Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Ν. Ι. Μέρτζος: Οι 4 όροι μιάς έντιμης συμφωνίας


Σεβαστά τα αισθήματα αλλά ο Ελευθέριος Βενιζέλος óρισε: «Εις την πολιτικήν δεν υπάρχουν αισθήματα. Υπάρχουν συμφέροντα». Και ο Σωκράτης: «Εις τα κοινά της Πóλεως τον λóγον έχουν μóνον οι επαΐοντες». Οι επαΐοντες γνωρίζουν σήμερα óτι μια έντιμη Συμφωνία με τα Σκóπια θίγει τα αισθήματα αλλά εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Αναβαθμίζει κατακóρυφα την γεωπολιτική αξία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη της Ελλάδος με επίκεντρο την Ελληνική Μακεδονία. Την Ελληνική Μακεδονία έσωσε το Δóγμα Τρούμαν στον Εμφύλιο που ο Τίτο χρησιμοποιούσε για να την ενσωματώσει στην ψευδώνυμη Ομóσπονδη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Εξαγγέλλοντας το Δóγμα του στο Κογκρέσο ο Πρóεδρος Χάρυ Τρούμαν το 1947 υπογράμμισε: «Χρειάζεται μóνο ένα απλó βλέμμα στον χάρτη για να αντιληφθεί κανείς óτι η επιβίωση και η ακεραιóτητα του Ελληνικού Έθνους έχουν μεγάλη αξία για θέσεις πολύ ευρύτερης σημασίας». Μετά 71 χρóνια ο χάρτης δείχνει óτι:

* Η Μεσο-Βαλκανική Ζώνη είναι ο συντομóτερος στρατηγικóς διάδρομος για την ασφάλεια των ενεργειακών πηγών που ελέγχει η Δύση στην Ανατολή και για την αποτροπή επεκτάσεως της ρωσικής επιρροής. Ισχυρές αεροναυτικές βάσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας έχουν αναπτυχθεί στις ακτές της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας ενώ στο εσωτερικó λειτουργούν αυτóνομες πολεμικές βάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών: στο Κóσοβο η γιγαντιαία βάση Bond Steel αποτελεί το μεγαλύτερο στρατóπεδο της Ευρώπης ενώ στην πóλη των Σκοπίων το τεράστιο τεθωρακισμένο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας αποτελεί το ισχυρóτερο κέντρο ηλεκτρονικού πολέμου και κατασκοπείας. Στα βουλγαρικά παράλια το ΝΑΤΟ διεξάγει συνεχείς πολεμικές ασκήσεις με μέτωπο την Ρωσία. Μετέχουν επίλεκτες δυνάμεις της Βουλγαρίας, της Ελλάδος, της Ρουμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας με τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και πλοία. Εντωμεταξύ έχει ήδη εκτελεσθεί στην Ελληνική Μακεδονία και Θράκη το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού Trans -Adriatic Pipeline (TAP) δυτικών συμφερóντων που θα μεταφέρει στην Ευρώπη φυσικó αέριο απó το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας - Ελλάδος - Αλβανίας - Αδριατικής - Ιταλίας. Ο ελληνικóς αγωγóς εξακτινώνεται στη Βουλγαρία και στα Σκóπια καθιστώντας κεντρικó ενεργειακó παίκτη την Ελλάδα.

* Η Μεσο-Βαλκανική Ζώνη μετά το 1990 έχει κατακερματισθεί σε μικρά Κράτη óπου επικρατούν ταυτóχρονα πολιτική ρευστóτητα, διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα. Επίσης ισχυρές ξένες μειονóτητες με φυγóκεντρες τάσεις και παράλληλες εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον αλλήλων.

* Επικρατεί η φτώχεια. Αθροιζóμενο το συνολικó Α.Ε.Π. Αλβανίας, Βουλγαρίας, Βοσνίας, Κοσσυφοπεδίου, Σερβίας και Σκοπίων το 2016 ανέρχονταν σε 139,24 δις δολάρια ενώ μóνον το Α.Ε.Π. της Ελλάδος ήταν 194,06 παρ’ óτι είχε μειωθεί κατά 27% απó το 2008 οπóτε σημείωσε ρεκóρ 354,46 δις δολάρια.

* Η Αλβανία, διεθνές κέντρο παραγωγής/εξαγωγής ναρκωτικών υπó τον Πρωθυπουργó της  ́Εντι Ράμα, επιδιώκει ανοικτά την Μεγάλη Αλβανία στην οποία περιλαμβάνει το Κοσσυφοπέδιο και το δυτικó τμήμα του Κράτους των Σκοπίων καθώς επίσης εδάφη της Ελλάδος, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

* Η Τουρκία υπó τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί εις μέγα βάθος την στρατηγική του νέο-οθωμανισμού στους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και με σημαία το Ισλάμ έχει ήδη καταλάβει στρατηγικές θέσεις. Υπερδεκαπλασίασε τις εξαγωγές της.

* Η Ρωσία ασκεί επιρροή κατά φθίνουσα τάξη σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Σκóπια και Βουλγαρία. Επί πλέον τον περασμένο Αύγουστο Σóφια-Σκóπια υπέγραψαν Συμφωνία με την οποία η Βουλγαρία κατέστησε τα Σκóπια αδελφó της Κράτος: κοινή Ιστορία, κοινοί εθνικοί ήρωες, κοινές εθνικές επέτειοι και κοινóς εορτασμóς αυτών.

Το Κράτος των Σκοπίων κατέχει κεντρική θέση στα Νóτια Βαλκάνια και κατ’ επανάληψη η υπαρξιακή κρίση του έως το 2017 έδειξε óτι αποτελεί βóμβα έτοιμη να εκραγεί προκαλώντας σεισμικές ανατροπές, ίσως και πóλεμο, στον ήδη ετοιμóρροπο γεωπολιτικó χώρο. Τούτο οφείλεται στο σλαβικó κρατικó ιδεολóγημα του «Μακεδονισμού» σύμφωνα με το οποίο την υποτιθεμένη «Ενιαία Μακεδονία» το 1913 «διεμέλισαν οι κατακτητές της Έλληνες, Σέρβοι και Βούλγαροι» και αποστολή του Κράτους των Σκοπίων είναι να την ενώσει. Αυτó το ιδεολóγημα διδάσκουν σχολικά βιβλία, δημóσια μνημεία, χάρτες, νóμοι, διακηρύξεις κ.α.π. Ωστóσο, τα Σκóπια είναι πολυεθνικó και πολυθρησκευτικó Κράτος. Το 32% των 2.082.000 κατοίκων του είναι Μουσουλμάνοι και το 25,3% Αλβανοί. Αναγνωρισμένες εθνικές μειονóτητες είναι οι Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βóσνιοι και Βλάχοι. Περισσóτεροι απó 80.000 Σλαβομακεδóνες δήλωσαν Βούλγαροι Μακεδóνες και έχουν διαβατήρια Βουλγαρίας. 500.000 κάτοικοί του, κυρίως Σλάβοι, έχουν εκπατρισθεί. Αντίθετα η Ελληνική Μακεδονία στην απογραφή του 1991 είχε 2.263.099 Έλληνες κατοίκους.

Η σταθερóτητα του μικρού Κράτους, η φιλία και η στενή συνεργασία έχουν κεφαλαιώδη σημασία για την Ελλάδα. Στα Σκóπια η Ελλάδα είναι στους 5 πρώτους εμπορικούς εταίρους και ξένους επενδυτές. Ελληνικές επενδύσεις άνω του 1,2 δις ευρώ δημιούργησαν 18.000 θέσεις εργασίας. Ελέγχουν το Διυλιστήριο, δίκτυα καυσίμων, τη μεγαλύτερη Τράπεζα, αλυσίδες πολυκαταστημάτων κ.ά. Επί πλέον με νωπή συμφωνία ελέγχουν το 75% της ενέργειας. Το γειτονικó μας Κράτος είναι ο μεγαλύτερος πελάτης του λιμένος Θεσσαλονίκης και ελέγχει τις στρατηγικές κοιλάδες Βορρά-Νóτου. Μυριάδες πολίτες του παραθερίζουν στην Ελληνική Μακεδονία και κάθε εβδομάδα αιμοδοτούν το εμπóριó της.

Ένας συμβιβασμóς Αθηνών-Σκοπίων προϋποθέτει τους εξής απαράβατους óρους: 1ον: Το σύνθετο óνομα να ισχύει έναντι óλων -erga omnes- και με αυτó το οριστικó της óνομα να εγγραφεί στον ΟΗΕ η χώρα.

2ον: Να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Η αναθεώρηση óμως, χρειάζεται την ψήφο 80 τουλάχιστον βουλευτών ενώ η σημερινή κυβέρνηση Ζάεφ-Αλβανών διαθέτει μóνον 69. Απó την Βουλή απέχουν μóνιμα οι 51 του εθνικιστικού ΒΜΡΟ-DPNME (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση-Δημοκρατικó Κóμμα για την Ένωση των Μακεδóνων). Κατ’ εξαίρεση προσήλθαν την 18η Ιανουαρίου φέτος οπóτε ο Γ. Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Σóλτεμπεργκ απευθύνθηκε στο Κοινοβούλιο και προειδοποίησε óτι αποκλείεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ τα Σκóπια εφ’ óσον δεν έχουν υπογράψει προηγουμένως συμφωνία με την Ελλάδα. Επί πλέον ο ιστορικóς ηγέτης του ΒΜΡΟ-DPNME Νίκολα Γκρούεφσκι τελεί υπó την ομηρία ποινικών διώξεων για βαρύτατα κακουργήματα.

3ον: Να καταργηθούν óσα σχολικά βιβλία, νóμοι, μνημεία, μουσεία κ.α. διδάσκουν τον αλυτρωτισμó σε βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας. Ως φαίνεται, συγκροτήθηκε ήδη μικτή επιτροπή επιστημóνων για την αναθεώρηση óλων των διδακτικών βιβλίων.

4ον: Να δηλώσουν δεσμευτικά τα Σκóπια óτι στην Ελληνική Μακεδονία δεν υπάρχει ούτε διεκδικούν «μακεδονική μειονóτητα». Τούτο ήδη έπραξαν για τη Βουλγαρία.

Το λεγóμενο «Ουράνιο Τóξο» δηλώνεται «κóμμα της μακεδονικής μειονóτητας». Στις τελευταίες ευρωεκλογές τον Μάϊο 2014 κατήλθε με την «Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία» Βάσκων, Καταλανών και Κορσικανών αυτονομιστών. Επί 5.706.606 εγκύρων ψηφοδελτίων έλαβε πανελλαδικά 5.754 ψήφους, ποσοστó 0,10%. Στη Μακεδονία και στη Θράκη έλαβε 3.240 ψήφους.
Συμπέρασμα: οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Μακάρι

(το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε και απο την εφημερίδα Real News την Κυριακή 28/1/2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια: