Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Roberto Nestor Sensini: Ο Αργεντινός ηγέτης που κατέπληξε τα πλήθη της Serie A


Δημήτρης Βαρσάνης


Η Serie A ήταν αρκετά τυχερή για να δει κάποια από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ταλέντα της Νότιας Αμερικής που παρήγαγε ποτέ. Από το “Φαινόμενο” μέχρι το Gabriel Batistuta, συχνά καλλιτέχνες όπως ο Diego Maradona ή μεγάλοι σκόρερ όπως ο Hernan Crespo γέμιζαν τα πρωτοσέλιδα. 


Ωστόσο δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τη σημασία παικτών που έμειναν κάτω από το ραντάρ. Απλά ρωτήστε οποιονδήποτε οπαδό της Parma ή της Udinese, ή για οποιοδήποτε άλλο Αργεντινό πόσο σημαντικός ήταν ο Roberto Nestor Sensini στις αντίστοιχες ομάδες τους. Όπως είπε ο Sir Alex Fergusson: "οι επιθετικοί κερδίζουν τα παιχνίδια, οι αμυντικοί τους τίτλους".


Όταν η Udinese έφερε τον 23χρονο αμυντικό στη Serie A το καλοκαίρι του 1989 δεν υπέγραψε έναν πρωτάρη. Αυτός ήταν ένας πρωταθλητής, ένας φυσικός ηγέτης που έφτασε στην Εθνική ομάδα έχοντας κατακτήσει το πρωτάθλημα της Αργεντινής με τους Newell’s Old Boys. Κατά τη διάρκεια της τετραετής παραμονής του στο Ούντινε ο Sensini έπαιξε κυρίως σε έναν αμυντικό ρόλο. Ωστόσο αργότερα στην καριέρα του απέδειξε πόσο περισσότερα μπορούσε να προσφέρει. Ο ευέλικτος Αργεντίνος ήταν ένας από τους πιο τεχνικά προικισμένους παίκτες της Serie A, του οποίων η ανάγνωση του παιχνιδιού και η ικανότητά του να κάνει έγκαιρα το τάκλιν  έκανε την τέχνη της άμυνας του απλή. Η συνέπεια του Sensini ήταν τέτοια ώστε όταν έλειπε από έναν αγώνα η σημασία του έγινε καταφανέστατα προφανής.


Μετά από περίπου 150 εμφανίσεις για την Udinese ο Sensini έφυγε. Ο προορισμός του; η κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων Parma, η οποία εκείνη τη περίοδο δαπανούσε πάρα πολλά λεφτά καθώς προετοιμαζόταν για τη σεζόν 1993-94. Ο Nevio Scala είχε ήδη προσθέσει στο ρόστερ του το Gianfranco Zola από τη Napoli και εξασφάλισε ότι ο Sensini θα είναι ο επόμενος που θα ερχόταν Tardini. Ο Sensini πέρασε έξι χρόνια με την φανέλα Parma και έμελλε να γίνουν τα πιο επιτυχημένα στη ποδοσφαιρική καριέρα του.


Στο Tardini ο Sensini θα παρουσίαζε την ευελιξία του καθώς ο Scala επέλεξε να τον χρησιμοποιήσει στη μεσαία γραμμή και μερικές φορές σαν επιθετικό φουλ - μπακ. Ο Sensini έπαιζε αβίαστα κάθε ρόλο σαν να είναι η φυσική του θέση. Ο Αργεντινός βοήθησε τη Parma να πάρει δύο κύπελλα UEFA, δύο Coppa Italia και ένα σούπερ καπ Ευρώπης στη πιο επιτυχημένη περίοδο των Gialloblu. Παρά το γεγονός ότι έφτασε πολύ κοντά ο Sensini δεν κατάφερε να πάρει το πρώτο του Scudetto με την Parma, αλλά αυτό θα άλλαζε καθώς ο Sensini μεταπήδησε από την Εμίλια - Ρομάνια στη Ρώμη.


Ένα σύντομο πέρασμα κάτω από τον Sven Goran Eriksson είδε το Sensini να συλλέγει άλλο ένα Coppa Italia με τη Lazio. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κατά τη διάρκεια της σεζόν 1999-2000 ο ​​Sensini πήρε τελικά στα χέρια του το πολυπόθητο Scudetto καθώς οι Biancocelesti νίκησαν τη Juventus στη κούρσα για το τίτλο τη τελευταία αγωνιστική. Ο θρίαμβος ολοκληρώθηκε με το ιστορικό νταμπ για τους άνδρες του Eriksson, οι οποίοι επικράτησαν της Inter στον τελικό του Coppa Italia. Παρά μια τέτοια επιτυχημένη χρονιά ο Sensini δεν ήταν βασικός παίζοντας μόνο ένα μικρό ρόλο κάτω από το Σουηδό τεχνικό. Ως αποτέλεσμα ο Αργεντινός επέστρεψε άμεσα στη Parma για τη σεζόν 2000-01.


Η Parma στην οποία επέστρεψε ο Sensini έμοιαζε εντελώς διαφορετική μιας και οι Crociati έπρεπε να ζήσουν χωρίς τον Hernan Crespo, ο οποίος πωλήθηκε στη προηγούμενη ομάδα του Sensini για ένα ποσό ρεκόρ. Εντούτοις οι Gialloblu διέθεταν ακόμα μια σχετικά ισχυρή περίοδο, τερματίζοντας τέταρτοι και παίρνοντας τη πρόκριση για το Champions League. Την επόμενη χρονιά ωστόσο η Parma έχασε ακόμα περισσότερους αστέρες. Ο Gianluigi Buffon και ο Lilian Thuram αναχώρησαν για τη Juventus και αυτό άφησε ένα τεράστιο κενό που δεν μπορούσε να γεμίσει. Ως αποτέλεσμα ο σύλλογος τερμάτισε ακριβώς στη μέση της βαθμολογίας (10ος) ενώ άλλαξε και τρεις προπονητές κατά τη διάρκεια της σεζόν.


Ο Luciano Spalletti κατάφερε να δελεάσει τον Sensini ξανά στο Ούντινε για τα τελευταία χρόνια της καριέρας του. Ο Ιταλός τεχνικός έχρισε τον Sensini ως ηγέτη της ομάδας του και ο βετεράνος Αργεντινός βοήθησε τους Friuliani να εξασφαλίσουν μια ιστορική πρόκριση στο Champions League το 2005. Για άλλη μια φορά ο Sensini ήταν μέρος της πιο επιτυχημένης σεζόν στην ιστορία του συλλόγου. Καθώς ο Sensini πλησίαζε τα 40 του ανακοίνωσε την απόσυρση του κρεμώντας τα παπούτσια του μετά από πάνω από 400 εμφανίσεις στο Ιταλικό ποδόσφαιρο.


Όταν το Calcio κυριαρχούσε στον κόσμο ο Roberto Nestor Sensini ήταν ένας από τους πιο σκληρούς και ταυτόχρονα χαρισματικούς ποδοσφαιριστές που κόσμησαν τη σκηνή της Serie A.

Δεν υπάρχουν σχόλια: