Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Το σήμα της εβδομάδας: Εθνική Μεξικού


Δημήτρης Βαρσάνης


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά εμβλήματα στο διεθνές ποδόσφαιρο προέρχεται από τη γη των Αζτέκων. Αυτό το σήμα αναγράφει την ιστορία ενός Έθνους σε ένα μικρό χώρο ξεκινώντας από τα χρώματα.

Το κόκκινο, το λευκό και το πράσινο αντικατοπτρίζουν τη Μεξικανική σημαία, ένα τρίχρωμο όπως είναι γνωστό από τους ντόπιους. Ακόμη τη σημαία τη κοσμεί ένας αετός, ο οποίος είναι σκαρφαλωμένος πάνω σε ένα ημερολόγιο των Αζτέκων δίνοντας μια αναφορά στην αρχαία ιστορία της χώρας.

Στο σήμα εμφανίζεται ένα παλιό σχέδιο της Adidas Telstar με μια μπάλα μέσα σε πολλές κονκάρδες. Η Telstar χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο ως η επίσημη μπάλα των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου που φιλοξενήθηκε στο Μεξικό το 1970. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασπρόμαυρες βούλες της μπάλας τους κατέστησαν πολύ πιο ορατούς σε ασπρόμαυρες τηλεοράσεις .

Πρόσφατα οι λέξεις «Pasión» και «Orgullo» ενσωματώθηκαν στο σήμα που σημαίνουν «πάθος» και «υπερηφάνεια». Το Μεξικό κληρώθηκε με τη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Νότιο Κορέα στους ομίλους του επερχόμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου και μένει να δούμε πόσο καλά οι συγκεκριμένες λέξεις δικαιολογούνται για αυτή την ποδοσφαιρική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: