Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ο πόλεμος των ρόδων - η επιστροφή των Λάνκαστερ και ο θάνατος του Δούκα της Υόρκης


Μετά την μάχη του Northampton, στις 10 Ιουλίου 1460 και την συνακόλουθη σύλληψη απο τις δυναμεις των Υορκιστών του βασιλιά Ερρίκου του 6ου, ο Δούκας της Υόρκης, μάλλον πρόωρα, θεώρησε πως μπορούσε πλέον να ξεδιπλώσει τις φιλοδοξίες του για τον θρόνο της Αγγλίας. Έτσι, επέβαλε στον φυλακισμένο Ερρίκο να απαρνηθει ως διάδοχό του τον επτάχρονο γιό του Εδουάρδο, ο οποίος μαζί με την μητέρα του, βασίλισσα Μαργαρίτα, κατέφυγαν στην Ουαλία αρχικά και στην συνέχεια στην Σκωτία, και να δεχτεί στην θέση του ως διαδόχους του τον Δούκα της Υόρκης και τους δικούς του απογόνους.

Αυτή η πράξη του Δούκα της Υόρκης εξέπληξε τους υπόλοιπους Υορκιστές δούκες οι οποίοι αντέδρασες κάπως μουδιασμενα σε αυτή του την πράξη. Όμως οι Λάγκαστερ δεν είπαν την τελευταία τους λέξη.

Η βασίλλισσα Μαργαρίτα μαζί με τον επτάχρονο Εδουάρδο κατέφυγαν στην Ουαλία μετά την ήττα που υπέστησαν στην μάχη του Northampton. Εκεί ήρθε σε επαφή με τους λαγκαστεριανούς δούκες Jasper Tudor και του Exeter. Απο εκεί κατέφυγε στην Σκωτία όπου και εκεί ήρθε σε επαφή με την αντιβασίλισσα Mary of Guelders, η οποία συμφώνησε να συνδράμη τους Λάγκαστερ. Επίσης, την ίδια στιγμή, στην βόρεια Αγγλία, δούκες οπαδοί των Λάγκαστερ συγκέντρωναν δυνάμεις. Μεταξύ αυτών ήταν οι δούκες του Northumberland, του Clifford, του Ros, του Somerset και του Devon. Μάλιστα οι δούκες του Northumberland και του Clifford, Henry Percy και John Clifford αντίστοιχα, ήταν οι γιοί των νεκρών δουκών των Λάγκαστερ οι οποίοι σκοτώθηκαν στην μάχη του St. Albans στις αρχές του πολέμου.

Τελικά, με όλες αυτές τις δυνάμεις και τις συμμαχίες, οι Λάγκαστερ συγκέντρωσαν μια δύναμη περίπου 15.000 ανδρών και στρατοπέδευσαν στο Kingston upon Hull.

Με όλα τα παραπάνω να συμβαίνουν ο Δούκα της Υόρκης αντεδρασε γρήγορα. Απέστειλε τον μεγαλύτερο γιό του Εδουάρδο, Δούκα του March στην Ουαλία να επιτεθεί στις εκεί δυνάμεις των Λάγκαστερ. Στο Λονδίνο άφησε ως φρουρά των Δούκα του Warwick και ο ίδιος μαζί με τον Richard Neville, δούκα του Salisbury και τον γιό του, Thomas Neville όπως και με τον δικό του γιο Edmund και με περίου 6.000 άνδρες κινήθηκε βόρεια.

Ο πύργος του Sandal σήμερα

Η Μάχη
Στο Worksop, μέρος της δύναμης του έπεσε μπροστά στην εμπροσφυλακή των Λάγκαστερ την οποία διοικούσε ο Andrew Trollope χωρίς να υποστει σημαντικές απώλειες. Απο εκεί κινήθηκε προς τον πύργο του Sandal όπου στις 21 Δεκεμβρίου στρατοπέδευσε.

Οι Λάγκαστερ βρέθηκαν τότε σε ένα αρκετά δύσκολο δίλημα. Απο την μία, μην διαθέτωντας πολιορκητικά μέσα δεν μπορούσαν να πολιορκήσουν και να αλώσουν τον πύργο απο την άλλη αναμένωνταν η άφιξη των ενισχύσεων που ανέμεναν οι Υορκιστές απο τον Εδουάρδο, τις οποίες ζητησε ο δούκας της Υόρκης, οπότε, έπρεπε με κάποιον τρόπο να πειστεί ο δούκας να βγει και να πολεμήσει μακρία απο την ασφάλεια του πύργου. όπως και κατα ένα περίεργο λόγο εκανε ο Δούκας της Υόρκης.

Αυτο το γεγονός έγινε για πολλές δεκαετίες αιτία πολλών συζητήσεων μεταξύ των ιστορικών. όμως απο οτι φαίνεται, αυτή η ανοησία του δουκα οφειλόταν σε ενα πετυχημενο στρατηγημα των Λάγκαστερ. Αρχικα, έδωσαν το δολωμα, έκρυψαν το μεγαλύτερο μερος του στρατεύματός τους στο περιςξ δασος το οποίο βρισκόταν γυρω απο τον πύργο αφήνοντας να φανει μόνο οι δυναμεις των δούκα Samorset και Northumberland και επιπλέον, αρκετά ικανοποιητικός αριθμός ανδρών του Trollope ντυμένοι ως Υορκιστές, προσποιήθηκαν οτι ήταν ενισχύσεις που ήρθαν απο τον δούκα Warwick ή οτι ειναι οπαδοι των Υορκιστών απο την γύρω περιοχή που ήρθαν να τον ενισχύσουν.

Αυτα τα δύο στρατηγήματα ήταν οπως φαίνεται αρκετα και έπεισαν τον δουκα και βγήκε στην ανοιχτή πεδιαδα που βρήσκεται μπροστά απαπο τον πύργο. Αποτέλεσμα ήταν να περικυκλωθει απο τους κρυμμένους Λάγκαστερ και τμηματικα το στράτευμά του να εμπλακει σε μια απελπιδα μάχη.



Απολογισμός
Μετα το πέρας της μάχης στο πεδίο κειτωνταν νεκρος ο δούκας της Υόρκης μαζί με τον γιο του, ο δούκας του Salisbury μαζί με τον γιό του. Το κεφάλι του δουκα της Υόρκης φορώντας ένα χάρτινο στέμα, μαζι με τα κεφάλια των υπολοίπων Υορκιστών καρφώθηκαν μπροτά απο την κύρια πύλη της πόλης της Υόρκης. Οι απώλειες των Υορκιστών ΄φερονται να ειναι απο 700 έως 2200 ενώ των Λάγκαστερ περίπου 200.

Οι Λάγκαστερ πήραν τελικα την εκδικησή τους απο τον προδότη και ο δρόμος για το Λονδίνο και τον θρόνο ήταν ανοιχτός

(συνεχίζεται...)


Δεν υπάρχουν σχόλια: