Δευτέρα 1 Ιανουαρίου 2018

Niall Mcguinness: Ο άγνωστος ρέκορντμαν από την Ουαλία


Δημήτρης Βαρσάνης


Ένα πράγμα είναι πολύ φανερό στον κόσμο του αθλητισμού και αυτό είναι το γεγονός ότι τα ρεκόρ είναι προορισμένα να “σπάνε”.

Ένας χώρος που το αποδίδει πάρα πολύ είναι εκείνος του ποδοσφαίρου, όπου πηδάμε και ουρλιάζουμε και μιλάμε από χαρά για ένα σημερινό ρεκόρ μόνο για να αγκαλιάσουμε ένα αυριανό. Ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη οποιουδήποτε ποδοσφαιρικού συλλόγου είναι ο προπονητής.



Όταν ο Jose Mourinho διαχειρίστηκε τη Benfica και αργότερα πήρε το κύπελλο UEFA και το Champions League σε δύο διαδοχικές χρονιές με τη Porto ήταν ένα ρεκόρ στο οποίο ο κόσμος δεν μπορούσε να σταματήσει να αναφέρεται. Ήταν ένας από τους νεότερους προπονητές εκείνη την εποχή και όχι μόνο αυτό, πέτυχε επίσης σπουδαία πράγματα ακόμη και σε εκείνη την ηλικία. Ωστόσο δεν θα κρατήσει το ρεκόρ του νεώτερου προπονητή σε έναν Ευρωπαϊκό σύλλογο πια εξαιτίας του τι κάνει ο Niall McGuinness στην Ουαλική Premier League.



Τα τελευταία χρόνια στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουμε βιώσει κάποιους νέους προπονητές. Περιλαμβάνουν ανθρώπους όπως ο Eddie Howe, ο Lee Johnson, ο Domenico Tedesco και ο André Villas-Boas, ο οποίος ακολούθησε τα βήματα του Mourinho. Ωστόσο η παρουσία του McGuinness ως τρέχων προπονητής της Rhyl FC είναι το “κερασάκι” στην “τούρτα” μιας και είναι μόνο 24 ετών.

Υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που καθιστούν πρωτότυπη τη θέση του McGuinness ως προπονητή της Rhyl. Το πρώτο είναι ότι έγινε προπονητής και πήρε τον πατέρα του ως βοηθό του. Έτσι ενώ τον προσέχει έξω από το γήπεδο θα δείτε τον πατέρα του να κάθεται ή να στέκεται πίσω του ως δεξί του χέρι. Φυσικά πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να σκεφτούν καλύτερη υποστήριξη από το να πάρει αυτός ο νεαρός προπονητής το πατέρα του.



Ο 24χρονος προπονητής συνέστησε ότι αισθάνεται υπέροχα να έχει για βοηθό του το πατέρα του. Μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία ποδοσφαίρου και κάνουν μικρές συζητήσεις πριν μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Ωστόσο για το αν έχει αντιμετωπίσει οποιαδήποτε προβλήματα με τον πατέρα του ως βοηθό του, ο νεαρός προπονητής απάντησε ότι σαφώς υπάρχουν κάποιες διαφωνίες μεταξύ τους όμως αναγνωρίζεται ότι ο Niall είναι ο πρώτος προπονητής.



Η δεύτερη σημείωση είναι ότι ο McGuinness πρόσφατα απολαμβάνει ένα άλλο προνόμιο να διαχειρίζεται μια ποδοσφαιρική ομάδα καθώς ο νεογέννητος γιος του έλαβε ένα συμβόλαιο ζωής από το σύλλογο πριν από λίγες ημέρες. Όταν ερωτήθηκε για το τελευταίο ρεκόρ απάντησε ότι το χάρηκε και αποκάλυψε ότι ο σύλλογος ξεκίνησε να το βλέπει σαν μια χειρονομία που προοριζόταν να καλωσορίσει τον γιο του στον κόσμο μας.



Όταν ερωτήθηκε τέλος για το πώς τελικά έγινε προπονητής του συλλόγου ο McGuinness μίλησε για την αγάπη του για το ποδόσφαιρο και ότι οι εμπειρίες του στις ακαδημίες της Rexham και της Rhyl τον άλλαξαν. Ακόμα εξασφάλισε την άδεια των κοινοτικών προπονητών μόλις στα 19 του και αργότερα του δόθηκε η δουλειά του προπονητή νέων της Rhyl για δύο χρόνια πριν διοριστεί προπονητής της ανδρικής ομάδας πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: