Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Η πρώτη διέλευση ελληνικών μαχητικών στην στρατιωτική παρέλαση της Κύπρου


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής Κύπρου, μετά απο πολλά χρόνια μετά την ανακύρηξη του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου έκαναν την εμφάνισή τους ελλαδικά μαχητικά αεροσκάφη F16 στους κυπριακούς ουρανούς στα πλαίσια του σημερινου εορτασμού της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Τα δυο μαχητικά πραγματοποίησαν δυο διελεύσεις πάνω από το χώρο της στρατιωτικής παρέλασης για την ημέρα της κυπριακής ανεξαρτησίας τον χαιρετισμό της οποίας δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.


Η παρουσία ελληνικών μαχητικών ανήμερα της 1ης Οκτωβρίου ήταν επτασφράγιστο μυστικό για τους επιτελείς του ΓΕΕΦ και ουσιαστικά είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν ως μέτρο πίεσης στην αναθέρμανση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό. Τα δυο F16 πραγματοποίησαν δυο διελεύσεις πάνω από το χώρο της παρέλασης στη συνέχεια πραγματοποίησαν επιχειρησιακό Touch and Go στο αεροδρόμιο Πάφου αναχωρώντας για την Ελλάδα.

Αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιαίτερα προσεχτικό λόγο τόνισε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και η παρουσία μαχητικών αεροσκαφών αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε παράλληλα ότι Εθνική Φρουρά ασκείται και με άλλες χώρες.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην δημιουργία ισχυρών αξόνων συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βόρεια με την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε. και Νότια με χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ και Αίγυπτο. Αναφέρθηκε σε μία μεγαλειώδης παρέλαση που στέλνει ισχυρά μήνυμα. «Για την Ελλάδα η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά Στέλνω μήνυμα αλληλεγγύης και ενότητας για τις καλύτερες μέρες που θα έλθουν. Η ελληνική πολεμική αεροπορία είναι συνεχώς παρούσα» είπε ο Πάνος Καμμένος.

Η πρώτη φορά που αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν πάνω από την Κύπρο σκορπώντας ρίγη συγκίνησης ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '90 την εποχή που συμφωνήθηκε ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος της Ελλάδας επεκτείνεται μέχρι την Κύπρο.

Νωπές είναι οι εικόνες κατά την παρέλαση των ασκούμενων δυνάμεων της άσκησης Νικηφόρος στην παραλιακή λεωφόρο της Λάρνακας όταν ζεύγη F16 βομβαρδιστικά F 4 πέρασαν από το χώρο της παρέλασης το χαιρετισμό της οποίας δεχόταν ο αείμνηστο Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος μετά το τέλος της παρέλασης μετέβη στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφου όπου είχαν προσγειωθεί δυο F16. Από τότε και μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 2000 που ατόνησε το Δόγμα του Ενιαίου Δόγματος Ελληνικά μαχητικά και βομβαρδιστικά λάμβαναν μέρος στην ετήσια άσκηση της Εθνικής Φρουράς Νικηφόρος με το βομβαρδιστικά F4 να πραγματοποιούν βολές και να πλήττουν επίγειους στόχους

Δεν υπάρχουν σχόλια: