Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Αφγανιστάν: Μια 6-ωρη μάχη μεταξύ SAS και ISIS


Μια έντονη μάχη μεταξύ μιας περιπόλου της βρετανικής SAS και τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, διάρκειας 6 ωρών, δημοσιοποίησε η Daily star. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο  Patrick Williams, μια περίπολος της SAS, κατα την διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης με τις κυβερνητικές αφγανικές δυνάμεις, έπεσε σε ενέδρα τζιχαντιστών. Η συγκεκριμένη συμπλοκή πραγματοποιήθηκε πριν απο περίπου 6 εβδομάδες.

Κατα την διάρκεια της απεμπλοκής, οι Βρετανοί βρήκαν καταφύγιο σε μια αγροικία. Εκεί, όπως αναφέρει η πηγή του δημοσιογράφου, αποφάσισαν να πολεμήσουν μεχρις εσχάτων. Κατα την προσπάθειά τους να ζητήσουν αεροπορική υποστήριξη απο την βάση τους, οι Βρετανοί καταδρομείς δεν μπόρεσαν να καταλάβουν αν το αίτημά τους διαβιβάστικε ορθά στο κεντρό, πιθανών καθώς δεν θα μπορούσαν να προσδιορίσουν επακριβώς την θέση τους, εξαιτίας μάλλον της γρήγορης απεμπλοκής που πραγματοποιήσαν, ωστε να ξεφύγουν απο τους τζιχαντιστές.

Απο την μεριά τους οι τζιχαντιστές πραγματοποιήσουν συνεχείς επιθέσεις στην θέση των Βρετανών καταδρομών, υποχρεώνοντας τους τελευταίους να κάνουν περιορισμένη χρήση πυρομαχικών και ανέμεναν τους τζιχαντιστές να πλησιάσουν στις θεσεις τους ώστε να χρησιμοποιοίσουν χειροβομβίδες ή τα δευτερεύοντα όπλα τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι αγγλόφωννοι τζιχαντιστές απειλούσαν ότι θα τους συλλάβουν ζωντανούς και θα τους αποκεφαλίσουν. 

Κατα την διάρκεια μιας επίθεσης, ένας τζιχαντιστής κατάφερε να ανέβει τον εξωτερικό τοίχο του αγροκτήματος και να έρθει σε μαχη σώμα με σώμα με έναν Βρετανό καταδρομέα, ο οποίος καταφερε με το πτυοσκάπανό του να σκοτώσει τον εισβολέα.

Τέλος στο μαρτύριο της βρετανικής περιπόλου, η οποία ως εκ θαύματος δεν είχε καποιον τραυματία ή νεκρό, έδωσαν 2 αμερικανικά Apache τα οποία πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή και με τα πυρά του εξώθησε τους τζιχαντιστές σε υποχώρηση. Να σημειωθεί πως οταν ένα αμερικανικό Chinook περισυνέλεξε το περίπολο, τα μισά μέλη του δεν είχαν καθόλου σφαίρες.

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με αναλυτές πολλά μέλη του ISIS, μετά την ήττα του ισλαμικού κράτους σε Ιράκ και Συρία, έχουν καταφύγει στο Αφγανιστάν

Δεν υπάρχουν σχόλια: