Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Pasquale Mazzocchi: Με τη δουλειά τα πάντα μπορείς να καταφέρεις


Δημήτρης Βαρσάνης


Κάποιοι από την παιδική σας ηλικία θα θυμάστε σίγουρα τη τριλογία ταινιών των Mighty Ducks. Η ιστορία του πώς ένα μάτσο παιδιών με μια αγάπη για το χόκεϊ επί πάγου ενώθηκαν για σχηματίσουν μια ομάδα και να προχωρήσουν για να δημιουργήσουν το μαγικό σύστημα του flying-V.



Οι φίλοι του κινηματογράφου θα θυμούνται έναν παίκτη ειδικότερα με το όνομα Luis Mendoza. Από το Μαϊάμι ο Mendoza ευλογήθηκε με μια απίστευτη ταχύτητα στον πάγο, κάνοντας τον ίσως ακόμη και τον ταχύτερο παίκτη στην ηλικιακή του ομάδα. Ο Luis όμως είχε ένα ελάττωμα στο παιχνίδι του: δεν μπορούσε να σταματήσει όταν ξεκινούσε την επίθεση του. Όπως και με τις περισσότερες κινηματογραφικές ταινίες, η ιστορία του Mendoza είχε ένα καλό τέλος όμως η απίστευτη ταχύτητά του και η ανικανότητά του να σταματήσει δεν θα μπορούσε παρά να φέρει μια εντυπωσιακή ομοιότητα με το σημερινό μπακ - χαφ της Parma Pasquale Mazzocchi.



Γεννημένος στη Νάπολη ο 22χρονος Mazzocchi είναι αυτός που θα θεωρούσε κάποιος μικρός αλλά όχι τόσο μικρός για να θεωρείται ακόμα μια “καυτή προοπτική”. Μια καριέρα που άρχισε στα τμήματα ακαδημιών της Benevento προτού συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο στη Primavera της Hellas Verona, έχουν δει πολλά τα μάτια του κατά τη διάρκεια της πορείας του.

Όντας αρχικά ένας δεξιός εξτρέμ ο Mazzocchi απέτυχε να εδραιωθεί πλήρως στα τρυφερά του χρόνια με περιόδους δανεισμού στη Bellaria Igea Marina, στη Pro Piacenza και στη Rimini. Ωστόσο τον Ιανουάριο του 2016 και σε ηλικία 20 ετών ο Mazzocchi αποκτήθηκε από τη Parma.

Έχοντας ξαναγεννηθεί από την πτώχευσή τους το προηγούμενο καλοκαίρι οι Gialloblu βρισκόταν στην κορυφή του ομίλου τους στη Serie D. Η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου έδωσε όμως στους Crociati την ευκαιρία να ενισχύσουν μια ήδη εκφοβιστική ομάδα σε αυτό το επίπεδο και να αφήσουν πίσω τους μια για πάντα την αξιοσημείωτη προσπάθεια της Altovincentino.



Ο τότε προπονητής της Parma Luigi Apolloni ζήτησε μόνο το Mazzocchi. Άμεσα έγινε προφανές ότι ο Pasquale ήταν πολύ γρήγορος, πρόθυμος να αντιμετωπίσει και να νικήσει τον άνθρωπο του σε κάθε ευκαιρία και σίγουρα δεν είχε έλλειψη ενθουσιασμού. Όμως ήταν και ξεκάθαρο ότι ο Mazzocchi γινόταν τακτικά συχνά αφελής. Αν έπρεπε να γίνει σύγκριση μεταξύ του ενός και του άλλου, ο καλύτερος τρόπος να τον περιγράψει κανείς θα ήταν ως ο Jonathan Biabiany των μικρών κατηγορία. Πολύ μεγάλη ταχύτητα όμως του έλειπε κάτι να γίνει το τελικό προϊόν.



Ο Mazzocchi πριν από δύο χρόνια όμως είναι ασύγκριτος με τον Mazzocchi του τώρα. Μετά την 50η του εμφάνιση σε επίπεδο πρωταθλήματος για τους Ducali, ο Ναπολιτάνος παγίωσε τη θέση του στην αρχική ενδεκάδα στο κλαμπ της Serie B πλέον και όλα αυτά τα κατάφερε ως δεξιός μπακ

Συνήθως χρειάζεται αρκετός χρόνος για έναν νεαρό παίκτη να προσαρμοστεί σε μια νέα θέση, ειδικά σε μια τόσο περίπλοκη παίζοντας ως ένας σύγχρονος φουλ μπακ. Η ανάπτυξη του Mazzocchi ωστόσο δεν ήταν καθόλου αστρονομική κατά τις δύο τελευταίες χρονιές.



Το κλειδί για την εξέλιξή του είναι το γεγονός ότι ενώ τώρα έχει μετατραπεί σε ένα ολοκληρωμένο μπακ, δεν έχει χάσει την επιθυμία του να επιτίθεται και να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο. Προς το παρόν ο Mazzocchi κατάφερε να βρει ένα ευτυχισμένο μέσο. Φυσικά η παρουσία του Alessandro Lucarelli δίπλα του ήταν μια τεράστια βοήθεια. Ο μύθος της Parma μέσα από τους αγώνες βοήθησε πολύ το παίκτη με τη καθοδήγηση του.

Αυτή η φαινομενικά προθυμία να μάθει και να αναπτυχθεί ως ποδοσφαιριστής δεν έχει περάσει απαρατήρητη από ομάδες εκτός Parma με φήμες τους τελευταίους μήνες να αναφέρουν ότι οι Sassuolo και Bologna παρακολουθούν το ποδοσφαιριστή. Προς το παρόν μοιάζει ευτυχισμένος στη Parma, όμως αν η παραμονή της στη δεύτερη κατηγορία είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο τότε ίσως ο Mazzocchi να προσπαθήσει να κάνει το επόμενο βήμα.



Στα 22 του υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος για ανάπτυξη για τον Mazzocchi και εάν συνεχίσει με τον ρυθμό που απέκτησε από τότε που μετακόμισε στη Parma, τότε οι Crociati θα διαθέτουν ένα πολύ ταλαντούχο ποδοσφαιριστή στο οπλοστάσιο τους. Είναι σημαντικό να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα. Για παράδειγμα η ερώτηση αν θα παίξει κάποια μέρα στην Εθνική Ιταλίας η απάντηση είναι όχι, όπως ακόμα και για τα τέσσερα κορυφαία κλαμπ της Serie A. Αυτό που μπορεί να γίνει όμως είναι ένας πολύ καλός παίκτης της Serie A που δεν θα του δώσει ποτέ πίστωση που του αξίζει όμως μπορεί πάντα να βασιστεί.

Ευλογημένος με τη ταχύτητα, την επιδεξιότητα και τη φαινομενική πείνα να βελτιώσει σε όλες τις πτυχές του παιχνιδιού του αν ο Pasquale Mazzocchi συνεχίζει να αναπτύσσεται όπως τώρα, τότε θα είναι ένα όνομα που θα κρατήσει ισχυρό ενδιαφέρον τον επόμενο ενάμιση χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: