λιοντάρια σε ένα σήμα που έχει σχεδόν μια χιλιετία παράδοση.

Για να είμαστε ακριβείς η παρουσία του λιονταριού στο σήμα χρονολογείται περίπου 900 χρόνια νωρίτερα στην εποχή του βασιλιά Ερρίκου Α’, ο οποίος είχε ένα λιοντάρι στη σημαία του. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παντρεύτηκε την Αδελαΐδα του Λέουβεν, της οποίας ο πατέρας της είχε επίσης ένα λιοντάρι στην ασπίδα του και για να τιμήσει τον γάμο πρόσθεσε ένα δεύτερο λιοντάρι στη σημαία του.

Αυτή τη τάση ακολούθησε και ο Ερρίκος Β’ που έγινε βασιλιάς το 1154 και παντρεύτηκε την Ελεονώρα της Ακουιτανίας που είχε επίσης ένα λιοντάρι η θυρεός της οικογένειάς της. Μέχρι τα τέλη του αιώνα ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος είχε βάλει τα “Τρία Λιοντάρια” ως σύμβολο του Αγγλικού θρόνου και έτσι συνδέθηκε για πάντα με τη θυρεός της Αγγλίας και αργότερα θα επιλεγόταν από πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας.

Υπάρχουν επίσης δέκα ρόδια των Τυδώρ στο σήμα που χρονολογούνται από έναν ακόμη Ερρίκο, τον Ερρίκο Ζ’ ο οποίος τα εισήγαγε μετά από τη νίκη του στο πόλεμο των ρόδων το 1485. Υπάρχουν δέκα για να εκπροσωπούν κάθε περιφερειακό κλάδο της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA). Ακόμη, υπάρχει συχνά ένα αστέρι στην κορυφή του σήματος για να μας υπενθυμίσει το μοναδικό θρίαμβο της στο Παγκόσμιο κύπελλο του 1966.

Δεν υπάρχουν σχόλια: