Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Casemiro: Ο Βραζιλιάνος "τιμονιέρης" που άλλαξε το πρόσωπο της Real Madrid


Δημήτρης Βαρσάνης


Αξιοσημείωτα ήσυχος και συναισθηματικά απομονωμένος όταν ο νεαρός Casemiro τελικά ανοίχτηκε για το τι τον βασανίζει από τότε που ήταν αγόρι, λέγοντας μία μέρα στη μητέρα του Magda όταν έπαιζε γιατί ο πατέρας του δεν ήταν ποτέ εκεί.

Μόλις στα τρία του έτη ο Casemiro, η μητέρα του Magda και τα δύο μικρά αδέλφια του αφέθηκαν για να φροντίσουν τον εαυτό τους στην φτωχή γειτονιά του São José dos Campos, μια μικρή αγροτική πόλη δυο ώρες βορειοανατολικά του Σάο Πάολο.


Η στέγη του σπιτιού τους ήταν τόσο μικρή που δεν είχε χώρο και για τους τέσσερις. Το βράδυ το αγόρι θα πήγαινε για να κοιμηθεί στη γιαγιά του ή στη γιαγιά του, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη φορά που είχε ένα δικό του δωμάτιο ήταν όταν μετακόμισε στο προπονητικό κέντρο της Sao Paolo όντας 14 χρονών.

Μακριά από την οικογένειά του για πρώτη φορά με τους γείτονες να υπενθυμίζουν πώς περίμενε μπροστά από το σπίτι τους και λαχταρούσε την επιστροφή της Magda από την δουλειά ενώ δεν ξεπερνούσε ούτε τα πέντε έτη. Ο έφηβος με προοπτική έπασχε από ηπατίτιδα και κρατήθηκε στο νοσοκομείο για τρεις μήνες με τη μητέρα και το γιο συχνά να κλαίνε και να προσεύχονται από εκατό χιλιόμετρα μακριά.


Στα 18 ήδη ένα καταξιωμένο πρόσωπο στο Estádio do Morumbi ο Casemiro σκόνταψε. Ζαλισμένος από τη φήμη και τα χρήματα, απολάμβανε τα γρήγορα αυτοκίνητα και τις γυναίκες. Μια “κουκουβάγια” που χάθηκε στους προβολείς. Ένα άλλοτε αθλητικό “θαύμα”, το παιχνίδι του "κατέρρευσε" όπως το έθεσε ένας πρώην προπονητής του προσθέτοντας ότι ο νεαρός είχε "χάσει την εστίαση του" από την εκτόξευση του.


Όμως ο Casemiro - γνωστός στα αποδυτήρια του Bernabéu ως «Case» - έμαθε το μάθημά του για να γίνει ένας από τους καλύτερους αμυντικούς μέσους του κόσμου, αναφερόμενος επιπλέον ως «Casemito» από τους συμπαίκτες του για τις κυρίαρχες επιδόσεις του. Ο “Mito” που αντιπροσωπεύει τόσο στα Ισπανικά όσο και στα Πορτογαλικά τη λέξη «μύθος». Ένας μύθος. Ένας θρύλος.

Το πραγματικό του όνομα όμως είναι Carlos Henrique Casimiro. Αρχίζοντας την καριέρα του ως Casimiro, το επώνυμό του εκτυπώθηκε εσφαλμένα στη φανέλα της ομάδας του και το έφερε στον αγωνιστικό χώρο ως Casemiro. Ωστόσο το ντεμπούτο του ήταν τόσο υψηλής ποιότητας που ειρωνικά για έναν παίκτη που μαρτυρά την ευθύνη να καθαρίσει τα λάθη του άλλου, προτίμησε να μην αποκαταστήσει το λάθος και να ταυτιστεί με την εσφαλμένη ορθογραφία του.


“Είχε πάντα το πρόβλημα να γίνει σαν το θρύλο της Deportivo Mauro Silva. Όμως μόνο αυτός το γνώριζε”, υπενθύμισε ο γενικός διευθυντής της Real Madrid José Ángel Sánchez ο οποίος επέβλεψε τη μετακίνηση του δανεισμού του από τη Sao Paolo τον Ιανουάριο στην Real Castilla. Έχοντας ήδη δείξει πολλά στοιχεία του ήχησε τους αξιωματούχους του κλαμπ επιδεικνύοντας μια αυτοπεποίθηση πέρα ​​από τα χρόνια του. "Δώστε μου πέντε παιχνίδια και θα σας δείξω ότι αξίζω να είμαι βασικός", τόνισε.

Παρά το γεγονός ότι έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα τρεις μήνες αργότερα, αυτό απαιτούσε μια διαδοχή αγώνων που δεν ήρθε. Ο Casemiro δεν ήταν έτοιμος και στάλθηκε δανεικός στη Porto αφού άφησε μια ικανοποιητική εντύπωση στο Champions League με τη Dortmund σε μια αναμέτρηση που ο Βραζιλιάνος διεθνής πιστεύει ότι «του άλλαξε τη ζωή».

Με το υπέρ τους 3-0 στο Westfalenstadion οι Μαδριλένοι σχεδόν αποκλείστηκαν από δύο τέρματα μέσα σε 13 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο από τον Marco Reus, καθώς η Dortmund έμοιαζε πιθανό να βάλει τρίτο και τέταρτο τέρμα σε οποιαδήποτε στιγμή.

Παρόλο που πέρασε δέκα λεπτά πριν το τέλος στο πρώτο αγώνα, ο Casemiro πήρε 17 λεπτά συμμετοχής στον αγώνα ρεβάνς και αναμενόταν να έρθει πολύ περισσότερος χρόνος συμμετοχής το επόμενο χρονικό διάστημα. "Είπα στον εαυτό μου:" Casemiro μην πετάξεις αυτή την ευκαιρία και δεν το έκανα", τόνισε στο UOL Esporte θέτοντας έναν άμεσο κυνισμό στην ισορροπία του αμυντικού ελέγχου και εξασφαλίζοντας μια θέση στα ημιτελικά κόντρα στη πρωταθλήτρια Bayern Munich, που είχε νικήσει τη Dortmund στο Wembley ένα χρόνο νωρίτερα και ξεπέρασε εύκολα τη Barcelona στα ημιτελικά.


Ωστόσο το 2014 ήταν η χρονιά που αποκαταστάθηκε η υπερηφάνεια για το Ιβηρικό ποδόσφαιρο με τη Real να ταπεινώνει τη Bayern με 5-0 στο σύνολο για να δημιουργήσει εμφύλιο τελικό ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους συλλόγους Μαδρίτης. Το Décima τελικά έφτασε και ο Casemiro πήρε το μετάλλιο του Champions League με έξι εμφανίσεις στην διοργάνωση όμως δυστυχώς για αυτόν δεν κάθισε στο πάγκο Estádio da Luz.


Μια μοναδική χρονιά στη Porto έδωσε στο Casemiro περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας τέσσερα τέρματα σε 40 εμφανίσεις και βοηθώντας το Πορτογαλικό σύλλογο να φτάσει στα προημιτελικά του Champions League, όταν γνώρισε το βαρύ 6-1 από τη Bayern στο Μόναχο. Εκείνο το καλοκαίρι και στις 5 Ιουνίου για να είμαστε ακριβείς, η Real ενεργοποίησε γρήγορα την ρήτρα εξαγοράς και τον έδεσε με ένα συμβόλαιο που θα λήξει το 2021 σε μια κίνηση που δόθηκε εντολή από τον Zinedine Zidane.

Ο καλύτερος παίκτης της γενιάς του - που επέτρεψε να ακμάσει και να εκφράσει τις πλήρεις δημιουργικές του ικανότητες χάρη στις αμείλικτες προσπάθειες του Claude Makélélé τόσο για την Real Madrid όσο και για τη Γαλλία - ο Zidane αναγνώρισε τις ταυτόσημες ιδιότητες στο Casemiro για να φιλοξενήσει τις επιθετικές προθέσεις του ομοεθνή του Marcelo, του Dani Carvajal και του αρχηγού Sergio Ramos πέρα από την αμυντική γραμμή. Πέρα από αυτό συμμετέχει αναμφισβήτητα στο καλύτερο κέντρο του σύγχρονου ποδοσφαίρου με το δίδυμο των Toni Kroos και Luka Modrić να κάθονται είτε δίπλα είτε μπροστά του.

Στην πρώτη του σεζόν ως βασικός στους Merengues ο Casemiro διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο στα πλάνα του Zidane, με 11 ευρωπαϊκές εμφανίσεις καθώς η Real Madrid επικράτησε της Atlético στο Μιλάνο στα πέναλτι. Αυτή τη φορά στέφθηκε βασιλιάς της Ευρώπης καθώς παρουσιάστηκε και στα 120 εξαντλητικά λεπτά της αναμέτρησης πριν τη ψυχοφθόρα διαδικασία. Στο τέλος του αγώνα ο Diego Simeone ρωτήθηκε ποιος έθεσε τη μεγαλύτερη απειλή για τις πιθανότητες της Atlético να πάρει την εκδίκηση της. Ronaldo; Bale; Benzema; Κανένα από τα παραπάνω. "Για την ισορροπία της ομάδας είναι χωρίς αμφιβολία ο σημαντικότερος παίκτης τους."

Για ποιον μιλούσε ο Cholo; "Η παρουσία του Casemiro αναγκάζει την αντίπαλο να ανασυγκροτηθεί καλύτερα και να είναι η ανώτερη δύναμη", δήλωσε ο Αργεντινός ο οποίος - όπως πολλοί άλλοι - είχε αρχικά εντυπωσιαστεί από τη κυρίαρχη απόδοση στη νίκη με 2-1 στο Clásico επί της Barcelona "Έχει αλλάξει το πρόσωπο της Real Madrid".


Όπως επίσης και το πρόσωπο της Βραζιλίας. Τα ακριβή λόγια του Simeone αγνοούνται από το προπονητή του Casemiro στην Εθνική Tite που επιλέγει μόνο έναν ανάμεσα σε αυτόν και τον άνδρα της Manchester City Fernandinho. Ο αρχηγός της Seleção Miranda είναι ένας άλλος θαυμαστής του - οι δύο τους έπαιζαν στη Sao Paolo όταν ο Casemiro εμφανίστηκε στις τάξεις της - και μαζί με τον Marquinhos, παρέχει επίσης μια εξαιρετική κάλυψη για τις εισβολές του Marcelo και του Dani Alves στο άγνωστο.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα σπορ των “αν”. Πολλοί Βραζιλιάνοι αφέθηκαν να αναρωτηθούν τι θα μπορούσε να γίνει εάν ο Casemiro είχε επιλεγεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, προκειμένου να παράσχει την απαραίτητη σταθερότητα στο κέντρο και την αμυντική κάλυψη η έλλειψη της οποίας εκτοξεύτηκε βίαια από τους Γερμανούς στο Mineirão.


Ακριβώς όπως η ανανέωση του Casemiro ήταν μία από τις πρώτες γραμμές δράσης του Zidane κατά την πρόσληψή του ως προπονητής της Real Madrid, έτσι ακολούθησε και η ανάκληση του στην Εθνική με εντολή του Tite, μετά την ένταξη του στην εναλλακτική αποστολή του Dunga για το Copa America του 2016. Ένα κάταγμα στο πόδι τον είδε να κάθεται έξω από τέσσερις προκριματικούς αγώνες μετά την δημιουργία ενός νέου “look” της  βραζιλίας που είχε πάρει δύο ζωτικής σημασίας νίκες με 3-0 και 2-1 στον Ισημερινό και στη Κολομβία. Κάτι το οποίο προσωρινά κατάφερε να ανυψώσει τη διάθεση ενός έθνους εν μέσω πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων.


Φορώντας τη φανέλα της Βραζιλίας και πάλι το Μάρτιο του 2017 για ένα εμφατικό 4-1 στο Μοντεβιδέο που εξασφάλισε στη “σελεσάο” να γίνει η πρώτη ομάδα εκτός της Ρωσίας που θα λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του επόμενου έτους, ακολούθησε το 3-0 επί τς Παραγουάης στο Σάο Πάολο, αν και στην Αrena και όχι στο Estádio do Morumbi.

Ανίκανος να στηριχτεί στις δάφνες του είχε ακόμα μια ημιτελειωμένη επιχείρηση στο Bernabéu. Επιστρέφοντας σε συλλογικό επίπεδο έπαιξε σημαντικό ρόλο στις βασικές νίκες που βοήθησαν την Real να σηκώσει τη La Liga ύστερα από πέντε χρόνια καθώς η Barcelona υποχώρησε και πέταξε βαθμούς, ενώ έπειτα άνοιξε ο δρόμος για να γίνει η πρώτη ομάδα που πήρε δύο συνεχόμενα τρόπαια του Champions League.

Πριν από κάθε παιχνίδι ο άνδρας της Real Madrid και της Βραζιλίας συνήθως λαμβάνει μια επίσκεψη από έναν από τους καλύτερους φίλους του, τον Oscar Ribot του οποίου η συμβουλή εκτιμάται πολύ. Πριν από το τελικό του Κάρντιφ ο Casemiro έμοιαζε σαν κολοσσός. "Θα είναι ένα πολύ δύσκολο και σκληρό παιχνίδι", είπε για την αναμέτρηση. "Όμως θα κερδίσουμε." Αυτό το είδος της αυτοπεποίθησης δεν είναι κάτι καινούργιο, ο Ribot παρατήρησε ακόμα μια ισχυρή και καθαρή μάρκα αυτοεκτίμησης που είχε και ο “τιμονιέρης” επίσης διακηρύσσοντας: "Νομίζω ότι θα σκοράρω".


Στο ξενοδοχείο τω Merengues στην πατρίδα του στο Κάρντιφ ο συμπαίκτης του Gareth Bale ανακοίνωσε την πεποίθησή του ότι ο Casemiro θα βρει τον δρόμο του στο φύλλο αγώνα, όπως και ο Cristiano Ronaldo. Την παραμονή του αγώνα ο Predrag Mijatović - ο οποίος έβαλε το νικητήριο τέρμα στον τελικό του 1998 στο Άμστερνταμ και σε βάρος της Γιουβέντους - υπενθύμισε πως είχε προβλέψει το πεπρωμένο του σχεδόν δύο δεκαετίες νωρίτερα. Όμως ο Casemiro;


Μόλις 48 ώρες νωρίτερα είχε αποφασίσει ποιος θα είναι ο πανηγυρισμός του. Ένα φιλί και η υπόδειξη του σήματος για να αποπληρώσει τους πιστούς της Real Madrid για την πιστή υποστήριξή τους. Για το γκολ του Marco Asensio που σφράγισε τη νίκη με 4-1 ο Casemiro επέλεξε να μην πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του και έπεσε στο έδαφος, προσευχόμενος στον ουρανό μιας και είχε ζητήσει την παρέμβαση του Κυρίου πριν από ένα χρόνο στο Μιλάνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των πέναλτι. Εκείνο το βράδυ στο San Siro ήταν όλη του η οικογένεια συμπεριλαμβανομένων εκείνων που του πρόσφεραν καταφύγιο όταν δεν υπήρχε χώρος στο πανδοχείο της μητέρας του.

Κατά τη διάρκεια εκείνων των σκοτεινών ημερών, η μητέρα του Magda τον ενθάρρυνε να προσεύχεται όποτε αντιμετώπιζε προβλήματα, μιας και έμοιαζε βέβαιη ότι ο θεός θα μπορούσε να τα λύσει. Ωστόσο στο Κάρντιφ και λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου με το σκορ να είναι στο 1-1, ο Casemiro ήταν αυτός που τα έλυσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: