Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Arda Turan: Η πορεία του μέχρι να φτάσει στη κορυφή


Δημήτρης Βαρσάνης


Περιστασιακά ένας παίκτης έρχεται μαζί με το ταλέντο του οποίου παραδόξως ταιριάζει με την παγκόσμια υποεκτίμηση του. Ένας παίκτης που γοητεύει τους οπαδούς της αντιπάλου και τους αφήνει να αναρωτιούνται τι θα γινόταν αν έπαιζε για την ομάδα τους. Αυτοί οι παίκτες είναι σπάνιοι. Είναι αστέρες που ξέρουμε όλοι όμως συχνά τους παραβλέπουμε όταν μαζεύουμε τους αγαπημένους μας παίκτες από όλο τον κόσμο.


Ένας τέτοιος παίκτης είναι ο Arda Turan της Barcelona. Ένας άνθρωπος που μοιάζει να είναι πιο κατάλληλος σε ένα σπαρτιατικό πεδίο μάχης από το Camp Nou. Ο Τούρκος διεθνής ήταν μια αποκάλυψη για την Atletico Madrid από τότε που μετακόμισε από τη Galatasaray για το ποσό των 10 εκατομμυρίων λιρών και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο σημαντικούς, προικισμένους και αποτελεσματικούς ποδοσφαιριστές της La Liga.


Ωστόσο δεν ήταν πάντα ρόδινα τα πράγματα. Υπογράφοντας στη Galatasaray σε ηλικία 13 ετών τον Ιούλιο του 2000, όντας μικρός δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του καθημερινού ποδοσφαίρου, και όχι μόνο την ταχύτητα και τη δύναμη που απαιτούνται στο σπορ. Ο Arda ήταν ο μικρότερος παίκτης του ηλικιακού γκρουπ του 1987 και το έδειξε στις πρώτες του εμφανίσεις. Οι μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι παίκτες του πρωταθλήματος έμοιαζαν απρόθυμοι προς έναν ποδοσφαιριστή που είχε όλα τα χαρίσματα όμως καθόλου αποτελεσματικότητα

Το ακαδημαϊκό του ρεκόρ δεν φαινόταν καθόλου υποδειγματικό. Στις αρχές της εφηβείας του δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στο σχολείο και βρισκόταν συνήθως για το λάθος λόγο στο γραφείο του διευθυντή του σχολείου. Ήταν αυτά τα πειθαρχικά ζητήματα που σχεδόν στοίχισαν στο μέσο από τη Κωνσταντινούπολη τη θέση του στην ακαδημία του Aslan. Ήταν αναγκαία η αλλαγή και η θρησκευτική του πίστη - ένας παράγοντας που αποδίδει τώρα στην επιτυχία του στην Ισπανία - γεννήθηκε.


Πάμε στο 2005 και ο Gheorghe Hagi (ο άνθρωπος που θα πίστευε αργότερα ότι ο Arda θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στην Τουρκία) έδωσε στον ελαφρύ 17χρονο το ντεμπούτο του ενάντια στη Bursaspor σε έναν αγώνα κυπέλλου. Οι Τούρκοι οπαδοί και κυρίως από τη Galatasaray, έδιναν πάντα ιδιαίτερη προσοχή στην επόμενη γενιά αστέρων της Εθνική. Ο Turan συζητιόταν στις κερκίδες του Ali Sami Yen για σχεδόν ένα χρόνο πριν από το ντεμπούτο του.


Δεν πέρασε πολύς καιρός πριν εισχωρήσει για τα καλά στην πρώτη ομάδα. Μια περίοδος δανεισμού στη Manisaspor επιβεβαίωσε ότι ήταν έτοιμος για την Τουρκική Süper Lig. Μέχρι τότε το τεχνικό προσωπικό στις εγκαταστάσεις ακαδημιών του Gündüz Kılıç στη Florya είχε δουλέψει ακούραστα με τον Arda για να βελτιώσει την ισορροπία και την ταχύτητά του. Αυτά τα σύγχρονα εκπαιδευτικά καθεστώτα είναι τόσο εμφανή στο εκλεπτυσμένο παιχνίδι του σήμερα.

Ο πιο έντονος και πιο γρήγορος Turan καθιερώθηκε ως βασικός στην ενδεκάδα της πρώτης ομάδας τη σεζόν 2006-07, λαμβάνοντας τη πρώτη του κλήση στην Εθνική Τουρκία και βοηθώντας τον σύλλογο να προκριθεί στο Champions League.


Το 2009 και μόλις τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυση του ως επικεφαλής δημιουργός, ο Turan διορίστηκε ως αρχηγός του συλλόγου. Στα 22 του δόθηκε το νούμερο “10” που προηγουμένως το φορούσε ο μεγαλύτερος σκόρερ της Gala ο Metin Oktay και ίσως ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής της ομάδας ο Hagi. Ειρωνικά ο άνθρωπος που χάρισε στο Turan το ντεμπούτο του.

Οι τραυματισμοί διατάραξαν το τελευταίο έτος της παραμονής του επιθετικού μέσου στο κλαμπ της πόλης του. Μετά την καταγραφή των 14 ασίστ - πολλές από τις οποίες ήταν τολμηρά λεπτές πάσες - το 2011 ο πλέιμεικερ έκρινε ότι το μέλλον του βρισκόταν αλλού.


Συνδεδεμένος με σχεδόν κάθε μεγάλο σύλλογο της Ευρώπης από το ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία της Τουρκίας, πολλοί πίστευαν ότι ο επόμενος προορισμός του θα είναι το Λίβερπουλ. Ο Turan το πυροδότησε ακόμα πιο πολύ όταν σημείωσε: "Θέλω να παίξω σε μεγάλα πρωταθλήματα και η ομάδα των ονείρων μου είναι η Liverpool. Όπως πάντα αναφέρω, η Liverpool με προσελκύει λόγω της παράδοσής τους. Στην Ευρώπη είμαι υποστηρικτής της Liverpool οπότε αν πάω να παίξω στην Ευρώπη, θα ήθελα να παίξω γι 'αυτήν ".

Το επισφαλές οικονομικό πρόβλημα ωστόσο στο κλαμπ του Anfield εξασφάλισε ότι οποιαδήποτε κίνηση στην Premier League θα πρέπει να περιμένει. Η Fiorentina, η Lyon, ο Ajax και η Bayern Munich έφτασαν κοντά στην υπογραφή του Τούρκου πριν τελικά επιλέξει την επικείμενη επανάσταση του στην Atletico Madrid.


Θα γινόταν ο ιθύνων νους για την αλλαγή στον Ισπανικό σύλλογο και θα δημιούργησε μια από τις πιο αποδοτικές και υποτιμημένες συνεργασίες στην La Liga με τον Falcao και αργότερα με τον Diego Costa. Αφήνοντας κατά μέρος τη Barcelona κανένας συνδυασμός παικτών δεν έκανε περισσότερες ανταλλαγές πασών από τον Costa και τον Turan στην χρονιά που η Atleti πήρε το πρωτάθλημα. Ο ίδιος ο Costa επαίνεσε τον πρώην συμπαίκτη του λέγοντας στην Marca: "Είναι ο καλύτερος παίκτης που τεχνικά έπαιξε πίσω μου. Έχει ορατότητα και ταχύτητα σκέψης και την ικανότητα να κάνει τη πάσα "


Τα πρώτα προβλήματα του Arda συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στον άνθρωπο που είναι σήμερα. Βαθιά θρήσκος και επαγγελματίας, η στενή του σχέση με το ποδόσφαιρο και τη θρησκεία έχει ανυψώσει το παιχνίδι του σε νέα επίπεδα. Ο Διεθνής με τη Τουρκία - με πάνω από 100 συμμετοχές με τη φανέλα της χώρας του - ισχυρίζεται ότι το Ισλάμ τον βοήθησε να βρει την ειρήνη σε ένα στάδιο ποδοσφαίρου και ότι του δίνει την ελευθερία να παίζει χωρίς φόβο: «Όταν συνειδητοποιήσετε ότι κάποια πράγματα είναι μεγαλύτερα από το ποδόσφαιρο, μεγαλύτερά από την οικογένειά σας, τότε ξέρετε ότι η ζωή σας είναι αφιερωμένη σε αυτά. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι που μου αρέσει όμως ο Θεός είναι αγάπη ».


Αυτή η απελευθερωμένη και εκφραστική ελευθερία είναι που κάνει τον Arda τόσο χαριτωμένο και ακούραστο στο γήπεδο. Η ικανότητά του να περνά τους αμυντικούς του έδωσε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ντριμπλών στην La Liga πριν από πέντε σεζόν, το οποίο ξεπεράστηκε μόνο από τον Lionel Messi. Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση όταν ο ίδιος ο Arda ισχυρίζεται ότι ο Messi είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.


Πέρα από την τεχνική χάρη του, η νοημοσύνη είναι ένας άλλος παράγοντας που χωρίζει τον Turan από τους ομοϊδεάτες του. Συχνά κινείται γύρω από τον αγωνιστικό χώρο προσπαθώντας πάντα να προσφέρει την καλύτερη επιλογή για τους συμπαίκτες του. Η ταχύτητα του και οι οξείες επιταχύνσεις του του επέτρεψαν να ξεκινήσει γρήγορες επιθέσεις με τον Antoine Griezmann και προηγουμένως τους Falcao και Costa να βάζουν γκολ.


Ο Diego Simeone χωρίς έκπληξη είναι ένας θιασώτης του. Θα χρειαζόταν ένα άρθρο από μόνο του για να καλύψει όλα τα υπερθετικά που ο Αργεντινός έχει αναδείξει όταν πρόκειται για το Turan. Επομένως η αποχώρησή του ήταν ένα πικρό χάπι για να καταπιεί παρά τις υψηλού προφίλ αφίξεις στο Vicente Calderón.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα στατιστικά στοιχεία του δεν αντανακλούν ούτε στην πραγματική του αξία και είναι δύσκολο να μην συμφωνήσουμε. Ο Turan είναι συχνά ο μέσος άνθρωπος στη διάδοση του παιχνιδιού για να επιτρέψει μέγιστο χρόνο και χώρο για όσους βρίσκονται γύρω του. Είναι απλώς ένας παίκτης που πρέπει να παρακολουθείς κάθε εβδομάδα για να τον εκτιμήσεις δίκαια.

Ήταν ένας μακρύς και πολύ δυσβάσταχτος δρόμος για τον Τούρκο Διεθνή. Η ιστορία του Arda για την πειθαρχία και την πίστη του είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση για όλους τους νέους παίκτες ότι τα εμπόδια θα προκύψουν στο σπορ ανεξάρτητα από το επίπεδο τους. Το κλειδί είναι η εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπισή τους.


Ακόμη και χωρίς την πρόσθετη δύναμη και την ευκινησία που έλαβε από τη προπόνηση του στη Galatasaray, είναι πιθανό ότι ο Turan θα γινόταν ένας επαγγελματίας ούτως ή άλλως. Ήταν ακόμα ένας εξαιρετικά ταλαντούχος ποδοσφαιριστής και ένας υπέροχος ερμηνευτής της τελικής πάσας με την ορατότητα και την ταχύτητα σκέψης του. Όμως θα γινόταν αρχηγός σε ηλικία 22 ετών; θα γινόταν ο πιο ακριβός Τούρκος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών; μάλλον όχι.

Οι 100 συμμετοχές στην Εθνική είναι ένα αναπόφευκτο νούμερο για έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να παίξει με τους καλύτερους, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό περιορισμένος στη δεύτερη μπάντα των καλύτερων ποδοσφαιριστών της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: