Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Ο πολιτισμός των Κυκλάδων στο «Σπίτι της Κύπρου»


Πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου στις 25 Σεπτεμβρίου 2017 η διάλεξη της Ομότιμης Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Εύας Σημαντώνη-Μπουρνιά, με θέμα Κυκλάδες. Κέντρο του Αιγαίου, κέντρο του Πολιτισμού, που διοργάνωσε η «Ένωση Δροσοπηγητών Λακωνίας η Τσεροβά».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στο πλαίσιο της διάλεξης της, η κ. Σημαντώνη-Μπουρνιά παρουσίασε τα λαμπρά πολιτιστικά επιτεύγματα των μεγαλύτερων από τα νησιά των Κυκλάδων, που συνέχισαν να παράγουν υψηλό πολιτισμό και μετά τη μετάβαση προς τους ιστορικούς χρόνους, και τη σημασία που αυτά είχαν για την εξέλιξη της ελληνικής τέχνης, ειδικότερα στην αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, τομείς στους οποίους οι νησιώτες του κεντρικού Αιγαίου πρωτοστάτησαν, επηρεάζοντας την εξέλιξη του πολιτισμού στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Όπως ανέφερε η αρχαιολόγος, η θέση των Κυκλάδων στο κέντρο του Αιγαίου καθόρισε την εξέλιξή τους, καθώς τα πολυάριθμα νησιά τους είναι στρατηγικά τοποθετημένα για να προάγουν την επικοινωνία των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στα ακτές τους.

Πρόσθεσε πως το άγονο έδαφος, που με δυσκολία παρείχε τα προς το ζην και η καίρια θέση των νησιών έστρεψαν από νωρίς τους κατοίκους στους θαλάσσιους δρόμους , φέρνοντάς τους σε επαφή με όλους τους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Είπε ακόμα ότι οι Κυκλαδίτες λειτούργησαν ως το χωνευτήρι που αφομοίωσε τις πολιτιστικές επιρροές από τα μεγάλα ανατολικά βασίλεια και τις χρησιμοποίησε στη δημιουργία αυτού που γνωρίζουμε ως ελληνικό πολιτισμό.

Τη διακεκριμένη αρχαιολόγο καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μαρία Παναγίδου.

Εκ μέρους της «Ένωση Δροσοπηγητών Λακωνίας η Τσεροβά», χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Γκενάκος ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο ερευνητικό, διδακτικό και ανασκαφικό έργο της κ. Σημαντώνη-Μπουρνιά, εξαίροντας ιδιαίτερα τη σημαντική συμβολή της στην αναστήλωση και αποκατάσταση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, παρουσίασε τα πεπραγμένα και τις δράσεις του Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: