Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ο ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗΣ ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑΣ!



Απο τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, στα πλαίσια του προγράμματος  “Κατ’ οίκον ιατρός” πραγματοποιήθηκαν 330 επισκέψεις απο το ιατρικό κλιμάκιο της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε ηλικιωμένους του Δήμου, εντοπίστικαν έντονα φαινόμενα συνταγογραφημένης πολυφαρμακίας που εκτός της επιβάρρυνσης στα ασφαλιστικά ταμεία είναι και επικίνδυνο για την υγεία των ασθενών, με φάρμακα που δεν τους είναι απαραίτητα.

Χαρακτηριστική περίπτωση αυτής της πολυφαρμακείας είναι η περίπτωση που ακολουθεί. Σε ηλικιωμένο χορηγούνταν φάρμακα για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου που ποτέ δεν υπέστη και χωρίς να παρουσιάζει προδιαθεσικούς παράγοντες, προληπτική χορήγηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, επιπλέον φάρμακα για την αντιμετώπιση ασθενειών που θα μπορούσαν να μην είχαν χορηγηθεί, αλλά και δεκάδες σκευάσματα που είχαν λήξει!

Όπως χαρακτηριστηκά αναφέρει ο ο πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Αρίστος Γαλανός: ''το κλιμάκιο του προγράμματος «Κατ’ οίκον ιατρός», το οποίο στελεχώνεται από ιατρό παθολόγο και νοσηλεύτρια, εξυπηρετεί κατ’ οίκον χρόνιους πάσχοντες, ηλικιωμένους που είναι κλινήρεις και άτομα με αναπηρία με δυσκολίες μετακίνησης.

Υλοποιούμε μία ακόμη δέσμευση, αλλά και αυτονόητη -όπως τη θεωρούμε- υποχρέωσή μας, ενδυναμώνοντας την κοινωνική πολιτική για να στηρίξουμε τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας μας''.

Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα, ο κατ’ οίκον ιατρός, σε συνεργασία με τη νοσηλεύτρια, εκτός από την κλινική εξέταση του ασθενούς (λήψη ζωτικών σημείων) και τη λήψη ιατρικού ιστορικού, ελέγχει την φαρμακευτική αγωγή του, παρέχει συμβουλές για την υπερχρήση των φαρμάκων και την αποφυγή της πολυφαρμακίας, και εκδίδει παραπεμπτικά (όπου κριθεί απαραίτητο) για περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις, ώστε να προχωρήσει σε έγκαιρη διάγνωση πιθανών προβλημάτων υγείας. Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα πρόσκλησης του ιατρού και από άτομα που χρήζουν βοήθειας ή συμβουλής, με τον ενδιαφερόμενο να πρέπει να απευθύνεται στο τοπικό ΚΑΠΗ για το κλείσιμο ραντεβού.

''Σε μια συγκυρία που οι κοινωνικά και οικονομικά αδύναμοι αυξάνονται ραγδαία, καθίσταται αυτονόητη η έμπρακτη συμπαράσταση των δήμων προς όλους και ιδιαίτερα προς τις ευπαθείς ομάδες. Αν αναλογιστούμε τα οφέλη που προκύπτουν για τους συμπολίτες μας που χρήζουν ιατρικής υποστήριξης και βοήθειας, αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία, κατ’ επέκταση και για την εθνική οικονομία σε κρίσιμες εποχές, τότε δεν θα επιτρέπαμε να χαθεί πολύτιμος χρόνος στην κατεύθυνση αυτή», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: