Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Τουρκία: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός εγχώριας παραγωγής μη επανδρωμένων οχημάτων


Το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας ξεκίνησε τον διαγωνισμό Roboik. Έναν διαγωνισμό για την ανάπτυξη και παραγωγή εγχώριων μη επανδρωμένων οχημάτων ξηράς απο την τουρκική βιομηχανία. Η Τουρκία φιλοδοξεί να κατασκευάσει μέσα σε μερικά χρόνια τα δικά της αυτόνομα και αυτοκινούμενα στρατιωτικά οχήματα.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η τουρκική αμυντική βιομηχανία να σχεδιάσει μη επανδρωμένα συστήματα, χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία, που θα συμβάλλουν στην αύξηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων τόσο στην εσωτερική ασφάλεια όσο και στο στρατιωτικό πεδίο, στη μείωση του περιθωρίου σφάλματος και στην αποτροπή του ενδεχομένου απώλειας προσωπικού. Το 2018 θα γίνει ο ίδιος διαγωνισμός για εναέρια οχήματα, υποβρύχια σκάφη και σκάφη επιφάνειας.

Χάρη στο διαγωνισμό που θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο για σχέδια, παραγωγή πρωτοτύπων και λογισμικό, η Τουρκία μέσα σε μερικά χρόνια θα αρχίσει να κατασκευάζει τα δικά της αυτόνομα, αυτοκινούμενα και έξυπνα οχήματα. Πάνω στα οχήματα θα μπορεί να προσαρμόζονται οπλικά συστήματα, κάμερες ή συστήματα αναμετάδοσης επικοινωνίας.

Στο διαγωνισμό κατά τα επόμενα χρόνια θα συμπεριληφθεί και το λογισμικό με στόχο, τα τηλεχειριζόμενα οχήματα να μετατραπούν σε έξυπνα συστήματα που θα αποφασίζουν από μόνα τους.

Τα ρομποτικά συστήματα νέας γενιάς θεωρούνται μια σημαντική στρατηγική ικανότητα που πρέπει να αποκτήσουν οι ισχυροί στρατοί ενάντια στους πολέμους του μέλλοντος και στις τρομοκρατικές απειλές.

Τα μη επανδρωμένα και έξυπνα οχήματα ξηράς θα προσφέρουν πολλαπλασιαστική ισχύ στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας σε δύσβατες περιοχές και σε οδομαχίες.

Τα οχήματα αυτά θα φέρνουν σε πέρας σοβαρές επιχειρησιακές αποστολές όπως λήψη εικόνας σε επικίνδυνες επιχειρήσεις χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των στρατιωτών, στενή προστασία υποστήριξης και υποστήριξη πυρός καθώς και τακτικές αποστολές αποσπούν την προσοχή του εχθρού. Προγραμματίζεται τα συστήματα να αναπτυχθούν ως υβριδικά προκειμένου να κινούνται αθόρυβα και αόρατα.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο «Διαγωνισμό Σχεδιασμού Μη Επανδρωμένων και Αυτόνομων Οχημάτων Ξηράς Roboik» λήγει στις 15 Νοεμβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://roboik.ssm.gov.tr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: