Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Ο πόλεμος των ρόδων - Οι Υορκιστές παίρνουν το αίμα τους πίσω αλλα για λίγο


Μετά την εξευτελιστική ήττα των Υορκιστών στην γέφυρα του Ludford, όλοι οι λόρδοι - υποστηρικτές του Ριχάρδου δούκα της Υόρκης κυρήχτηκαν προδότες. Ουσιαστικά, όλοι οι υπορκιστές διαλύθηκαν και πήγαν στις έδρες τους για να προφυλαχτούν. Ο δούκας της Υόρκης μαζί με τον δευτερότοκο του γιό, Έντμουντ, κατέφυγαν στην Ιρλανδία. Ο δούκας του Warwick μαζί με τον δούκα του Salisbury, έχοντας μαζί του και τον πρωτότοκο γιο του δούκα της Υόρκης κατάφεραν και έφτασαν στο Καλαί, όπου ενώθηκαν με τον λόρδο Fauconberg.

Παρά την καταστροφή των ερισμάτων τους στην Αγγλία, οι Υορκιστές καταφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους σε Ιρλανδία και βόρεια Γαλλία, όπου και κατέφυγαν για να μπορέσουν να ανασυγκροτηθούν και να αντεπιτεθούν. Αυτές τις δύο περιοχές έβαλαν σαν άμεσο στόχο οι Λάγκαστερ και έτσι απέστειλαν εναντίον του Warwick  τον δούκα του Somerset για να καταλάβει το Καλαί αλλα πέρα απο την κατάληψη του κάστρου του Γκίν, νότια του Καλαί, οι προσπάθειές του για κατάληψη του λιμανιού απέβησαν άκαρπες.

Ομοίως και ο Δούκας του Wiltshire, ο οποίος απεστάλει στην Ιρλανδία, απέτυχε να νικήσει τον δούκα της Υόρκης. Απεναντίας, αυτές οι αποτυχίες έδωσαν θάρρος του Υορκισρτές οι οποίοι βγήκαν στην αντεπίθεση.

Οι Λάνγκαστερ είχαν αποφασίσει να τελειώνουν μια και καλή με το θέμα της κατοχής του Καλαί απο τους Υορκιστές και συγκέντρωναν πλοία στο Sandwich, όμως οι Υορκιστές θα τους προλάβουν.

Στις 15 Ιανουαρίου 1460 ο δούκας του Dinham με 800 περίπου άνδρας επιτέθηκε στο λιμάνι και κατέστρεψε το στόλο των Λάνγκαστερ πριν καν χρησιμοποιηθεί. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τους Υορκιστές για την επιστροφή τους στην Αγγλία.

Μετά απο την συνάντηση Warwick και δούκα της Υόρκης, οι Υορκιστές αποφάσισαν να ξεκινήσουν την επίθεσή τους και τον Ιούνιο του 1460, κατέλαβαν το λιμάνι του Sandwich. Απο εκεί και με δύναμη περίπου 1300 με 2000 ανδρών κινήθηκαν βόρεια προς το Λονδίνο. Κατα την πορεία τους τους συνεδραμαν και αλλοι λόρδοι - πρώην οπαδοί των Λαγκαστερ, με αποτέλεσμα να αυξηθει ο αριθμός της δύναμής τους στους 10.000 και να εισελθουν στο Λονδίνο στις 2 Ιουλίου. Η δύναμη των Λάγκαστερ που ήταν φρουρά της πόλης αναγκάστηκε να κλειστεί στον Πύργο του Λονδίνου για να προστατευτεί.

Ενώ όλα αυτα συνεβαιναν το βασιλικό ζεύγος ήταν στο Κόβεντρυ και με το ακουσμα των νεων για την άφιξη των Υορκιστών κατευθυνθηκαν γρήγορα νοτια - νοτιοανατολικά για τους συναντήσουν.

Οι Υορκιστές έμειναν στο Λονδίνο μόνο μερικές μέρες, στις 4 Ιουλίου η δύναμη των Υορκιστων κινήθηκε προς συνάντηση των Λάγκαστερ και μόνο η δύναμη του Δούκα του Salisbury έμεινε στην πόλη, για να προσέχει την φρουρά του Λάγκαστερ, που είχε κλειστεί στο Πύργο του Λονδίνου.

Οι δύο στρατοί συναντήθηκαν έξω απο την πόλη του Northampton. Η πόλη βρισκόταν στη βόρεια όχθη του ποταμού Nene. Οι Λαγκαστερ κατέλαβαν μια θέση στη νότια όχθη του ποταμού, όπου έχτισαν ένα προστατευμένο στρατόπεδο. Το στρατόπεδο ήταν προστατευμένο από ένα ξύλινο τείχος και ένα χαντάκι γεμάτο νερό απο το ποτάμι. Οι Λάγκαστερ είχαν περίπου 5.000 άνδρες και πυροβολικό. διοικητής ορίστηκε ο δούκας του Buckingham και πρώην Υορκιστής.

Ο δούκας χώρισε τον στρατό σε τρεις φάλαγγες με διοικητές τους δούκες Grey of Ruthin στην δεξια πτέρυγα, Buckingham στο κέντρο και τον δούκα του Shrewsbury στην αριστερή. Απο την μεριά τους οι Υορκιστές χωρίστηκαν και εκείνη σε τρείς φάλαγγες υπο τους δούκες του Fauconberg στην δεξιά, Warwick στο κέντρο και Εδουάρδο, Δούκα του March την αριστερή.

Οι Υορκιστές συνέχιζαν να υποστηρίζουν και αυτοί την φορά ότι δεν κινούνται κατα του βαασιλιά αλλα κατα των συμβούλων του. Για αυτό τον λόγο απέστειλαν ως διαπραγματευτές στους Λάγκαστερ τους Richard Beauchamp, επίσκοπο του Salisbury, τον αρχιεπίσκοπο του Canterbury και τον παπικό εκπρόσωπο Francesco Coppini, επίσκοπο του Terni. Ο Δούκας του Buckingham αρνήθηκε να επιτρέψει στην αντιπροσωπεία να δει τον βασιλιά λέγοντας, πως ο δούκας του Warwick θα δει τον βασιλια μονο νεκρός. Όταν οι διαπραγματευτές μετεφεραν το μυνημα αυτό στους Υορκιστές ο δούκας του Warwick έστειλε μυνημα προς τους Λάγκαστερ οτι θα επιτεθεί το μεσημέρι.


Η μάχη
Η μάχη ξεκίνησε το μεσημέρι κατα της 2, με συντονισμένη επίθεση και των τρειών φαλάγγων των Υορκιστών, είναι άγνωστο μέχρι τώρα αν επιτέθηκαν ως μια ενιαία φάλαγγα ή αν κράτησαν αποστάσεις μεταξύ τους. Όταν οι φάλαγγες των Υορκιστών έφτασαν σε θέσεις βολής απο τα κανόνια των Λάγκαστερ, οι τελευταίοι αποπειράθηκαν να τους χτυπήσουν, αλλα το μπαρούτι τους ήταν βρεγμένο απο την πρωινή βροχή. Έτσι, οι Υορκιστές έφτασαν μεχρι την τάφρο και τα ξυλινα τείχη των Λάγκαστερ. Εκεί ξεκίνησε μια τειχομαχία η οποία φαινόταν να πηγαίνει καλά για τους Λάγκαστερ. Όλα θα πηγαίναν καλά για τους τελευταίους αν η προδοσία δεν έβαζε το χεράκι της.

Φαίνεται πως ο δούκας του Warwick είχε υπογειες συνομιλίες με τον δούκα του Grey of Ruthin  με ανταλαγμα για την βοήθειά του προς τους Υορκιστές οι τελευταίοι να μεσολαββήσουν υπέρ του για μια διαμάχη που είχε με τον δούκα του Fanhope. Η συμφωνία φαίνεται ότι έκλεισε και όταν οι άνδρες του δούκα του March έφτασαν στον τομέα που φύλαγαν οι άνδρες του παραδόπιστου δούκα, οι άνδρες του τελευταίου επέτρεψαν και σε μερικές περιπτώσεις βοήθησαν, να ανέβουν στις επάλξεις των Λάγκαστερ.

Οι Λάγκαστερ άργησαν να αντιληφθουν την προδοσία και όταν οι Υορκιστές παρατάχθηκαν μεσα στον στρατόπεδο ολα είχαν τελειώσει. Πολλοί άνδρες των Λάγκαστερ παραδόθηκαν, άλλοι προσπάθησαν να φύγουν αλλα πνίγηκαν στο ποταμό, ενώ, οι δούκες του Shrewsbury, Egremont και Beaumont πέθαναν κατα την διάρκεια των προσπαθειών τους να αποτρέψουν την συλληψη του βασιλιά απο τους Υορκιστές. Η βασίλισσα Μαργαρίτα κατάφερε να διαφύγει μαζί με τον διάδοχο προς τα βόρεια της Αγγλίας. Επίσης σκοτώθηκε και ο δούκας του Buckingham.

Απολογισμός
Αποτέλεσμα της μάχης ήταν περίπου 300 Λάγκαστερς νεκροί και άγνωστος αριθμός νεκρών Υορκιστών. Επιπλέον, η φρουρά του Λονδίνου, μετά το άκουσμα της ηττας παραδόθηκε. Στο πολιτικό κομμάτι, οι Υορκιστές κρατήσαν ως βασιλιά τον Ερρίκο τον 6ο αλλα ο Δούκας της Υόρκης επέβαλε ως διαδόχους του, τον ίδιο και τους απογόνους του, μια κίνηση η οποία δεν έγινε δεκτή απο το υπόλοιπο βασιλικό συμβούλιο, το οποίο αντέδρασε μουδιασμενο σε αυτη την αποφαση.

Επιπλέον, ο Βασίλισσα Μαργαρίτα και ο διάδοχός του Ερρίκου, πρίγκιπας Εδουάρδος ετοίμαζαν στρατό και δεν θα αργούσαν να ξαναδιεκδικήσουν την εξουσία. Αυτό που κατάφεραν τελικά οι Υορκιστές ήταν μια νίκη γοήτρου και λίγες στιγμές ηρεμίας.

(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: