Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Championship: Πώς ο Jorge Mendes και η Πορτογαλική επιρροή άλλαξαν τις προοπτικές της Wolves


Δημήτρης Βαρσάνης


Ως ιδρυτικό μέλος της Football League οι Wolverhampton Wanderers κουβαλούν μαζί τους μια πρόσθετη ορμή από την ιστορία τους για να πετύχουν. Όμως ακόμα και αυτό δεν κατάφερε να τους σώσει από τις αρχές του 21ου αιώνα, όπου βρισκόταν μεταξύ της Premier League και της Championship ακόμη και με μια μικρή κατάδυση στην League One το 2014.



Από την άνοδο τους ξανά στη δεύτερη κατηγορία οι “λύκοι” ήταν σταθεροί, ποτέ όμως αρκετά ικανοί για να διεκδικήσουν μια θέση στη Premier League. Οι αναταραχές των υποστηρικτών αυξάνονταν καθώς ο σύλλογος διασκορπίστηκε στη 14η θέση τη σεζόν 2015/16. Εκείνη τη περίοδο ο πρόεδρος Steve Morgan παραιτήθηκε και το κλαμπ τέθηκε προς πώληση και άρχισε τη νέα του ιστορία. Αυτή η νέα ιστορία με μια εξωτική Κινεζική και Πορτογαλική συστροφή, βλέπει τη Wolves σε μια μάλλον μοναδική όμως κάπως κερδοφόρα σημερινή κατάσταση.



Ήταν κυριολεκτικά μια εντελώς νέα αρχή όταν η Wolves πωλήθηκε στη Fosun International το 2016. Η Fosun είναι μια Κινεζική εταιρεία με τις δυνατότητες να αντλήσει το είδος κεφαλαίου στο κλαμπ για να τη κάνει μια βιώσιμη ομάδα της Premier League και διευκρίνισε απολύτως τις προθέσεις της από την αρχή. "Ως μέρος της στρατηγικής μας έχει νόημα να αγοράσουμε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό σύλλογο. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος: θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να βοηθήσουμε τη Wolves να επιστρέψει στην Premier League το συντομότερο δυνατόν και να μείνει εκεί. Πιστεύουμε ότι ο σύλλογος και οι οπαδοί ανήκουν στην κορυφή του Αγγλικού ποδοσφαίρου και το έχουμε ως πρώτη μας προτεραιότητα. "

Ωστόσο όλα αυτά είναι απλώς ο πρόλογος για την πραγματική ιστορία των “λύκων” από την εξαγορά τους. Το τέχνασμα είναι το πώς αυτός ο καινούργιος εγκέφαλος βρήκε έναν τρόπο να διαχωρίσει την ομάδα από το υπόλοιπο πακέτο. Επειδή κάθε σύλλογος θέλει ακριβώς αυτό που θέλει η Fosun για τη Wolves και όλοι διαθέτουν τη δική τους στρατηγική να το πράξουν. Για να γίνει όμως αυτό γρήγορα είναι σχεδόν ανήκουστο.



Όλα ξεκίνησαν με την πρώτη ολοκληρωμένη κίνηση για έναν Πορτογάλο παίκτη, μια κίνηση δανεισμού για τον πελάτη του Jorge Mendes Hélder Costa. Δεν ήταν κάτι το πρωτοποριακό. Η Πορτογαλία διαθέτει ένα μεγάλο απόθεμα νέων ταλέντων και ο Costa είναι ένα από τα πολλά. Όμως αυτό που ακολούθησε ήταν κάτι περισσότερο από τυχαίο.



Αμέσως μετά την εξαγορά της Fosun ήρθαν 12 ποδοσφαιριστές, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ένα κοινό: ήταν Πορτογάλοι. Αυτό περιλάμβανε μια μεταγραφή ρεκόρ για τον μέσο Ivan Cavaleiro, έναν άλλο πελάτη του Mendes όπως και μια άλλη κίνηση δανεισμού, αυτή τη φορά για τον João Teixeira. Ο ατζέντης του; ο Jorge Mendes! 



Από τότε έχει διαπιστωθεί ότι ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της Fosun International είναι ο Πορτογάλος ατζέντης Mendes, του οποίου πελάτης είναι ο Cristiano Ronaldo και που επίσης είναι ατζέντης του σημερινού προπονητή της Wolves Nuno Espírito Santo. Έτσι, αρχίζουμε να παρατηρούμε μια σαφέστερη εικόνα για το πού προέρχεται αυτή η Πορτογαλική σύνδεση. Όμως ποια είναι η σημασία αυτής της σχέσης - εάν υπάρχει - και είναι βιώσιμη η παροχή στους “λύκους” για τη Premier League;



Πραγματοποίησε ένα βραχώδες ξεκίνημα παρά το γεμάτο πρώτο καλοκαίρι. Πέρα από τον Hélder Costa, κανείς άλλος δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί καθώς η Wolves τερμάτισε 15η στο πρωτάθλημα της περασμένης χρονιάς, το πρώτο με τη καινούργια ιδιοκτησία. Ωστόσο δεν δημιουργήθηκε πανικός μιας και η πρώτη φάση του Πορτογαλικού πλάνου ολοκληρώθηκε. Η επιρροή του Mendes έμοιαζε αδύνατο να αγνοηθεί παρά τα όσα ανέφεραν τα επίσημα αρχεία όπως στο João Teixeira, χωρίς καν να έχει κάποιον ατζέντη για να διευκολύνει τη μετακίνησή του.



Ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας της επιρροής του Mendes όμως δεν σταμάτησε με απλές κινήσεις δανεισμών και μεταγραφών. Ο Paul Lambert ο οποίος αποδέχτηκε τη θέση του προπονητή μετά την εξαγορά και έπρεπε να είναι τουλάχιστον κάπως ενημερωμένος για το τι συνέβαινε. Σύντομα έμαθε ότι η επιρροή του στο κλαμπ ήταν εξασθενημένη και δεν ήταν ευχαριστημένος με το πόσο έλεγχο είχε ο Mendes πάνω στις μεταγραφές.



Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι ο Lambert απολύθηκε μόλις έξι μήνες αργότερα για να αντικατασταθεί από τον πελάτη του Mendes. Δύο άλλοι προπονητές της πρώτης ομάδας και ο επικεφαλής της επιστήμης στη Wolves πέρασαν επίσης σε μια ευρεία αναδιάρθρωση.



Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν πολύ απασχολημένο για τη Wolves και για τον Mendes καθώς συνέχιζε αυτή η τάση. Πέντε από τις 12 μεταγραφές προέρχονταν από την Πορτογαλία όπως και οι άλλοι δύο από τους πέντε δανεισμούς. Αυτό περιελάμβανε τη μεταγραφή ρεκόρ για τον Rúben Neves, τον αμυντικό μέσο που προσελκύστηκε από πολυάριθμες κορυφαίες ομάδες πριν επιλέξει να υπογράψει σε ένα κλαμπ με τίποτα περισσότερο από την αισιοδοξία στο να αγωνίζεται στη Premier League σύντομα. Ο ατζέντης του Neves; ο Jorge Mendes.

Συμπεριλάμβανε επίσης ένα ακόμα δανεισμό, αυτή τη φορά για τον εξτρέμ της Atletico Madrid - και έναν άλλο πελάτη του Mendes - Diogo Jota ο οποίος δεν του πήρε χρόνο να εγκατασταθεί και να αρχίζει να βάζει τέρματα μονομιάς σαν να είναι ένας δεύτερος Hélder Costa.



Μπορεί να μοιάζει ότι υπάρχουν πολλές σκιερές συναλλαγές που συμβαίνουν στο παρασκήνιο και είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι ο Mendes είχε πολύ μεγαλύτερο λόγο στο σύλλογο από όλους. Σήμερα έξι από τους πιο δημοφιλείς παίκτες της Wolverhampton είναι οι πελάτες του άνδρα που φαίνεται προφανώς απλώς σαν σύμβουλος της ιδιοκτησίας. Αρκούσε να εξαναγκάσει τον Lambert να φύγει από το κλαμπ παρόλο που η επίσημη δήλωση της Fosun International αρνήθηκε τον ρόλο του Mendes στις προσλήψεις και τις μεταγραφές, υποστηρίζοντας ότι ήταν απλά σύμβουλος της ιδιοκτησίας του σωματείου.



Όμως ανεξάρτητα από το τι γνώμη έχει κάποιος σχετικά με την πορτογαλική σύνδεση και τι είδους εξουσία χρησιμοποιεί ο Mendes, το πιο σημαντικό από την άποψη του υποστηρικτή είναι ότι λειτουργεί. Οι Wolves εκσυγχρονίζονται και βελτιώνονται. Δεν καθιερώνονται μόνο ως σημεία πώλησης για πορτογάλους παίκτες για να εκφραστούν. Δεν κάνουν σε κανένα καμία χάρη. Χτίζουν ένα θεμέλιο για το μέλλον, ένα μέλλον που φαίνεται να κατευθύνεται προς την Premier League νωρίτερα και όχι αργότερα.

Πέρα από τη μάζα αστεριών από τη Πορτογαλίας η Wolves έχει επίσης εφαρμόσει έναν σχηματισμό του 3-4-3. Είναι η μόνη ομάδα της Championship που χρησιμοποιεί αυτό το σχηματισμό και μία από τις δύο ομάδες του πρωταθλήματος που κατεβαίνει με τρεις στην άμυνα. Το πιο σημαντικό όμως είναι σαφές ότι λειτουργεί.



Ίσως ο Jorge Mendes να τραβά πολύ περισσότερες χορδές. Ο πελάτης του είναι προπονητής του συλλόγου και πολλοί άλλοι πελάτες του αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα. Είναι ξεκάθαρο γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναστατώσει κάποιον όπως ο Paul Lambert, ο οποίος αισθάνθηκε ότι η επιρροή του είχε εξαφανιστεί - αν ποτέ υπήρχε - και ως προπονητής αυτό ποτέ δεν είναι καλό συναίσθημα.

Όμως η Wolves “πίνει νερό” στη Championship για χρόνια ανίκανη να καταλάβει πώς να προχωρήσει μέσα σε ένα πλήθος πεινασμένων ομάδων. Στη συνέχεια μέσα σε ένα χρόνο από αυτή την επιρροή της Πορτογαλικής σύνδεσης, τα πάντα μοιάζουν διαφορετικά, φρέσκα, ακόμη και μοναδικά. Το κλαμπ προσπαθεί να βρει καινούργια πράγματα που δεν συναντώνται συχνά στη Championship και χτίζουν ένα βιώσιμο μέλλον ανάλογα με το τι λειτουργεί στην Premier League καθώς αυτοί φιλοδοξούν να φτάσουν εκεί. Αυτό δείχνει ένα είδος προοπτικής που υπερβαίνει την εθνικότητα των παικτών.

Ο Mendes είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός ατζέντης στον κόσμο σύμφωνα με τον Forbes, μιας και κατατάσσεται ακριβώς πίσω από τον Scott Boras. Η αποχώρηση του Lambert μας έδειξε ότι η δύναμη του Mendes επεκτείνεται πέρα ​​από τη νομισματική αποτίμηση, καθώς χρησιμοποιεί τους “λύκους” ως μέσο για να φέρει τους πελάτες του. Αυτό αναμφίβολα ακούγεται ύποπτο όμως το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ομάδα που κάθεται τώρα στη κορυφή του πίνακα της Championship ή στο πλησιέστερο σημείο της στο προσεχές μέλλον.



Δεν είναι όμως ποδοσφαιριστής από την Πορτογαλία χωρίς μέλλον. Είναι ποδοσφαιριστές όπως ο Rúben Neves ο οποίος θα παίζει στο κορυφαίο επίπεδο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα σε ποιο πρωτάθλημα θα είναι. Ο Hélder Costa ο οποίος άρχισε ως δανεικός και αποδείχθηκε ως κορυφαίο ταλέντο και στη συνέχεια πάρθηκε με μόνιμη μεταγραφή. Ήταν θαμμένος στη Benfica στέλνοντας τον πολλαπλές φορές δανεικό.



Το γεγονός ότι η επιτυχία του στη Wolves και η επακόλουθη μετακίνησή του τον ωφέλησαν εξίσου όσο και τον ίδιο το σύλλογο είναι μια απόδειξη για τον Mendes και τις προθέσεις του. Είναι φαινομενικά εξίσου πιστός στους “λύκους” και προάγει την επιτυχία τους ως σύλλογος όπως και αυτός τη δική του στους πελάτες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: