Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Massimo Donati: Ένας Ιταλός στους "Κέλτες"


Δημήτρης Βαρσάνης


“Ο Strachan κοιτάζει το μαέστρο της Milan”. Αυτές ήταν οι λέξεις σε κάθε στάση του Evening Times σε ολόκληρο το κέντρο της πόλης της Γλασκώβης. Η Celtic αναζητούσε τον αντικαταστάτη του αρχηγού Neil Lennon και φάνηκε ότι ο προπονητής Gordon Strachan είχε στρέψει την προσοχή του στην Ιταλία.



Οι σκέψεις ξεχύνονταν στο East End της Γλασκώβης καθώς ένας μύλος φημών έπεφτε με υπερβολική ταχύτητα. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο «μαέστρος»; σίγουρα ο Andrea Pirlo δεν ήταν έτοιμος να ανταλλάξει το San Siro για τον Παράδεισο; μήπως ο Strachan κατάφερε να παρασύρει τον Clarence Seedorf μακριά από το Μιλάνο; τον Ιούλιο του 2007 ανακοινώθηκε ότι η Celtic πήρε τον κατεψηγμένο παίκτη της Milan Massimo Donati για δύο εκατομμύρια λίρες.


Ο Donati ήταν ένας άγνωστος τύπος όταν έφτασε στη Σκωτία. Ο Τύπος τον μετέφερε στους οπαδούς ως "Ο άνθρωπος που κάποτε η Milan τον πήρε για 10 εκατομμύρια λίρες". Αυτό το έκανε το 2001. Σε ηλικία μόλις 18 ετών ο Donati εισχώρησε στην πρώτη ομάδα της Atalanta το 1999, έχοντας αφήσει το σημάδι του στην ακαδημία της δύο χρόνια νωρίτερα. 


Ο ψηλός κεντρικός μέσος έκανε 20 εμφανίσεις στην πρώτη του χρονιά, βοηθώντας την Atalanta να κερδίσει την άνοδο της στην Serie A μετά από δύο χρόνια απουσίας. Την επόμενη σεζόν στην κορυφαία κατηγορία της Ιταλίας ο Donati θα έβγαζε τα μάτια όλων παίζοντας μαζί με τον Cristian Zenoni στην καρδιά μιας ομάδας που τερμάτισε στην αξιοθαύμαστη έβδομη θέση.

Κατά συνέπεια ο Donati και ο Zenoni συζητήθηκαν ως το μέλλον του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Το ζευγάρι εντυπωσίασε τόσο πολύ που ο ιδιοκτήτης των Rossoneri Silvio Berlusconi, αποφάσισε να εκτοξεύσει περίπου 25 εκατομμύρια λίρες για το δίδυμο.


Ωστόσο η κίνηση των ονείρων του Donati δεν προγραμματίστηκε με σωστό τρόπο. Για να βρει μια θέση στη μεσαία γραμμή της Milan ο Donati θα έπρεπε να ξεπεράσει τους Rino Gattuso, Rui Costa και Massimo Ambrosini, οπότε δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι μόλις ο Donati άνοιξε τις αποσκευές του, σύντομα θα τις μάζευε ξανά. Τα επόμενα χρόνια θα δίνονταν κατά σειρά δανεικός στην Parma, στη Torino, στη Sampdoria, στη Messina καθώς και την επιστροφή του στην Atalanta. Αφού πέρασε την σεζόν 2006/07 στους Bergamasci, ο Gordon Strachan και η Celtic τον κάλεσαν το καλοκαίρι του 2007.


Ο Strachan έθεσε αμέσως την πίστη του στο Donato παραδίδοντας το περίφημο νούμερο “18” του πρώην αρχηγού της Celtic Neil Lennon. Η πρώτη σεζόν του Ιταλού στην Celtic έμελλε να είναι ανάμεικτη. Αρχικά τα τμήματα οπαδών της Celtic παρέμειναν ακόμα επιφυλακτικά για τον Donati. Ωστόσο τους απέδειξε ότι είναι λάθος και μετά από μια σταθερή έναρξη στην καριέρα του στους Hoops, σημείωσε το πρώτο του γκολ του στη νίκη με 3-1 επί της Aberdeen στο Pittodrie. Το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου του 2007 ο Massimo Donato κέρδισε τους αμφισβητίες του και παγίωσε τη θέση του στην καρδιά των οπαδών της Celtic.


Ήταν η νύχτα του Champions League στο Celtic Park. Κάτω από τους προβολείς η βροχή έπεφτε κατά συρροή στον καταπράσινο χλοοτάπητα, αλλά το “καζάνι” του Celtic Park ήταν φλογερό όπως πάντα απέναντι στην Ουκρανική Shakhtar Donetsk. Ο Donati άρχισε το βράδυ από τον πάγκο, αλλά ο τραυματισμός του Lee Naylor στο 14’ είδε τον Ιταλό να παίρνει την ευκαιρία του. Με τον αγώνα είναι στο 1-1 η Celtic συνέχισε να επιτίθεται. Καθώς η ώρα περνούσε, φαινόταν ότι και οι δύο ομάδες θα μοιράζονταν τον έναν βαθμό. Αυτό ίσχυε μέχρι το 92’ όταν ο Donati έστειλε το Celtic Park στον έβδομο ουρανό. Το γκολ του στα τελευταία λεπτά έβαλε την Celtic στο χείλος για τη πρώτη πρόκριση της στους “16” του Champions League. Οι κραυγές του "MO, MO, MASSIMO, MO, MO, MASSIMO, MO, MO, MASSIMO, MASSIMO DONATI !!!" αντηχούσαν γύρω από το Celtic Park μετά το τελικό σφύριγμα. Αυτή ήταν η νύχτα που ο Massimo Donati ερωτεύτηκε την Celtic και η Celtic ερωτεύτηκε τον Massimo.


Παρά τη μαγική αυτή νύχτα, οι συμπαγείς παραστάσεις του Barry Robson, του Paul Hartley και του Scott Brown έβαλαν τη θέση του Donati υπό πίεση και η φόρμα του άρχισε να πέφτει με τις φήμες να τον συνδέουν με την επιστροφή του στην Ιταλία. Μια αλλαγή προπονητή το 2009 υποσχέθηκε να είναι μια καμπή και υπό την καθοδήγηση του Tony Mowbray, ο Donati είχε καλή απόδοση στη προετοιμασία και φάνηκε να είναι η πρώτη επιλογή μαζί με το νεοαποκτηθέντα Landry N'Guemo. 



Αυτό αποδείχθηκε όταν ο Ιταλός παρήγαγε λαμπρές επιδόσεις στα προκριματικά του Champions League εναντίον της Arsenal, στην οποία σημείωσε ένα θεαματικό βολέ παρά τον αποκλεισμό των Hoops. Παρ 'όλα αυτά έμελλε να είναι ο τελευταίος του αγώνας με τη Celtic και το θεαματικό του βολέ ήταν ένας κατάλληλος τρόπος για να αποχωρήσει.


Επτά χρόνια μετά την αποχώρησή του ο πρώην αρχηγός της Bari επανήλθε το 2016 στις βρετανικές ακτές, όχι για χρώματα της Celtic αλλά για μια νέα πρόκληση με τα ερυθρόλευκα της Hamilton Academical. Ο ίδιος ο Donati παραδέχτηκε ότι η απόφασή του να επιστρέψει στη Σκωτία υποστηρίχθηκε από μια χροιά νοσταλγίας λέγοντας:"Πέρασα δύο πολύ καλά χρόνια με την Celtic, αγαπώ τους ανθρώπους εδώ, αγαπώ τη ζωή εδώ εκτός από τον καιρό. Η Hamilton είναι μια μικρότερη ομάδα όμως ένα παρόμοιο κλαμπ με την Celtic επειδή είναι οικογενειακό".

 

Ο Ιταλός άρχισε καλά το τελευταίο του κεφάλαιο στη Σκωτσέζικη του περιπέτεια σημειώνοντας δύο τέρματα σε 33 συμμετοχές με τη Hamilton τη πρώτη του χρονιά. Στις 22 Οκτωβρίου του 2016 ο άνθρωπος με το σήμα της Celtic ως “τατού” στο στήθος του έλαβε το καλωσόρισμα ενός ήρωα. Κάτι τέτοιο αναμένουμε και σε περίπου δυόμιση μήνες από τώρα.

1 σχόλιο:

Manos Kassotakis είπε...

Ρίξτε μια ματιά στο Inbox σας.