Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: Club Deportivo Denia


Δημήτρης Βαρσάνης


Το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε στην πόλη της Ντένια στο Αλικάντε κατά τη δεκαετία του 1910 και ασκήθηκε σε μια εποχή χωρίς σαφή οργάνωση από τους νέους ντόπιους της πόλης.

Το 1922 και αφού μετά από λίγα χρόνια το άθλημα έλαβε μια ειλικρινή δημοτικότητα, σχηματίστηκαν δύο πρωτοποριακοί τοπικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Η Sport Club Dianense που γεννήθηκε επίσημα στις 18 Ιουλίου και η Diana Foot-ball Club που ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου. Η αθλητική τους ζωή θα διαρκέσει μέχρι την άφιξη του εμφυλίου πολέμου, διατηρώντας πολλές μονομαχίες μεταξύ τους και με άλλα κλαμπ της Ντένια και γειτονικών πόλεων όπως η Ολίβα και η Χάβια.

Μετά τον πόλεμο το ποδόσφαιρο πήρε πολύ καιρό για να αποκατασταθεί στο ψαροχώρι, διότι παρά τις πολυάριθμες προσπάθειες να αποκατασταθεί οι οικονομικές δυσκολίες το εμποδίζουν, αν και είναι αλήθεια ότι εμφανιζόταν συχνά διαφωνίες στις συναντήσεις μεταξύ των ομάδων. Αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία της Educación y Descanso Dénia και θα γίνει το πρώτο κλαμπ της πόλη που θα εγγραφεί στην Ομοσπονδία της Βαλένθια στις 15 Ιουνίου του 1941 και θα συμμετάσχει στη δεύτερη κατηγορία. Βυθισμένη σε αυτή την περιφερειακή κατηγορία, η Club Dianense υιοθέτησε το 1946 το όνομα της Dénia Club de Fútbol ​​παραμένοντας ενεργή μέχρι το 1950, ημερομηνία κατά την οποία διαλύθηκε.



1953-1960

Θα χρειαστεί περισσότερο από μια δεκαετία για τη δημιουργία του σημερινού συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε στις 3 Αυγούστου του 1953 από ένα Συνδέσμου Ψαράδων της Ντένια στο Café del Puerto με το όνομα Cofradía Pescadores Dénia Club de Fútbol, ​​το οποίο άλλαξε το 1954 σε Dénia Club Pescadores επειδή το προηγούμενο ήταν υπερβολικά μεγάλο. Φορώντας κόκκινες φανέλες με μπλε σορτσάκια άρχισαν να παίζουν τη σεζόν 1953/54 από τη Segunda Regional Valenciana. Σε αυτή την κατηγορία θα παραμείνει για αρκετά χρόνια έως ότου προβιβαστεί στην Primera Regional στο τέλος της σεζόν 59/60 αντικαθιστώντας τη Real Alcodiam Deportivo (μια ομάδα που αποσύρθηκε πριν αρχίσει η χρονιά) και αλλάζοντας το όνομά της στο τωρινό Club Deportivo Dénia.



1960 - 1970

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της δεκαετίας του ‘60 συμμετείχε στη Primera Regional πραγματοποιώντας καλές χρονιές στοχεύοντας ακόμα και την άνοδο τις σεζόν 61/62 που στο πάγκο τους βρισκόταν Quique Pérez και τις σεζόν 63/64 και 66 / 67 στις οποίες βγήκε τρίτη με τον Miguel Vaquer, ενώ τα επόμενα πέντε χρόνια τερμάτιζε σε θέσεις στο μέσο της βαθμολογίας και μακριά από τον υποβιβασμό σε μια κατηγορία παρόμοια με την τωρινή Tercera Division. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας οι άνδρες όπως ο Pascual Marti Costa, ο Juan Moreno Bermabéu, ο Francisco Navarro, ο Miguel Agulles Sirerol και ο Miguel Ortiz Barber θα ασκήσουν το καθήκον της προεδρίας του συλλόγου. Την σεζόν 69/70 με την τελική ταξινόμησή της στην ένατη θέση εισέρχεται στη νεοσυσταθείσα Regional Preference, μία κατηγορία που θα καταστεί λειτουργική την επόμενη χρονιά.



1970 - 1980

Η δεκαετία του '70 χαρακτηρίζεται από την αλλαγή στη στολή της σε κίτρινη φανέλα και μπλε σορτσάκια υποδεικνύοντας τα χρώματα της πόλης. Στη Regional Preferente πραγματοποιεί κάποιες χρονιές στις οποίες αγγίζει και το προβιβασμό όμως χωρίς να τελειώσει το έργο. Έπειτα παραμένει στο μέσο της βαθμολογίας, πάλι μακριά από τις θέσεις του υποβιβασμού. Τη σεζόν 76/77 η κατηγορία διαιρείται σε δύο ομίλους πλαισιώνοντας τη C.D. Denia στο Νότιο.

Τη σεζόν 78/79 ο στόχος είναι να αναδιοργανωθεί η κατηγορία σε έναν όμιλο, με τις ομάδες από την ένατη θέση και πάνω να υποχρεώνονται σε υποβιβασμό. Η ομάδα της Marina Alta τη προηγούμενη σεζόν καταφέρνει να τερματίσει στην κορυφή της βαθμολογίας παρακάμπτοντας τον επίφοβο υποβιβασμό για μια μικρή διαφορά. Πολλοί θα είναι οι πρόεδροι που κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας έχουν την τιμή να κατευθύνουν το σύλλογο όπως: ο Enrique Sauquillo Berto, ο Enrique Plá Tent και ο Juan Fluxà Morell. Τέλος, στο τέλος της σεζόν 79/80 καταφέρνει να προβιβαστεί στη Tercera Division για πρώτη φορά στην ιστορία της βγαίνοντας τρίτη στη βαθμολογία με τον Salvador Mut ως προπονητή της ανδρικής ομάδας.

1980-1990

Στο ντεμπούτο της σε Εθνική κατηγορία έρχεται τρίτη τη σεζόν 80/81 μετά από μια μεγάλη χρονιά και φτάνοντας κοντά στην άνοδο στη Segunda Division Β. Την επόμενη σεζόν πέφτει στη δέκατη θέση, ενώ το 1983 αποχαιρετά τη κατηγορία τερματίζοντας 18η. Τη σεζόν 83/84 τερματίζει τέταρτη στη Preferente, ανεβαίνει πάλι στη Tercera Division όταν δεν είναι σε θέση παίρνοντας τη θέση της Β’ ομάδας της Valencia C.F. C.D. Mestalla η οποία δεν είχε το δικαίωμα να προβιβαστεί. Ωστόσο η μετάβασή της στην Εθνική κατηγορία υπό την προεδρία του José Baño Mut κατά την περίοδο 84/85 είναι εφήμερη, αφού στο τέλος της καταλαμβάνει την τελευταία θέση με μόνο εννέα νίκες και πέντε ισοπαλίες καταδικάζοντας την σε υποβιβασμό.

Δύο χρονιές θα παραμείνει στη Regional Preferente βγαίνοντας τρίτη στον όμιλο της και κερδίζοντας το προβιβασμό τη σεζόν 1986/87. Κατά την επιστροφή της στην Tercera Division θα έρθει 14η και 15η το 1988 και το 1989. Κατά τη σεζόν 1989/90 η Ομοσπονδία της Βαλένθια χωρίζει τον όμιλο σε δύο με ένα μέτρο πολύ περίεργο. Η Denia τοποθετείται στο Νότιο Όμιλο και τερματίζει στην έκτη θέση στο πρωτάθλημα.



1990 - 2000

Την σεζόν 90/91 περνά για δύο πόντους την U.D. Oliva. Αυτό την επιτρέπει να κερδίσει την άνοδο στη Segunda Division Β όντας τρίτη στον όμιλο της πίσω από τη Club Gimnástic de Tarragona και τη C.D. playas de Calvia. Την επόμενη σεζόν εκτελεί μια πολύ άσχημη χρονιά με μόνο έξι νίκες και πέφτει και πάλι στη Regional Preferente. Σε αυτή την κατηγορία θα παραμείνει έξι διαδοχικές χρονιές, οι περισσότερες κοντά στις πρώτες θέσεις μέχρι να ανακηρυχθεί πρωταθλήτρια του ομίλου της και ανέβει στη Tercera Division. Με την επιστροφή της θα βγει 13η το 1999 ενώ το 2000 θα ανέβει στην ένατη θέση.

Το 2001 καταλήγει στη 18η θέση και υποβιβάζεται για άλλη μια φορά. Συμπτωματικά ένας άλλος σύλλογος στην πόλη, η C.F. Atletico Deportivo Denia - η οποία ιδρύθηκε το 1990 - παίρνει τη θέση της τη σεζόν 2001/02 όμως στο τέλος της θα υποβιβαστεί και θα διαλυθεί από οικονομικά προβλήματα, δίνοντας και πάλι τη σκυτάλη στη Dénia ως η πρώτη αντιπροσωπευτική ομάδα της πόλης.

Το πέρασμα της C.D. Denia στη Regional Preferente είναι φευγαλέο το 2002 γιατί στο τέλος του θα είναι πρωτοπόρος και θα επανέλθει ξανά στη Tercera Division. Η επιστροφή στις επαγγελματικές κατηγορίες τίθεται όμως δύσκολη, διότι το 2003 κατατάσσεται στη 15η θέση με πολλές ποινές. Από αυτό το σημείο το κλαμπ της Ντένια αντιστρέφει την τάση του και αρχίζει μια συνεχή εξέλιξη που την οδηγεί στη 10η και στην όγδοη θέση το 2004 και το 2005.

Το αποτέλεσμα της εισόδου των νέων χορηγών και φρέσκων χρημάτων από τις κατασκευαστικές εταιρείες της περιοχής θα φτιάξει μια καλή ομάδα και θα τερματίσει τέταρτη μπαίνοντας στα πλέι - οφ ανόδου. Η πορεία της θα τελειώσει στον ημιτελικό από την Orihuela C. F. χάνοντας στους δύο αγώνες με 3-1.

Κατά τη σεζόν 2006/07 με το Nicolas Merle Suay στη προεδρία και το Pepe Aroca στο πάγκο στέφθηκε πρωταθλήτρια στον όμιλο της, όντας πρώτη από την αρχή μέχρι το τέλος. Στα ημιτελικά των πλέι - οφ πρόκειται να αντιμετωπίσει τη CD Margaritense κερδίζοντας στην Μαγιόρκα με 0-1 και στην έδρα της με 2-0. Στον Μεγάλο Τελικό θα συναντηθεί με τη C.D. San Fernando de Henares επικρατώντας και στους δύο αγώνες με 2-0.

Η σεζόν 2007/08 στη Segunda Division Β θα είναι με ενισχυμένο προσωπικό και προπονημένο από τον Nino Lema με γεμάτο ηθικό και αυτοπεποίθηση. Παρά την κακή αρχή στο πρωτάθλημα η ομάδα προσαρμόζεται σταδιακά στη καινούργια κατηγορία και αμέσως τα αποτελέσματα φαίνονται πετυχαίνοντας με το πέρασμα των ημερών και των χρόνων. Τη σεζόν 2008/09 περνάει παρόμοιες παραμέτρους παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει φόβος για τη συνέχεια στην κατηγορία, αν και τελικά καταλαμβάνει τη 15η θέση.

Η σεζόν 2009/10 είναι μέχρι στιγμής η καλύτερη στην ιστορία της έχοντας τερματίσει στην πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα με την επιστροφή του Lema στον πάγκο και εισχωρώντας σε κάποιο σημείο και στη πρώτη τετράδα δίνοντας το δικαίωμα να λάβει μέρος στα μπαράζ προβιβασμού στην επόμενη κατηγορία.



2010 εώς σήμερα

Η καινούργια δεκαετία ξεκινά με πολύ παρόμοια βήματα όμως έπεσε σταδιακά στην όγδοη θέση. Τη σεζόν 2011/12 η C.D. Denia διαθέτοντας το χαμηλότερο προϋπολογισμό του μπάτζετ, ένα μειονέκτημα που δεν την εμποδίζει να κάνει ένα εξαιρετικό πρωτάθλημα και να παραμείνει στη κατηγορία τερματίζοντας στη 15η θέση, τρεις βαθμούς πάνω από την ζώνη του υποβιβασμού.

Ωστόσο αυτό δεν θα έχει καμία ανταμοιβή αργότερα μιας και η RFEF εκπέμπει μια ρήτρα που θα πρέπει να παρέχει εγγύηση 200.000 ευρώ για να λάβει  μέρος και την επόμενη χρονιά. Το κλαμπ της Ντένια δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το αίτημα και καταλήγει εξωαγωνιστικά να πέσει στη Tercera Division αγωνιζόμενο έως και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: