Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ!




Την σύσταση Τμήματος αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών και Θεσσαλονίκης μαζί με την νέα αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, βάση του υπογραφόμενου προεδρικού διατάγματος, συστήνονται Τμήματα αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας στις Υποδιευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και αντίστοιχα Γραφεία στις 5 Υποδιευθύνσεις της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και σε όλες τις Υποδιευθύνσεις και τα Τμήματα Ασφαλείας των Νομών της Χώρας.

Επιπλέον, αναλαμβάνει τον επιτελικό ρόλο το Πρώτο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτιστικών Ζητημάτων της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας του Υπουργείου, το οποίο σημειολογικά μετονομάζεται σε Τμήμα Κοινωνικών Ζητημάτων και Αντιμετώπισης Ρατσισμού. Με το Προεδρικό Διάταγμα αυτό ρυθμίζονται διάφορα επιμέρους ζητήματα, όπως η δημιουργία κοινής τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών και ενημέρωσης στα θέματα ρατσιστικής βίας.

Ακόμα, υπεγράφη διαταγή από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία ανατίθεται ρητά στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως επιλαμβάνεται των καταγγελιών, που αφορούν οποιαδήποτε περίπτωση που αφορά την Ελληνική Αστυνομία, με άμεση προτεραιότητα, με απολύτως άμεση προτεραιότητα. Και επίσης, σχεδιάζεται η τροποποίηση του Νόμου 3938/2011, ενός θετικού νομοθετήματος, το οποίο προέβλεπε τη σύσταση των Γραφείων Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο.



Μέσα σε μία αίθουσα γεμάτη Δημοσιογράφους δεν γινόταν να μην ρωτηθεί ο κ. Δένδιας για πολλά θέματα, μεταξύ των άλλων αναφέρουμε ενδεικτικά για το θέμα της Guardian:
ΕΡ:Λοιπόν, εγώ θα σας επιστρέψω στους 15 συλληφθέντες σε αυτή την υπόθεση. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχετε προβεί, αν έχετε κάνει ήδη την αγωγή στην Guardian, την οποία είχατε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής; Δεδομένου ότι λέτε σήμερα ότι για άλλη μια φορά δεν επιβεβαιώνεται στην ιατροδικαστική το τέιζερ, παρότι δημοσιεύεται σε προχθεσινό φύλλο μας το ότι υπάρχει τέιζερ, βάσει της ιατροδικαστικής. Έχετε κάνει ήδη την αγωγή;

απ: Καταρχήν όπως είμαι βέβαιος ότι ξέρετε και με την ευκαιρία θα το επαναλάβω, εγώ δεν μπορώ να κάνω προσωπικά αγωγές. Ανέφερα, δείτε τα πρακτικά της Βουλής, ότι αυτό είναι θέμα, το οποίο θα παραπεμφθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και αυτό θα γίνει. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εκπροσωπεί νομικά το Ελληνικό Δημόσιο, θα κρίνει αν και κατά πόσο θα προχωρήσει σε κάτι.

Για την έκταση της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα:
ΕΡ:Κύριε Yπουργέ επειδή τόση ώρα συζητάμε για τη ρατσιστική βία μπορείτε να μας πείτε πόσο μεγάλη είναι τελικά αυτή ρατσιστική βία και σε τι βαθμό σας ανησυχεί; Δηλαδή μπορούμε να πούμε μέσα στα όρια του κόκκινου συναγερμού;

απ:Κύριε Παρασκευόπουλε θα μου επιτρέψετε να είμαι ειλικρινής απέναντι σας. Με ρωτάτε δυο πράγματα. Πόσο μεγάλη είναι. Η απάντηση είναι: ακριβή στατιστικά στοιχεία δεν έχω και κατά συνέπεια δεν έχω πρόθεση να τα δώσω γιατί πιθανόν θα σας παραπληροφορήσω. Στο δεύτερο όμως αν με ρωτάτε αν με ανησυχεί σας απαντώ ειλικρινώς, ναι με ανησυχεί πάρα πολύ. Εάν δεν με ανησυχούσε πάρα πολύ δεν θα έκανα αποσπασματική ρύθμιση για τα τμήματα ρατσιστικής βίας. Η πρόθεση μου ήταν να ανακοινώσω όπως είναι το ορθό όλη την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Πυροσβεστικής και του Υπουργείου σε ένα ενιαίο νομοθέτημα με τα Προεδρικά του Διατάγματα για να έχει δυνατότητα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο και εσείς να τα κρίνετε συνολικά. Το γεγονός ότι αναγκάζομαι να φέρω 2 μήνες πιο πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να την ανακοινώσω και να την εφαρμόσουμε αποσπασματικά είναι δηλωτικό της ανησυχίας, την οποία αισθάνομαι για αυτό το θέμα.

Αλλά και για την επιρροή της Χ.Α. στα στελέχη της αστυνομίας:
ΕΡ:Υπάρχουν φήμες από τα ελληνικά και ξένα Media ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό αστυνομικών που ψηφίζουνε Χρυσή Αυγή. Ακριβώς το κόμμα από το οποίο προσπαθούμε να προστατέψουμε τους ξένους. Πώς το σχολιάζετε αυτό;

ΑΠ:Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι όπως σε κάθε χώρα του πολιτισμένου κόσμου έτσι και στην Ελλάδα δεν δικαιούται ο πολιτικός προϊστάμενος ούτε να γνωρίζει, ούτε να ελέγχει τις πολιτικές πεποιθήσεις των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Αυτό το οποίο αφορά το Υπουργείο και σ’ αυτό θα είμαστε απόλυτοι, είναι η συμπεριφορά των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε αυτό αναμένουμε από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας να εκτελέσουν απολύτως το καθήκον τους, όπως αυτό προσδιορίζεται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους εσωτερικούς κανονισμούς. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση, από αυτό το πλαίσιο, το οποίο σας περιέγραψα, οφείλω να σας πω ότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή επιείκεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: