Δημήτρης Βαρσάνης
Όταν ο Charlie Stillitano άνοιξε το στόμα του και άρχισε να αναφέρει ποια κλαμπ είχαν το μεγαλύτερο δικαίωμα στο ποδόσφαιρο ως έννοια, είναι μάλλον απίθανο η Sheffield να πέρασε από το μυαλό του.
Είναι πιθανό να μην άκουσε ποτέ για τη Sheffield όμως εκεί γράφτηκαν πρώτα οι νόμοι του αθλήματος και είναι το σπίτι του πρώτου ποδοσφαιρικού συλλόγου στον κόσμο. Τοποθετημένη στο Ντρόμφιλντ - λίγο έξω από την ίδια την πόλη - στο Σέφιλντ είναι όπου ο Nathaniel Creswick και ο William Prest ίδρυσαν το κλαμπ τους στις 24 Οκτωβρίου 1857 και συνέχισαν να γράφουν τους νόμους του σπορ για πρώτη φορά.
Το σύνθημα τους ως σύλλογος είναι «οι πρώτοι του κόσμου» και ο πρόεδρος Richard Tims δούλεψε σκληρά για να εξασφαλίσει ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την ιστορία του ποδοσφαίρου θα γνωρίζουν από πού προέρχεται. Ακόμα αναγνωρίστηκε από τον πρώην πρόεδρο της Barcelona Joan Laporta αφού είχε προσκληθεί να τον συναντήσει το 2003.
"Νόμιζα ότι πήγαινα στην περιοδεία του μουσείου όμως με συνάντησε στα σκαλοπάτια του Camp Nou στις 9.30 το πρωί και μου έδειξε την εσωτερική λειτουργία του ποδοσφαιρικού συλλόγου της Barcelona", θυμάται. "Αυτό που έμαθα σε αυτό το ταξίδι ήταν ότι όλοι οι άνθρωποι σε αυτό το σωματείο ήταν πιο έκπληκτοι που συνάντησαν μένα από ότι εγώ αυτούς. Τότε γεννήθηκε η απορία μου. Γιατί οι άνθρωποι στο Σέφιλντ δεν είναι εντυπωσιασμένοι με αυτό που έχουν στην πόρτα τους; γιατί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τόση εμμονή με την Premier League; έτσι ξεκίνησα μια εκστρατεία μάρκετινγκ για να μάθει ο κόσμος από πού ξεκίνησε το ποδόσφαιρο. "
Το Σέφιλντλ διαθέτει τώρα ανδρική και γυναικεία ομάδα μαζί με τα τμήματα ακαδημιών της και παρόλο που παραιτείται από το γεγονός ότι η ανδρική ομάδα δεν θα αγωνιστεί ποτέ στις επαγγελματικές κατηγορίες, είναι απολύτως ικανοποιημένος υποστηρίζοντας ότι είναι συνεπής με το ήθος του συλλόγου. Εάν συμμετείχαν ποτέ στην Premier League, θα χρειάζονταν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες για να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις και ποδοσφαιριστές και τα μετρητά δεν είναι αυτό που πρεσβεύουν.
"Οι δύο κύριοι που έγραψαν τους νόμους του ποδοσφαίρου το έκαναν για την αγάπη του αθλήματος, όχι για τα χρήματα", επισημαίνει. «Θέλουμε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτές τις αρχές, νομίζω ότι είναι αναζωογονητικό. Είναι καθήκον μας ως κοινωνική συνείδηση να λέμε στους νέους μας ότι το 99,9% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο δεν παίζουν ποδόσφαιρο για τα χρήματα όμως για άλλους λόγους, αυτό αντιπροσωπεύει το κλαμπ μας ».
Εντυπωσιακά η γυναικεία ομάδα του Σέφιλντ βρίσκεται στις επαγγελματικές κατηγορίες και συγκεκριμένα το 2016 ανέβηκε για πρώτη φορά στη δεύτερη κατηγορία της FA Women Super League όπου πέρυσι τερμάτισε στη πέμπτη θέση. Η συγκεκριμένη ομάδα γεννήθηκε από το πνευματικό της παιδί: την Helen Mitchell, προπονήτρια της ομάδα μέχρι το 2015 και τώρα Γενική Διευθύντρια της. Εκείνη έπαιζε και διαχειριζόταν μια τοπική ομάδα και το 2003 πλησίασε τη Sheffield για να κάνει αυτή τη πρόταση.
«Οδεύαμε στο πουθενά», λέει. "Δεν είχαμε μια σταθερή βάση, κάθε χρόνο ψάχναμε κάπου αλλού να παίζουμε. Οπότε σκεφτήκαμε: 'Ακριβώς, ας ενωθούμε με την ανδρική ομάδα, αυτό είναι ίσως το καλύτερο.' Μπορούμε να έχουμε μια σταθερή βάση, μια μικρή υποστήριξη και να διαθέτουμε ένα λίγο πιο καθιερωμένο σήμα. Έτσι, πήρα τηλέφωνο το πρόεδρο και απλά του είπα: «Πώς νιώθεις να έχεις μια γυναικεία ομάδα;» και εκείνος απάντησε «Ναι, ναι, αυτό ακούγεται ενδιαφέρον, ας συναντηθούμε». Τότε που συναντηθήκαμε μου είπε: "Η χρονική στιγμή είναι υπέροχη γιατί ψάχνουμε μια γυναικεία ομάδα." Δημιουργήσαμε ένα πλάνο, το καταθέσαμε στο Διοικητικό Συμβούλιο, ένα πενταετές πλάνο όπου θέλαμε να είμαστε, τι θα φέρουμε στο κλαμπ, τέτοια πράγματα. Συμφωνήσαμε ομόφωνα και αυτό ήταν"
Η Mitchell κατεύθυνε την ομάδα στο προβιβασμό της στη FA Women Premier League το 2015, παίρνοντας και το βραβείο της προπονήτριας της χρονιάς από την FA Women. Χωρίς όμως να διαθέτει τα διαπιστευτήρια προπονητικής της ελίτ δεν θα μπορούσε να συνεχίσει το ρόλο της με την ομάδα στην Women Super League και δεν το ήθελε κιόλας. Η καινούργια προπονήτρια της πρώτης ομάδας είναι η 25χρονη Zoe Johnson, πρώην προπονήτρια της ομάδας ανάπτυξης γυναικών. Η Mitchell έπειτα ανέλαβε το ρόλο της Γενικής Διευθύντριας.
«Σκεφτόμουν για λίγα χρόνια να αποχωρήσω από τη προπονητική», παραδέχεται. "Είναι μια πολύ μεγαλύτερη δουλειά από ό, τι μπορώ να κάνω, ένιωσα ότι δεν έδινα την εστίαση που χρειαζόταν στην ομάδα. Χρειαζόταν να φύγω γι 'αυτό ήμουν πολύ χαρούμενη, αφού κοιτούσα αλλού και ήταν καλό για μένα να έχω διαφορετική εστίαση. Όταν κάνεις τα ίδια πράγματα εδώ και 12 χρόνια μπορεί να γίνει λίγο μονότονο. Για μένα ήταν πραγματικά αναζωογονητικό να έχω διαφορετική εστίαση και μια διαφορετική πρόκληση"
Σε αναγνώριση του ρόλου της στη δημιουργία του ποδοσφαίρου, στη Sheffield απονεμήθηκε το Βραβείο Αξίας της FIFA το 2004 μαζί με τη Real Madrid. Ο Tims θεωρεί ότι είναι ένα απίστευτο επίτευγμα από τη μία πλευρά αλλά και εντελώς συνηθισμένη από την άλλη. “Είτε υποστηρίζουμε τη Real Madrid είτε τη Sheffield αγαπάμε όλοι το ποδόσφαιρο", τονίζει.
Τέλος αναρωτιέται: "Αν είσαι ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο κάθε ποδοσφαιρικός σύλλογος στον κόσμο προέρχεται γενετικά από εσένα; άρα δεν πρέπει να σε αγαπά; δεν προσπαθούμε να γίνουμε η Manchester United, η Manchester City ή η Real Madrid. Απλώς θέλουμε να είμαστε ο απόλυτα λαϊκός ποδοσφαιρικός σύλλογος. Ακεραιότητα, σεβασμός και κοινότητα, να υπενθυμίζουμε από το πού προέρχεται το άθλημα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου