Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Ιαπωνία: Άνοιξε μουσείο εθνικών διεκδικήσεων!


Η ιαπωνική κυβέρνηση άνοιξε την περασμένη Πέμπτη το Εθνικό Μουσείο Επικράτειας και Εθνικής Κυριαρχίας, στο οποίο εκτίθενται χάρτες και έγγραφα για να υπερασπιστεί η Ιαπωνία τις εδαφικές αξιώσεις της εναντίον της Νότιας Κορέας και της Κίνας


Ο αρμόδιος Ιάπωνας υπουργός αρμόδιος για τα εδαφικά ζητήματα, Tetsuma Esaki, δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ιαπωνία να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες σχετικά με τα αμφισβητούμενα νησιά "μεταδίδονται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, ώστε να διασφαλίσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερα ότι οι ισχυρισμοί μας κατανοούνται σωστά και πλήρως».


Το μουσείο έχει αντίγραφα ιστορικών εγγράφων και 3-D χάρτες για τις περιοχές που η Ιαπωνία ισχυρίζεται και διεκδικεί ότι έχει την κυριότητά της για δύο σειρές ακατοίκητων νησιών, οι οποίες διεκδικούνται και από τις οποίες διεκδικούνται η μία απο την Κίνα και την Ταιβάν και η άλλη από τη Νότια Κορέα.

Η διαμάχη με την Κίνα έχει αναθερμανθεί τα τελευταία χρόνια, με τα πλοία τις κινεζικής ακτοφυλακής να πλέουν κοντά στα νησιά και οι Ιάπωνες ομολόγοι τους προσπαθούν να τους κυνηγήσουν.

Τα νησιά, τα οποία βρίσκονται κοντά στην Ταϊβάν, είναι γνωστά ως Senkaku στην Ιαπωνία και ως Diaoyu στην Κίνα. Η Ταϊβάν τα δικδικεί επίσης.

Η Ιαπωνία έχει από καιρό κονταροχτυπηθεί και με τη Νότια Κορέα για μια άλλη ομάδα μικροσκοπικών νησιών στα ύδατα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ιαπωνία τα ονομάζει Takeshima, και η Νότια Κορέα Dokdo.


Η Νότια Κορέα κατήγγειλε την έναρξη του μουσείου και ζήτησε να κλείσει.
«Η ιαπωνική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει αμέσως να κάνει άσκοπες αξιώσεις για το Dokdo, το οποίο σύμφωνα με την ιστορία, τη γεωγραφία και το διεθνές δίκαιο είναι σαφώς μέρος της επικράτειάς μας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Noh Kyu-duk σε μια προετοιμασμένη δήλωση.

Απο την μεριά της η Κίνα δήλωσε για το θέμα μέσω του εκπροσώπου τύπου του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών ότι: Είμαστε έντονα δυσαρεστημένοι με αυτό που έκανε η Ιαπωνία και θέλω να τονίσω ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι ο Diaoyu ανήκει στην Κίνα. Εμείς παραμένουμε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την κυριαρχία μας στα νησιά Diaoyu».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα άνοιξε ένα παρόμοιο μουσείο στο κέντρο της Σεούλ το 2012 για να υποστηρίξει την απαίτησή της γύρω απο το σύμπλεγμα Dokdo. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν γύρω από ένα μεγάλο 3-D μοντέλο του νησιού και να εξετάσουν μέσω βίντεο τα πάντα σχετικά με την ιστορία και τη φύση του νησιού, απο την νοτιοκορεατική οπτική.

Η έναρξη του ιαπωνικού μουσείου έρχεται δύο εβδομάδες πριν ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe αναμένεται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Moon Jae-in και να παρακολουθήσει την τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Pyeongchang.

Δεν υπάρχουν σχόλια: