Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Κύπρος: Ποδαρικό απο την ENI-TOTAL για το 2018


Με μια γεώτρυση στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησε το 2018 για την Κύπρο, όπως μετέδωσε η Καθημερινή της Κύπρου. Το γεωτρύπανο Saipem 12000 της κοινοπραξίας ENI-TOTAL το οποίο τις πρώτες ώρες έλευσης του νέου έτους ξεκίνησε το έργο του στον στόχο «Καλυψώ», χωρίς να παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Το γεωτρύπανο σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία της γεώτρησης συνάντησε το σημείο της γεώτρησης σε βάθος 2300 μέτρων. Στη συνέχεια και για τις επόμενες 35 μέρες το γεωτρύπανο είναι προγραμματισμένο να φθάσει έως τα 12 χιλιάδες πόδια όπου είναι το τελικό σημείο της γεώτρησης. Τόσο κατά την άφιξη του γεωτρύπανου τις προηγούμενες μέρες όσο και το διάστημα που ακολούθησε οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κύλησαν ομαλά.

Ομαλά όπως μας ειπώθηκε εξελίσσεται και το υποστηριχτικό έργο της γεώτρησης με εναέρια και πλωτά μέσα να έχουν καθημερινή επαφή με το σκάφος. Παρά τις φραστικές απειλές στη περιοχή της γεώτρησης δεν έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα από μέσα της Τουρκίας. Μέχρι αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει παρατηρηθεί δραστηριότητα πολεμικών μέσων της Τουρκίας. Η περιοχή της γεώτρησης παρακολουθείται με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της η Δημοκρατίας από το Κέντρο Ζήνων στη Λάρνακα.

Όπως είχε μεταδώσει και το ΑΠΕΜΠΕ προ ημερών, η Τουρκία μετακίνησε το ερευνητικό σκάφος Barbaros και πάλι προς την Κύπρο, δεσμεύοντας παρανόμως τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ για έρευνες σε σημείο βορείως του Αποστόλου Ανδρέα προς τις τουρκικές ακτές.

Tο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του, αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Η ανακοίνωσή αναφέρεται και στις κινήσεις, που προτίθεται να κάνει η Άγκυρα, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές που δεν ελέγχονται από την Δημοκρατία ένεκα της κατοχής και στη βάση συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με το καθεστώς των κατεχομένων, αλλά και σε περιοχές που θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της.

Εξάλλου, το γεωτρύπανο Deepsea Metro 2 για λογαριασμό της Τουρκίας πέρασε τα Δαρδανέλλια με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Ο χρόνος παραμονής του εκεί για την ώρα παραμένει άγνωστος. Το σκάφος με σημαία Νήσων Μάρσαλ, είναι ερευνητικό και παραμένει αδιευκρίνιστο, αν αγοράσθηκε από την Τουρκία ή αν έχει ενοικιασθεί. Ιδιοκτήτης του γεωτρύπανου εμφανίζεται να είναι η εταιρεία Deep Sea Metro Ltd, η οποία το παρέλαβε στις 10 Νοεμβρίου 2011. Το γεωτρύπανο ξεκίνησε το έργο του με γεωτρήσεις ανοικτά της Βραζιλίας.

«Η καλύτερη απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις είναι η υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε για το θέμα ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Επίσης η περιοχή της ΑΟΖ για οποιαδήποτε δραστηριότητα βρίσκεται υπό τη συνεχή επιτήρηση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια το γεωτρύπανο Saipem 12000 θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 3 και το στόχο «Σουπιά» όπου θα πραγματοποιήσει την δεύτερη ερευνητική γεώτρηση για λογαριασμό της ΕΝΙ.

Η αυλαία των προγραμματισμένων ερευνητικών γεωτρήσεων για το 2018 θα πέσει στο τεμάχιο 10 όπου η αμερικανική Exxon έχει ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσει το δεύτερο εξάμηνο το 2018 δυο γεωτρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: