Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Η μεγαλύτερη, ίσως, ήττα της ΜΙΤ


Την μεγαλύτερη αποτυχία της είχε τον περασμένο Αύγουστο η τουρκική ΜΙΤ, όταν Κούρδοι αντάρτες συνέλαβαν κατα την διάρκεια σχεδιασμένης επιχείρησης τους δυο εικονιζόμενους Τούρκους πράκτορες, οι οποίοι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον σημερινό ηγέτη του PKK, Jamil Bayek.

Οι Erhan Pekcetin και Aydin Gunel βρίσκονταν και δρούσαν υπο διπλωματική κάλυψη στις κουρδικές περιοχές του βορείου Ιράκ και του τουρκικού κουρδιστάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ένωσης κουρδικών κοινοτήτων του βορείου Ιράκ τους εντόπισαν και σχεδίαζαν να τους συλάβουν. Έτσι, ένας Κούρδος «διπλός πράκτορας» ήρθε σε επαφή μαζί τους και τους είπε οτι ο Bayek βρισκόταν άρρωστος σε ένα νοσοκομείο, στην πόλη Sulaymaniyah. Οι δύο Τούρκοι κατάσκοποι «έφαγαν» το δόλωμα και δέχτηκαν να έρθουν σε επαφή με αυτόν τον «διπλό πράκτορα» για να μάθουν πληροφορίες. Κατα την διάρκεια της συνάντησης ομάδα των ειδικών επιχειρήσεων των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας εισήλθε ένοπλη στον χώρο και συνέλαβε τους δυο πράκτορες.

Όπως αποδείχτηκε και στην ανακριση που ακολούθησε, ο Erhan Pekcetin ήταν ειδικός της MIT πάνω σε ζητήματα εθνοτικών συγκρούσεων και είχε σχεδιάσει και πραγματοποιήσει πολλές επιχειρήσεις της τουρκικής υπηρεσίας στις κουρδικές περιοχές, ενώ, ο Aydin Gunel ήταν στρατολόγος της υπηρεσίας στην περιοχή. Οι δύο πράκτορες ομολόγησαν, όπως ανεφερε και η επίσημη ανακοίνωση της κουρδικής διοίκησης του β. Ιράκ που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες, ότι λάμβαναν οδηγίες και διαταγές και ανεφεραν τα αποτελέσματά τους αποκλειστικα στον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και στον διοικητή της MIT, Hakan Fidan.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος ότι με βάση τις πληροφορίες των δύο Τούρκων πρακτόρων μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, οι κουρδικές δυνάμεις, εξαρθρωσαν όλους τους πυρήνες των τουρκικων μυστικών υπηρεσιών που δρούσαν στις περιοχές Bakurê, Rojava και Bashurê.


Επιπλέον, πριν μερικές μέρες οι Κούρδοι της Συρίας κατάφεραν να συλάβουν έναν πληρωμένο πρακτορα της ΜΙΤ, χωρις να ανακοινώσουν περαιτέρω στοιχεια για αυτόν, ο οποίος όπως δήλωσε στις κουρδικές αρχές πληρωθηκε απο την MIT για να βάλει ναρκες ή και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε διάφορους κουρδικούς στόχους στην β. Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: